De olika Orienteringar

Orientering

Banläggning

De olika Orienteringar

Kontroller

 Lathund

OL Links

 

 

Gemensamt för alla orienteringar är att man använder karta och kompass. Båda kartan och kompassen är anpassade för de olika orienteringarna.

 

 

 

 

 

Fot Orientering                                      


Fotorienteringen lämpar sig bäst på sommaren när det är torrt och lagom varmt.
Du tar dig från start till mål via de olika punkterna i egen takt. Det går bra att stanna och njuta av naturen. De bästa bär- och svampställen hittar man under en orientering. 

På tävlingsorientering gäller det att tar sig till mål fortast möjligast.

Viktigaste utrustning är skor. Orienteringsskor har hårt sula och passar för skogspromenader eller löpning. Om du orienterar även när det är blött då är det bäst att skaffa orienteringskläder. De är lätta och torkar fort. De är bekväma när det är varmt. 

Denna orienteringsform är den populäraste då den kan utövas utan någon speciell utrustning.

 

 

 

 

 

 Skid Orientering


På vinter när det finns snö på marken orienterar du på skidorna.

Arrangören av en skidorientering spårar med hjälp av en skoter och spårmaskin ett spårsystem över hela området. Dessa spår ritas med grönt på tävlingskartan. Tjocka linjen är skatingspår, tunna linjen betyder vanlig skidspår och streckade linje är skoterspår. Brickmarkerade spår är de sämsta.
Kontrollerna hänger på spåret. Din uppgift är att välja den snabbaste och lättaste vägvalen mellan kontrollerna. 

Kontrollens löpnummer och kodnummer finns på kartan. Det används inga definitioner.

Utrustning som behövs är samma som för längdåkning. Du behöver även en kartställning för att ha händerna fria för skidåkning. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cykel Orientering


Den här formen av orientering påminner mycket skidorientering. Här gäller det att hitta de bästa och snabbaste stigar och väger. Höjdkurvorna skall du ha koll på, då branta backarna tar mycket tid och krafter. Det gäller båda upp- och nerför.

Kontrollens löpnummer och kodnummer finns på kartan. Det används inga definitioner. Utrustning som behövs är samma som för cykelåkning. Du behöver även en kartställning för att ha händerna fria för cykelåkning. På tävlingar är hjälmen obligatorisk. 

 

 

 

 

 

 

 

Precisions Orientering


Det här är den lurigaste orientering. Du använder vägar och stigar för att komma fram. När du befinner dig nära kontrollen då ser du flera kontroller samtidigt. Alla finns i samma ring. Oftast är det mellan tre och fem kontroller. Din uppgift är att lista ut vilken av kontrollerna sitter på den av definitionen markerade platsen. 

Här använder du den utrustningen som du måste ha för att kunna komma fram.