Kulturresa genom Turkiet 2-9/4 2015

 

 

     

 

Turkiet

Den här gången blev det mindre sol och mera historia. I Turkiet utanför turiststränder bor mycket folk. 250 miljoner pratar turkiska runt Kaspiska havet.

Antalet invånare i hela Turkiet är över 78 miljoner. Ytan 780 km2 är lite mera än Norge och Sverige tillsammans. 3 % på Europeiska sidan och 97 % på Asiatiska sidan. Vi besökte följande städer:

Istanbul med 18 miljoner invånare, Ankara 5,5 milj., Konya 2,5 och Antalya med 1,9 milj. invånare. I Kappadokien området studerades flera små samhällen rund Aksaray, Nevsehir och Kaysary.

 

TSS

Researrangören var TSS för vår del. Turkiska turistministeriet verkar sponsra en del av resan. Vi hade samma buss, samma chaufför och samma guide under hela resan från Istanbul till Antalya. Båda var mycket kunniga. Chauffören körde lugnt och rätt hela vägen. Guide kunde Turkiets historia, fixade mat och logi och höll gruppen ihop.

 

Flygbolaget heter Freebird och flyger från Antalya med danskar och svenskar. Landar i Billund (nära Legoland), danskarna går ut och nya kommer in. Flyget fortsätter till Arlanda där svenskarna går ut och nya kommer in. Sedan fortsätter Freebird till Istanbul.

     

 

Istanbul

Vi bosatte oss i Titanic hotell bakom gamla staden på europeiska sidan av Istanbul. Byggnaden påminner utvändigt Titanic båt. I hotellhissen kunde man välja mellan 20 knappar att trycka på. Rummen är stora och moderna. Alla hotell under resan var fyra eller fem stjärniga.

 

Istanbul växer snabbt. Det finns mellan 16 och 20 miljoner fastboende där. Det kommer mycket folk från Ryssland och Asien.

 

Topkapi Palace

Vi började rota Istanbuls skatter i Topkapi Palace. Den ligger längst ut på gamla stadens halvö. Området är ganska stor men mängden av turister är ännu större. Vår guide fixade våra biljetter så att vi aldrig behövde köa.

I de olika hus och rummen finns guld, silver och ädelstenar (diamanter, opaler, safirer osv.). Sultaner, kungar och andra på skatter levande hade låtit tillverka alla omöjliga föremål och prylar. De flesta kostade nog mera än min förmögenhet.

 

Topkapi Palace har stora parker med gamla och nya träd. Blommor finns överalt speciellt tulpaner då det är tulpantider. Annars är skogen sälsynt i Turkiet.

 

Sofia står framför ett träd som ursprungligen planterades för båtbygge.

 

Salens höjd i Hagia Sophia kyrkan är imponerande.

 

 

 

    

 

Hagia Sofia

Hagia Sophia kupolen är 50 meter hög och 30 meter i diameter.

Man har byggt kyrkan tre gånger från grunden och flera gånger förstorat den. Invändigt håller man på att förnya målningar på väggar och tak.

 

Hagia Sophia kyrkan står på norra sidan av parken och Blå moskej på södra sidan.

 

Selfie pinnar syntes lite överalt bland turister.

 

Från kyrkan till moskej fick vi höra historier om underjordiska vattensystem Basilica cistern och German fountain brunnen.

Hippodrome stod ett par obelisker från gamla tider.

 

Om du vill läsa mera gå till Wikipedia, där finns förklaringar.

 

Idag är 99 % av turkar muslimer och moskejer finns överallt.

Dagens turkiska områden ingick i Romariket under lång tid och då var de kristna.

1100 talet kom turkarna från Mongoliet.

1400 talet kom herr Osman och Osmanska riket började.

1923 besäkrade Ataturk de sista fiender och landet blev själständig.

 

 

 

      

 

 

 

Sultan Ahmed Mosque

Sultan Ahmed Mosque även kallat för Blue Mosque är ungefär lika stor som Hagia Sophia kyrkan. Moskej har som vanligt bara en stor sal på mitten. Här var salen jättestor och bara män fick vara där. Kvinnorna hade flera små inhägnader på baksidan där de fick böja sig.

 

Namnet Blå Moskej kommer från färgen. Alla tak- och väggmålningar är blåa.

Inne i moskej såg vi en omskärelse ritual. En pojke på åtta år var klädd i vit sultan dräkt. Han sprang där på röda mattan och pappan tog bilder. Själva klippningen var redan avverkad och hela släkten var glad.

 

Det finns jättestora moskejer några stycken, det finns mellan stora moskejer i mängder och den minsta som jag såg var bara lite större än lekstuga. En turkisk man berättade att det finns bara 6 % av befolkning som går aktivt i moskej och ännu mindre i städer.

 

Vår guide försökte vara neutral om religion och politik för att inte såra sina gäster. I slutet blev han själv sårad när hann ville ha 3700Skr i dricks och det fattades några lire.

 

 

      

 

Bosporen

Vi gjorde en båttur på sundet mellan Europa och Asien. Det är mycket båttrafik mellan Medelhavet och Svarta havet. Sedan tillkommer flera hundra mindre båtar vilka kör turister fram och tillbaka mellan broarna.

Saltvatten rinner på botten från Medelhavet mot norr och sötvatten på ytan från Svarta havet mot söder. Med ytvatten kommer mycket fisk och i Istanbul finns många fiskare.

På väg till hotellet fick vi uppleva rusningstrafik i en 18 miljoners stad. Busschauffören var dock så skicklig att vi klarade resan på 40 minuter (20km). På ett ställe räknade Sofia sju filer åt samma håll.

 

Det blev längre vila än natten innan, men kvart i sju satt vi redan i bussen på väg till Ankara.

 

 

 

  

 

Ankara

Vägen till Ankara var fin och lugn motorväg. Alla storstäder är sammanbundna med motorvägar. Nu har man gjort avtal med kineser att bygga 5000km järnvägar.

 

Över Bosporen finns två färdiga broar och en under bygge samt en tunnel 80m under.

Efter tre kvart hade bussen passerat tätbyggelsen och industriområden började.

Vid Bolu, ca 3h före Ankara fanns ett rastställe, där alla bussar stannar. Vi hade alltid paus efter 1,5 timmes åkande.

Efter Bolu låg marken under snötäcket. Som mest var det 10cm. Strax före Ankara blev det sommar. Nästa dag kom solen fram och värmen närmade 20 grader.

 

 

Ankara blev huvudstad när Ataturk vann kriget och blev landets ledare. 1920 fanns där 20 000 invånare. Idag 5,5 miljoner.

Ankara ligger på 1300 meters höjd över havet.

 

Det byggs i högt takt nya byggnader. Normal höjd verkar vara 25 våningar.

Administrativt centrum är ett stort område och omfattar militärledning, alla ministerier och andra statliga byggnader.

 

Vi passerade Ataturk mausoleum på vägen till Bilkent Otel.

 

 

 

     

 

Gamla Ankara

I Turkiet finns 90 arkeologiska utgrävningsplatser. Många av den drivs av rika utlänningar.

Gamla staden i Ankara lever tills vidare sitt gamla liv. Den äldsta delen är omringad av en hög mur. Lunch åt vi i en restaurang som hade egen kolvärme i form av kaminer.

 

 Inom området finns museum med inriktning på arkeolog. Där fanns mycket stort och litet som arkeologer har grävt fram i Turkiet. De största krukorna var 1,5 meter höga och tunga. Det fanns tänder, knivar, benbitar, trämöbler och statyn i olika storlekar och former. Den högsta statyn var över sju meter hög.

 

Den mest kända statyn är bara 20cm och föreställer urmoder. Det har hittats ännu mindre kopior av detta och de kommer ända från istiden.

Om detta urmoder har jag läst i flera böcker vilka beskriver om tiden när istiden smälte.

 

Vi besökte även ett gammalt moskej från minus tiden. Där fanns rum högst uppe för gud och sultan. Den stod högt uppe på berget och man såg hela gamla staden nedanför sig.

 

Och kom en ny dag med en omfattande frukost. Eftersom vi bodde i stora hotell under hela resan (fem olika) var frukost och middag också stort. Långa bord med olika smet som min mun var inte van med. Det fanns dock flera långa bord med mat för mig.

Vi åt frukost och middag från buffé och lunch var bordsserverade trerätters.

Det blev ganska många steg motion med alla sevärdheter och trappor upp och ner. När jag mätte vikten vid hemkomsten visade siffrorna 0,2kg mera än före resan.

 

Guiden berättade gärna Turkisk historia i bussen. Jag skriver här några årtal enligt honom.

– 2000 kom persiska armen med fina hästar och gav namnet till området. Kappadokien = fina hästar.

Därefter kom Persiska armen, Cesar Alexander och Romariket.

1453 började Osmanska riket.

1923 Ataturk, nuvarande Turkiet.

 

 

 

      

 

Kappadokien

Kappadokien kallas området rund Aksaray, Nevsehir och Kaysary. Där finns fortvarande lite kvar av de mjuka bergen. Bergen är lätt att gräva sig in med enkla verktyg.

 

På 700 talet kom islamiska armen. De dödade alla människor som de hittade. Folk grävde sig ner i underjordiska grottor. Man har hittat 70 underjordiska samhällen. Totalt har det bott 20 000 personer i dessa grottor. Som längst kunde de vara under jorden tre månader innan islamiska armen for vidare. In- och utgångar var gömda och fienden hittade dem inte.

Folk hade samlat dit mat, byggt brunnar och avlopp. Små lufthål finns i taket. Gångar mellan rummen är smala och låga och de är enkelriktade.

 

Sofia står långt inne i tunnelsystemet. Belysningen på väggen är för dagens turister.

 

 

 

 

     

 

Gångarna är som mest åtta våningar under marken. Men fredstid byggde man sina bostäder i bergen över marken. Sådana bostäder började byggas 5000 år sedan och många av dem är fortvarande kvar.

 

På flera ställen besökte vi kyrkor och bostäder i bergen.

 

Munkarna bodde i dessa grottor och nunnorna hade motsvarande hål i berget bakom fotografen.

Nästan alla hål på bilden är ingångar till olika kyrkor.

 

Vi besökte flera olika dalar med stenformationer vilka kunde tolkas efter egen smak. Munkarnas dal, tre systrars dal och fantasidal med kameler, jungfru Maria, älskande par och många andra.

 

Grundnivån ligger på 1300 meter och bosättningsbergen är bara 50m höga. Högsta toppen är hårdare bergart och når upp till 3900 meter.

 

 

      

 

Mattfabrik

I mattfabriken visades först hur man tillverkar silk av fjärilspuppa. I nästa rum jobbade kvinnor med olika mattor. Den grövsta mattan hade 4x4 knyt per kvadratcentimeter och den finaste som tillverkades av silk hade 40x40 alltså 1600 knutar på cm2.

Mattor har tillverkats på detta vis sedan 5000 år. Den äldsta mattan finns i St Petersburg och är 2500 år gammal.

 

I visningsrummet fick vi se ca 50 olika mattor och historien bakom dem.

Jag fick provligga en tjock matta som användes som säng i kamelkaravanernas långa resor.

 

I ett rum fanns bara silkesmattor i storlek 30x40cm. Styckpris var 40 000Skr.

Det fanns mattor som kostade flera miljoner styck. Det finns mycket pengar på enstaka högar. En kvinna hade låtit göra en silkesmatta som tillverkades enligt en bild av hennes katter.

 

 

      

 

Magdansör

Dans är konst i Turkiet. Vi fick uppleva folkdans och magdans under en kväll i en underjordisk restaurang.

Både folkdansare och magdansören var duktiga. Alla kvinnor i Turkiet kan dansa. Bra dansör får de bästa män.

Publiken fick dansa runt öppen eld på gården.

 

Idag är det sommar. Fruktträden blommar och värmen stiger till 20 plus.

I förgår snöade, igår lite regn och nu sommarsol. Genom att vi reste över landet från norr till söder, fick vi uppleva alla fyra årstider på en vecka. Bergen finns längs kusten och i öst. På mitten av Turkiet på 1300 meters höjd finns en stor platå som är flera hundra kilometer stor.

 

Konya

Silkesvägen passerar staden Konya. Den är snabbt växande industristad. Nya fabriker byggs i mängder. Jag räknade över tio pågående fabriksbygge. I Turkiet tillverkas 15 olika bilmärken.

Även bostäder byggs i detta 2,5 miljons stad. Här är det 15 våningar som är standard.

 

 

       

 

Silkesvägen

Silkesvägen från Kina, Mesopotamien och andra asiatiska länder passerar här på vägen till Europa.

I en karavan fanns mellan 10 och 100 kameler, vilka var lastade med varor.

På ca 20 kilometers mellanrum fanns rastställen. Där fanns vatten och en karavan kunde stanna upp till tre dygn utan avgift. Man betalade skatt till staten och staten bekostade dessa ställen.

 

Vägen från Aksaray till Konya var helt platt. På båda sidor av vägen kunde man se stora vete- och havrefälten vilka slutade vid horisonten. På ett ställe fanns det mycket sockerbeteodlingar och där stod en sockerfabrik.

Bönderna bodde i små byar tillsammans. I Sverige bor bonden vid sin åker.

 

Här finns ingen lera i marken och den är så bördigt att veteaxen är 50 % större än i Sverige.

Man odlade inte överallt utan mellan fälten fanns mindre ytor där får betade. Det var 100 till 200 får i varje stim och en vakt. Ibland en vakthund.

 

 

 

 

   

 

Sekt

På 1300 talet bildades en religiös sekt som är blandning av det goda från buddhism, islam, kristendom och muslim.

Sekten lever fortvarande fast i mindre skala. Vi besökte deras levnadsplats. De bodde i små rum runt innegården. Där fanns ett gemensamt kök. De satt på golvet runt ett lågt bord.

Deras kyrka var vackert och var en blandning av alla andras tempel.

 

De flesta av ställen vi besökte är svåra att beskriva och därför måste du själv besöka dessa platser och uppleva andra människornas underbara värld.

 

Det hände så mycket under resan att utan anteckningar är det bara hälften man kommer ihåg.

Egentligen skulle det bli noggrannare beskrivning om flera skrev ihop, men vem skulle orka läsa?

 

 

      

 

Taurusberget

Vägen över Taurusberget steg upp till 1850 meter och sedan ner till nollnivån vid Medelhavet.

 

Äntligen lite omväxling. Under flera timmar har vi sett bara gröna fält med fårstim här och där.

Nu syns grå berg med lite snö och några pinjeträd i dalar. Högsta bergstoppen är 3900 meter.

 

När bussen började glida ner mot havet försvann snön och bergen. Skogen blev tätare och marken grönare. Getter betade vid branternas kanter.

Vägen svängde ömsom vänster ömsom höger. Byggnader kom tätare emot och dalgångar blev öppnare.

 

10km innan havet kom vi till platån som var tätodlade ända ner mot hotellremsan vilka låg tät längs stranden

 

 

 

 

Medelhavet

Aprikosen är färdiga och mandariner blommar. Hundratals växthus vattnar sina gurkor, tomater och paprika. De skall ätas av turister vilka strömmar hit första maj. Nu var temperaturen 20 grader i luften och 17 grader i havet. I poolen lekte mindre människor och större försökte sola sig på solstolar.

 

Dessa stora lyxhoteller är sterila och opersonliga. Det finns hundra betjänter utan ansikte. Hur hinner man använda sju handukar per dygn? Ska man dansa i den 30m2 stor vardagsrum? Ska man ha barbecue på den 25m2 stora balkong? Ska man springa mellan sovrum och vardagsrum för att titta på de två TV?

Men det var billigt för oss så här före säsongen.

 

Det är ryssar som vill ha lyx som kostar. Förr var det tyskar som bestämde nivån. Nu är det ryssar som har tjocka plånböcker.

 

 

 

 

      

 

Antalya

I Antalya besöktes först gamla staden. Den ligger på en sluttning ner till havet.

 

Nästa plats var en diamant- och smyckefabrik/utställning/försäljning. Det var fint och dyrt med många aggressiva presentatörer. Prisnivån var från 10 000 till 100 miljoner Skr.

 

Efter lunch körde bussen till en läderfabrik/utställning/försäljning. Där inne fanns det en riktig ”gateway”. Vi satt med drinken i handen och gjorde anteckningar när riktiga fina modeller gick fram och tillbaka.

Vi som satt och tittade på var pensionärer till 90 % och de som visade läderkläder var 23 åriga.

Därefter hoppade ett stim av försäljare på oss. Vanlig enkel jacka kostade 2000 euro. (Jag har hemma likadan jacka som kostade bara 3500Skr.)

 

 

 

 

  

   På torsdag morgon promenerade jag med Sofia längs med den breda turistgatan. Gångbanan är 10 meter bredd på båda sidor av körvägen.

 

Jag har berättat så mycket av det positiva att här kommer det som jag upplevde som negativt.

 Man visade oss så mycket av Turkiet att nattsömnen blev kort (1-6h).

  Guiden hänvisade oss till de dyra ställen där en burk läsk kostade 4 euro. Sedan berättade han att genomsnittslönen är 3700skr i månaden.

   Guiden och chauffören ville båda ha 370 euro dricks av oss.

   ~1 lire = 3,7 Skr = 0,4 euro

 

Men det positiva var helt överlägset. Jag rekommenderar resan för alla.

 

 

 

Hälsningar från det antika Turkiet

 

      Toivo och Sofia