Hola

 

 

 Hösten har varit som hela sommaren, blött och kyligt i Sverige. Resan till torrt och varmt var välkommen.

 

 Bilden visar 2a november och en vecka framåt. Veckan innan nådde temperatur 30 graden på dagen och 25 på nätterna. När jag skriver detta har värmen sjunkit där nere till 22 resp. 19 grader.

 

Hela resan började redan förra Jul. Då fick Timos och Tiinas familj julklapp bestående en resa under 2012, som de fick välja själv. Presenten kallades ”69 resa” då Ukki och Mummo fyller 69 år under 2012. (Det är väl den rundaste årtal efter 0.)

Redan tidigt under vårvinter blev det klart att skollovet vecka 44 är den närmaste ledig vecka för familjen Fors. De tävlar i skidorientering och orientering hela året om. Jonna har även representationsorienteringar. Jonna och Heidi går i engelska skolan där disciplinen är bättre och extra ledigheter bestämda till en vecka totalt.

Jag beställde tre olika biljetter. En till Timo, Gunilla och Isabelle vilka reser från Landvettern i Göteborg. En till Tiina, Peter, Jonna och Heidi vilka reser från Arlanda i Stockholm. En till Toivo och Sofia vilka reser från Arlanda, men stannar på Gran Canaria två veckor.

 

Vi som reste från Arlanda träffades redan på parkeringen, när vi lämnade våra bilar där. Vi alla nio resenärer träffades på flygplatsen på Gran Canaria. Efter en kort bussresa kom vi till Hotel Escorial på Playa del Ingles. Då Isabelle är 8år räknas hon som ett barn och Göteborgarna hamnade på tredje våningen. Samma som innerträdgården med minigolfbana. Jonna 14 och Heidi 12år räknas som vuxna som resenärer och fick en bostad på åttonde våning liksom deras föräldrar dörren bredvid. Sofia och Toivo vilka är på livstrappan på väg ner placerades på våning sju.

 

På hotelltaket fanns solstolar och liten pool. Över några byggnader kunde man se de berömda sanddynerna. Det var lagom gångavstånd på 1,5km dit.

 

 

Då vi hade rest på förmiddag hade vi hela eftermiddagen att studera hotellet närmare. Högst upp fanns soltak. På tredje våningen minigolfbanor och regnskog. Marknivån låg 30m över havet och där fanns pool, park, tennisbana, bubbelpool, solstolar, fikaplatser osv. Inomhus hittades restaurang och bar vilka ingick i biljetten. Maten och dricka fanns hela tiden. Mellan måltiderna kunde man äta pizza i baren och dricka vad man ville. Glass tog aldrig slut. Maten lagades hela tiden och var färsk och gott. Över tio olika varmrätter, salladsbord, ostbord, frukter, efterrätter osv.

 

 

Rundvandringen fortsatte en våning ner till ”Wellness”. Först kom vi till gymmet som var mycket omfattande med allting som önskas kan. Sex cyklar, två löpband, tre trampmaskiner, fyra okända, en avdelning för skrotlyft stående liggande sittande, femton olika apparater där kroppens olika muskler kunde tränas att bli större och starkare. PUH.

 

 

Jag och Sofia tränade här 30min varje dag på väg till spa.

 

 På våningen -2 (under gym) fanns två bowlingbanor, två pingisbord, tre biljardbord, games, massagestol, tolv datorer för surf osv.

I andra änden av våning -1 kom vi till spa avdelning i två våningar. Tanning, infraröd, solarium, bubbelpool, massagesäng, rum med vattensängar för relax, ångbastu med isregn, flera olika duschar.  Vandringen fortsatte en trappa ner till den blötaste avdelningen. Där i en stor grotta fanns saltvattenpool. Den var 15m i diameter. Tanken var att ligga på ryggen och flyta. Den större avdelningen på våning -2 innehöll pool med elva olika bubbelställen. Där vattnet var +30 grader och lämpad för oss gamla simmare.  

Rummen var större än vanliga hotellrum och dessutom balkong rymde en stor soffa. Kylskåpet var nästan överflödigt då man kunde hämta vätska från baren när som helst.

 

Nu får det räcka med rundvandringen. Vi skall prova solstolar vid poolen. Nere i vattnet flöt två bekanta huvud. Heidi och Isabelle hade redan hoppat i. Under veckans gång var de två mera i vattnet än på det torra. Antingen i poolen eller i havet. Temperaturen i havet var 24 grader och vågorna bara lite närmast stranden. I poolen kändes det lite kallare utom i inomhuspoolen där det var 30 grader. Jag simmade ett par gånger i havet men annars gällde inomhus för mig och mummo. Även Tiina föredrog inomhus men övriga sam både och.

 

Isabelle njöt av de olika rätter som fanns att välja. Hon och Jonna äter all sorts mat och även provar de nya sorterna. Heidi lever på pizza och pankakor.

 

Timo sprang de längsta utomhuspassen. Oftast var han ute redan före frukost. Han är ju redan anmäld till nästa års Göteborgsvarvet och skall göra en ny person bästa där. Annars var det Jonna som var igång mest. Hon spurtade upp o ner på sanddyner och spelade pingis inomhus. Hon spelade mest med en kille med samma intresse. Detta orsakade dock bekymmer för pappa som kutade runt i huset och letade efter dotter.

 

 

Peter har hittat lättare sätt att orientera och är med på Geochaching som går till så att man går till geochaching hemsida och kollar koordinaterna på de gömda skatterna på visst område. Sedan använder man sin gps klocka dit man har matat in de koordinaterna man vill besöka. Man kan även själv gömma skatter och ange punkten på hemsidan för andras bekymmer.

 

Peter och Jonna hittade en skatt i en buske bakom ”Sahara öknen” och poserar för Toivos kamera.

 

Måndag.

Alla gick till stranden vid sanddyner. Timo, Gunilla och Isabelle fortsatte över öken till kamelridning. Toivo, Peter och Jonna letade efter skatter i öknen. Sol och sim på stranden.

På em. inomhusaktiviteter och på kvällen show som avslutade dagen varje dag kl. 21.30. Oftast var det Ukki, Mummo och Jonna som orkade vara vaken hela showtiden. (Varje kväll olika show.)

 

 

Tisdag.

Timo, Gunilla och Isabelle reste till Cocodrilo park. Tiina till stranden med sin familj. Toivo och Sofia till sanddyner.

På em. blev det gym och spa, men Isabelle gjorde en vandringstur i naturen med sin pappa och mamma, då under elva åringar får inte besöka spa på em.

 

Shopping möjligheter fanns det gott om. Heidi gillade shopping mest av oss alla.

 

Onsdag.

Regnskur som varade 20 minuter gav 20mm vatten. Då var familjen Fors på väg till San Agustin (2km) och blev genomvåta. Väl framme besökte de alla 40 butiker i köpcentra och blev torra igen. Resten av sällskapet började gå efter regnet men vände tillbaka redan efter de första trapporna på strandpromenaden då nästa skur kom.

På em. Toivo, Sofia, Peter och Jonna gym. Sedan spa där även Tiina var med. Efter middagen satt vi baren med sangria i handen och väntade på kvällens show.

 

 

 

Torsdag.

Alla på stranden och på sanddyner. Sanden finkornig och mycket lämplig för slottbygge.

Efter lunch som vi brukar äta kl. 14 fortsatte Heidi och Isabelle räkna antalet lamporna i hotellet. De började redan i förrgår och har hittat redan över tvåtusen. Vi äldre läste böcker under palmer i hotellets park innan gym och spa.

Paella är spansk maträtt och det fick vi till middag. Felet var att vi som är som hungriga vargar vid smörgåsbordet blandade allting till en smörja. Man vill ju smaka lite fisk, lite ris, lite bröd, lite kött, lite grönt, lite pizza, lite glass, lite lök, lite sallad, lite kål, lite frukt, lite ägg, lite potatis, lite hare, lite lamm, lite fågel, lite oxe. Sedan har man allt detta på sin tallrik i en stor hög och man skulle njuta av dagens paella som finns längst ner i det matberget. Smaklig måltid. Eller som servitören sa ”Hyvä apetit”.

 

Tiina undrar vem som tar hand om disken.

 

Fredag.

Frukost, stranden, lunch, gym, spa, middag, show and sleep.

Då det var sista heldag på Gran Canaria gick de flesta till shoppingtur. I söndags gav Ukki Jonna, Heidi och Isabelle var sin 50euro. På lördag frukost skall resterande euros lämnas tillbaka till Ukki. Detta orsakade rusning till shopping så här dagen före.

 

 

Lördag.

Ukki fick 40,5 euro tillbaka.

Klockan fem i elva hämtade bussen de från Mariefred och en annan buss klockan fem över elva de från Göteborg. Alla sex flyger på em. hem till Sverige. Mummo och Ukki stannar en vecka till.

 

Isabelle, Timo och Gunilla kollar i Ving-pärmen att snart kommer bussen veckan är slut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var bruna redan efter Turkiet resan och nu håller vi på att bli mörkbruna. Under den andra veckan blev det mera läsning på taket och under palmerna. Nu när vi var bara två blev det mera rutin på olika tider. Vi gick längre sträckor på flera timmar. Två gånger var vi till terrängen där bara kaktusar växte på branta sluttningar. Vi klättrade upp o ner i raviner. Uppe hittade vi tre stenkyrkor där det fanns bilder och blommor inne i. På branta kanterna fanns det bostäder i grottor. Vi studerade en obebodd grotta som var som i boken ”Grottfolket”. Vi träffade getter vilka vaktades av en liten hund. Hunden var liten som en katt men getterna visade respekt. Det tog mycket tid att klättra dessa branta sluttningar men känslan efteråt vinner allt.

 

Sofia klättrar på en sluttning som tog bara 20 minuter upp.

 

    Det blev även två nostalgivandringar. En till Maspalomas där vi var 1999 och en till San Agustin där vi var 2008.

 

 

Kvällarna var lika hela veckan. 17–17.40 gym. 17.40–18.20 spa. 19.30 middag. 21 drink och show. Vi kollade vikten varje kväll på väg till middag. Första veckan gick vi upp tre kilo men andra veckan inget.

 

På shopping köpte jag nya badbyxor då de gamla hade blivit genomskinliga efter 40 års användning. Bra på så vis att jag har inga vita ränder efter solandet. Senare provade jag ”turisthandel”. En plånbok kostade 23euro, jag bjöd 10, hon sänkte till 15, till slut fick hon 12euro och jag en plånbok.

 

Grottorna är faktisk välpassade som bostäder. I många av dem bodde folk och nästa gång var det tomt. Förmodligen används de som tillfälliga bostäder av dem som jobbar under högsäsong.

 

Området är som gjort för oss, men passar inte för alla. Det finns trappor från stranden upp till promenadvägen, 129 trappor är längsta, andra är 96, 74 och 49 trappor.

 

I TV kunde vi se 86 kanaler men ändå läste jag 6 böcker vilket betyder alla finska och svenska böcker som fanns inklusive de som vi hade med. Folk börjar läsa sina böcker på en sida. Det ser mystiskt ut när folk tittar på samma sida flera timmar (surfplatta).

 

En morgon stod jag på balkon och undrade vart är alla bilarna på väg. Närmast oss fanns en stor väg som matade bilar till Ingles och Maspalomas. Ca 30 bilar per minut. Hundra meter längre bort fanns en motorväg som ledde till resten av södra delen av ön. Där räknade jag en bil per sekund eller 3600 bilar på en timme. Nästan alla dessa för turister.

I år från januari till september (9 månader) besöktes ön Gran Canaria av över två miljoner turister. Från Tyskland 578 328, Storbritannien 402 233, Norge 184 836, Sverige 153 047. Totalt till Kanarieöarna kom 7 331 282 turister under de nio första månaderna.

 

 

 

 

Varma och soliga hälsningar från Gran Canaria

 

Ukki