Torremolinos

 

 

 I Västerås blev gatorna hala och på akuten växte köer. Så öppnade jag dator och efter några minuter hade jag biljetterna i handen. I övermorgon reser vi till Torremolinos, ropade jag till Sofia som satt i köket med sina korsord.

Flyget fixade Norwegian, transport till hotell fixade limousin service och hotellet valde jag själv.

Flyget landade mellan Malaga (650 000 inv.) och Torremolinos (65 000 inv.). Det är ca 8km till båda centrum. Stranden ända ner till Gibraltar kallas Costa Del Sol. Längs hela sträckan på över 100km finns sandstrand och massor av hotell.

 

Utsikt från vår balkong i Grand Hotel Cervantes. På taket finns inomhuspool, gym och solstolar ute på kanterna.

 

På hotellet bodde mest spanjorer, tyskar och fransmän. Hovmästaren kunde lite engelska, men använde mest sina fingrar. Det fanns tre olika armband på gästerna. Vi hade den blåa, vilket betyder att vi redan har betalat allt. Detta kändes bra på första veckan, men sedan tappade vi aptiten. Det fanns två grönsaksbord, tre olika soppor, sju olika varmrätter, massor av efterrätter och frukt. För oss passar det bättre med lite mat i en liten restaurang med gott vin.

 

 

 

 

          

 

Vi ha besökt 50 olika länder och ännu flera städer och stränder, men alltid hittar vi något nytt. Vad är detta för ett träd bakom Sofia? På stammen finns ett par centimeter långa vassa taggar.

Fråga: Varför hoppar passagerarna upp till mittgången när flygplanet stannar? Ut kommer man först efter åtta minuter.

    

        

 

Stranden var platt ca 200m. Sedan steg det brant upp så att vi hade 260 trappsteg upp innan vi var uppe på vårt hotell.

På måndagar kom fiskebåtar och stannade hela dagen. Annars låg dem bara på sanden.

 

        

 

Bilder från promenad längs gator. Vi gjorde förmiddagens utflykt på övre staden och på eftermiddag längs kusten och trappor ner o upp.

 

      

 

     Solen värmde så att det var 19 grader i skuggan, men under andra veckan började det blåsa från de snötäckta topparna på andra sidan av viken. Då fick man leta efter de varmaste

kläderna.

 

 

         

 

Spanien = Toro.

På söndagen gick den årliga halvmaraton längs gator och strand. Vinnaren kom först i mål och hade tid 1.12. Jag började jämföra tiden mot mina bästa i unga ålder. Det skulle ha blivit jobbigt mot slutet. Min bästa tid på 10km var 32.50 och den motsvarar precis 1.12 på halvmaraton. Men på andra sidan mina krafter skulle ha varit slut redan på halvvägs.

 

      

 

När vinden vände till norr, hann vi inte klä om och blev förkylda. Feber och hosta orsakade näsblod under natten och städerskan fick byta hela sängen på morgonen. Hon var noga med städningen och viktade fint mina skjortor och byxor.

Vi läste alla svenska och finska böcker i biblioteket. Över 90 % av böckerna var skrivna på utländska. 100 lästa böcker varje år gör att snart är garaget full. De på svenska dyker åt, men de på finska ingen vill ha. Skall du ha en låda, då tar jag med på sommaren.

 

När man hör nyheter i Sverige och Finland så får man veta hur mycket otäckt händer. Här såg vi spanska, tyska, engelska, franska och italienska nyheter. Under två veckor fanns bara en nyhet från Norden och det var is konstnärer från Rovaniemi.

Det kändes bra att nära och kära där hemma har haft det lugnt.

 

Nyheter i massmedia vilseleder människor, vilka klarar sig själv dåligt verkligheten.

Tänk att varje dag dör över 20 miljoner människor och lite flera födds. Varje gång är det sorg eller glädje för de nära.

 

 

 

 

 

Gibraltar

 

     

 

På torsdag gjorde vi en dagslång resa till Gibraltar. Vi reste dit i en stor buss. Kö vid gränsen var lång och tog en timme åt båda håll. Gibraltar är äntligen bara en 412 meter hög berg, som sluttar brant mot öst och svagare mot väst. Bebyggt område ligger på västsidan. Hela halvön är sex kvartal kilometer stor. Norr, precis bakom spanska gränsen ligger flygplatsen på tvären. Längs ner på söder står fyr ”Europa point”. En ny vägtunnel går genom bergen på östra sidan och man kan nu köra bil runt hela ön. Vägar och gator är så smala och krokiga, att bara minibussar kan användas.

 

Här är det så kort till Marocko på Afrikanska sidan av sundet, att man ser alla fartyg son passerar från och till Atlanten. Det är ganska flitigt använd vattendrag.

 

 

 

 

 

 

 

          

 

Högst uppe på berget finns det två ”måste” för en turist. Apor och droppstensgrotta. Aporna lever vilda i naturen, men de gillar turister och vill bli fotograferade.

Grottan är stor och maffig. Man kan inte bestämma om den till höger eller den till vänster eller den som hänger i taket eller den som står från grunden är den vackraste. Bäst att ta bilder på alla. Här hade de sågat av en sten och man kunde fascinera på de fina års ringar.

 

        

 

 

 

 Sofia fikar på en uteservering i Gibraltar city.

 

 

Toivo hälsar målaren Picasso på hans födelseplats.

 

 

 

 

 

Hälsningar från Costa Del Sol / Toivo o Sofia