Ryska rätter och massage

 

    

 

Middag

Som bekant firar vi vårt Guldbröllop 50 gånger under året. På båten Baltic Queen fanns det ypperligt tillfälle att öka antalet till en lämplig nivå före den stora avslutningen. Ryska restaurangen Aleksandra har bara ryska gäster, då många andra tror att de blir själva grillade där.

Vi, Toivo och Sofia, steg in i det mysigt belysta rummet. Golvet var täckt av rött heltäckningsmatta. Väggarna var fylla av gamla ryska målningar av historiska personer från Tsartiden. Mellanväggarna dämpade ljudet och gjorde platsen romantisk. Stolarna var mjuka och bekväma att sitta på. Bordet var täckt av en stor vit duk och på den låg en lite mindre röd duk.

Hovmästaren hälsade oss välkomna och ledde oss till det bord som jag valde. Hon såg till att vi hade det bekvämt och berättade om kvällens meny.

 

Bild: Rysk middag, rätt nr 1. Saltgurka med honung och yoghurt, vodka, mörkt bröd med smör.

 

Vi var på väg till Pärnu i södra Estland och spa hotell Viiking där. Det har blivit flera besök dit då vattenlandet är den bästa. Där finns åtta sauna, många bubbelbad och en stor yta för simning. I staden finns många parker med asfalterade gångbanor. Bakom hotellet finns en två kilometer lång sandstrand, men det var motbjudande att bada i november.

Under veckan ritade jag en bättre karta där man kan läsa de olika gångstråken. Tiden visar sig om den blir någonsin renritad.

 

 

 

      

 

Först kom flickan med en flaska vin och flaska bordsvatten.

Jag hann ta några bilder och smaka på vinet innan första rätten anlände på vårt bord. Äkta rysk mat! Saltgurka och vodka. Vi doppade gurkan i honung och yoghurt och svalde ner med vodka. Helt fantastiskt! Man blir hela tiden gladare.

 

Bild: Rysk middag, rätt nr 2. Fisksoppa á la Ryskland, grovt bröd med smör.

 

Då och då kom flickan och hällde mera vatten och vin i våra glas.

Som den andra rätten fick vi fisksoppa. Skålen var så välfylld att vi åt bara hälften då det väntades flera rätter framöver.

 

Ibland lyssnade jag diskussioner från andra bord, men det lät som ryska varje gång. Även personalen pratade ryska, utom med oss. Hon ville prata svenska och jag rättade henne på engelska samt lärde några fraser.

 

 

      

 

Den tredje rätten var komplicerad. Servitören ställde tallrikar framför oss och presenterade delkomponenter. Det fanns nio olika högar på den lilla skivan. En av dem var en rå vaktel ägg. (Jag åt två ägg).

 

Bild: Rysk middag, rätt nr 3. Lilla maten med många ingredienser.

 

Då och då kom flickan och frågade om maten var bra och om vi var nöjda.

Vi reser med ReiMar resebyrå, vilken har bokat vår vistelsevecka i Pärnu. Gruppen är ca 40 personer och alla finns på båten, men vi känner inga än. Dock visar det sig under kvällen att det finns ett par från Eskilstuna, vilka var på samma resa med oss även i vintras.

 

 

 

 

      

 

Huvudrätten serverades på en varm platta. Grönsakshögen var störst, oxkött kom på en pinne som servitören lirkade bort, potatisskålen var varm och innehöll friterade potatisbitar och sås var den tjocka typen som jag gillar, då den fastnar bra på potatisen. Fortvarande går det lätt att svälja utan att öppna livremmen. Portionerna är små och kvällen är lång.

 

Bild: Rysk middag, rätt nr 4. Nötkött med potatis, sås och grönsaker.

 

Vi åt många skivor av bröd, då den var mycket grov och mörk. Förmodligen innehöll den brända korn och smakade gott.

Nu gick de andra bort från vår avdelning och jag gick rund och studerade de olika tavlor vilka hängde på väggarna.

 

 

 

 

      

 

Efterrätten var den största och vackraste portionen. På mitten låg en marängring, över den mjukglassen med såsstrimlor, kiviskivor, jordgubbar, blåbär, hallon, björnbär, vinbär och på toppen kapkrusbär (physalis).

 

Bild: Rysk middag, rätt nr 5. Vackra efterrätten med maräng, glass, gräm, bär och kaffe som äntligen var sjätte rätten men vi ville ha den redan nu.

 

Tallrikar, skålar och koppar var rysk design. Lika var det med bord, stolar och väggar.

Vi har suttit och ätit nästan tre timmar och upplevelsen var värd mera än tre smörgåsbord. Förmodligen kommer vi att äta rysk middag flera gånger.

 

 

 

      

Pärnu

Nu har vi kommit till Pärnu efter att ha suttit i bussen nästan två timmar. När bussen lämnade Tallin var landskapet öde och ovårdat. Skogen växer vilt och åkrarna drömmer om gamla goda tider, när det fanns någon som bestämde.

Framme i Pärnu började livet igen. Dit reser människor för spa. 85 % kommer från Finland, resten från Norge, Sverige och övriga länder. I Viiking är alla finskspråkiga, både personal och gäster.

Det finns många andra spaanläggningar i Pärnu, men det är som livet i Finland.

Jag pratade med flera gäster och det visade sig att de flesta kommer hit flera gånger varje år. Visserligen finns det flera hundra spa i Estland och många prover och letar efter den bästa. Den flitigaste reste nästan varje månad.

 

Bild: Rysk var även musik när bekanta paret från Ukraina spelade pustan toner.

 

Kvällsaktiviteter var populära.

Måndag uppträdde ett ungerskt par. Hon var jätte bra med sin viol.

Tisdag var det Bingo som gjorde arrangören rik och vinnarna fick spritflaskor.

Onsdag kom en artist och sjöng dansmusik.

Torsdag var karaokekväll. En var jättebra och flera försökte läsa sina rader.

Fredag var också danskväll med en bättre sångerska.

 

 

 

 

 

 

      

 

Folk är nöjda med maten i Viiking. De som har varit i andra hotell, tycket att Viiking mat är bäst. (Jag och Sofia har lite avvikande mening, men det räknas inte här). I vår resepaket ingår frukost, lunch och middag.

 

Bild: Viiking frukost. Även gröt, mjölk, kaffe, bröd, ost, ägg, köttbullar och potatis fanns varje morgon.

 

När det finns mycket mat skall man själv portionera rätt. Dessutom på eftermiddags promenad skall man besöka kafé med de goda munkarna mitt i staden.

I Pärnu finns gott om promenad stråk i de otaliga parker, vilka sammanfaller oftast. Om man är fotointresserad, finns det gott om motiv i form av staty, kyrkor, gamla hus och artiga människor.

 

 

 

      

 

Spa Viiking betyder behandlingar dagligen och vattenlandet.

Mina dagar innehåll bubbelbad med eukalyptusolja i, massage av rygg och fötter, gymnastik, saltkammare, gelébehandling för fötter.

Sofia hade bubbelbad, massage, paraffin behandling, vattengymnastik.

 

Bild: Viiking lunch. Till middag fick vi ben av anka, kanin eller små grisar. Det fanns alltid fisk, kött, potatis, bulgur, rotsaker, sallad och kefir.

 

Vattenlandet är bäst. Där trivs jag ofta och länge. Simma lugnt, sitta i sauna, vrida sig i bubblor och vattenstrålar, simma igen och sauna igen.

 

 

 

 

 

      Sofia behandlades även hos frisören och resultaten ser du här med saunadricka och kvällsdricka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blöta och mättande hälsningar från Estland

Hälsar Toivo och Sofia