Genom Finska Viken

 

   Sommarens resa gjordes tillsammans med våra norska vänner. Kari och Ole-Kristian körde bil från Slåstad till Västerås under sex timmar och ringde på dörren hos Sofia och Toivo redan mitt på lördagen den 2011-07-16. Vi har alltid mycket att berätta till varandra, men ändå hann vi äta och fika innan avfärd. En sista koll, lamporna av, spisen av, blommorna blöta, sommarvärmen på, postlådan låst och dörrarna låsta.

Nu var det Toivos tur att köra och Ole-Kristian kunde slappna av medan damerna på baksätet fortsatte informations växlingar. Volvon parkerades på Frihamnen i Stockholm och väskorna rullades in i båten.

Rederiet Peter Line har båten Princess Anastasia på rutten. Anastasia (bilden) var sista tsarens yngsta dotter. Hon föddes 1901 och dödades tillsammans med hela familjen vid 17 års ålder. Båten är en gammal Finlandsbåt utrustad till ett kryssningsfartyg. Våra hytter hade stora fönster mot havet och land på styrbord.

Tre nätter på båten, en dag i Tallinn, en i St Petersburg och en på havet. Resan över Östersjön och genom hela Finska viken startade lördagskväll klockan 18 och avslutade tisdags kväll klockan 18.

Vi hade beställt middag och frukost redan i förväg och förvandlade den första kupongen till en buffé. I båten fanns många mysiga sittgrupper där man kunde sitta ostörd och diskutera utan att ropa.

 

         

 Söndag morgon efter frukost hade vi gott om tid att följa båtens sista svängar in i hamnen i Tallinn. Det var många stora båtar som var på väg in eller ut. Flesta av dem kommer från Helsingfors. En stor fyrmastad segelbåt var fylld av turister. Längre ut syntes flera nya, stora och höga byggnader. Estland växer fort, men huvudstaden är ändå bland de billigaste i Europa.

Taxi flyttade oss närmare Vana Tallinn (gamla stad). Turist området är ca en kilometer i omkrets och man orkar gå genom de flesta gatorna. Vi hann klättra till den äldsta delens mur och se massor av hustak. Souvenirer butiker behövde man inte leta efter, de fanns överallt. Bärstenar fanns det gott om. Handarbete av olika former. Stickade vantar, tröjor, mössor, strumpor och jackor. Av trä fanns det mesta för köket.

Vi smakade Saku (Toivo på bilden), åt soppa och ostbricka. Vi drack kaffe med tårta. Nu fattades bara tre mils springande för att hålla kalorierna i jämvikt.

Vi vandrade i alla fall till båten. På vägen stannades för studier av Estonia monument ”Broken Line”. På den finns alla över 800 namn inristade. Närmare stranden hittade vi Sovjettidens ubåt tunnel (tror jag). Den hade man gjort för utsiktsplatsen mot havet.

 

         

Fartyget fortsatte mot öst. Kvällsaktiviteter vid matbordet, vätskepåfyllning i musikbaren och samvaro till småtimmarna. Alla TV- skärmar hade folk runtom. De ville se japanska och amerikanska kvinnor sparka boll på en liten grön matta.

På måndag morgon kom St Petersburg närmare och närmare, fast på den första texten som vi såg stod ”Leningrad” (se bilden). När du reser till Ryssland, ha en lathund med ryska bokstäver med dig.

Hamnen är jättestor. Tusentals lastfartyg av olika storlekar transporterar varor in och ut.

Hela staden på floden Nevas utlopp är bara ett par meter över havsnivån. Det har byggts en lång vall över hela viken, som kan stängas om havsytan stiger för mycket.

Som turist hinner du se bara en bråkdel av staden. Stadskartan i handen går det lättare att välja de viktigaste. Kartskalan är bra att känna till. Annars kan krafterna ta slut (Kari på bilden).

Sankt Petersburg skapades av Peter den store år 1703. Idag bor 4,7 miljoner människor där. Den var huvudstad i Ryssland från 1712 till 1918.

 

           

Efter bufféfrukost tog vi ”Shuttle bus” till Isaksplats. Med den här bussen kan man åka fram och tillbaka mellan båt och centrum. Bussbiljetten gäller som visum på korta resor.

Vi började vandra mot syd. Stannade vid ”Kazan Gudmoders katedral” som byggdes från år 1801 till 1811 av Påvens order. Idag är det stadens huvudkyrka. Marskalk Mihail Kutuzov som besegrade Napoleon begravdes i kyrkan 1813. Hans staty står utanför.

Vi styrde oss österut och frågade en gubbe om vägen till Nevski Prospekt, som är genomfartsled i området. Efter en stund såg vi vackra lökkupoler vid en kanal (Sofia på bilden). Det visade sig vara ”Kyrkan av blodet”. Alexander II mördades på platsen av terrorister 1881-03-13. Nästa tsar Alexander III byggde kyrkan ”Uppståndelsekyrka” på mordplatsen 1883-1907. Fortvarande kallas kyrkan med dessa två namn.

Kanalen var smal och djup. Från turistbåtar som transporterade turister där nere kunde man se bara sen molnfria himmelen.

         

 I den delen av St Petersburg där turister går finns det massor av vackra husfasader. Jag tog över 200 bilder vilka hamnar i dators arkiv. Bildarkivet växer med sådan fart att jag undrar vad mina efterlevande gör med dessa samlingar. Som tips: Spara några bilder med olika personer i olika situationer och skriv tydlig beskrivning. Detta är bra ifall någon framtids gamling börjar få intresse av sin släkt.

Många gånger fick vi fortsätta resan utan att få veta vad huset var för något (Ole-Kristian på bilden). Nästan alla gamla byggnader var nytvättade och snygga. Bilden är del av Palatstorget där Alexander pelaren stå.

Här fanns det mindre souvenirer säljare än i Tallinn. Vi hade dock en extra väska av varor tillbaka till båten (Kari, O-K och Sofia på bilden). Allting var mycket dyrare än i Tallinn. Souvenirer var dyrare. Mat var dyrare. Fika var dyrare. Priserna var förmodligen för turister och turister fanns i närheten av kyrkor, men övrigt var de få.

       

Solen värmde men vi ville orka mera. Vinterpalatsen ligger vid Nevas södra strand på Nevski Prospekts östra sida. Den byggdes av kejsarinnan Anna 1732. Det nuvarande palatset är redan den fjärde i ordningen. Varje gång ville man bygga en större. Första 1712, andra 1721, tredje 1727. Jag tycker att den senaste är tillräckligt stor för vem som helst (Toivo på bilden).

Ryska befolkningen är fortfarande ryssar. Det har inte än blivit blandras som Västeuropa. Överraskande många yngre matruskor har fel på sina akillessenor. De använder en 15cm lång pinne under hälen för att tänja senan mindre.

Det finns mycket bilar i Petersburg, men bara få av ryska märken. Ford och Toyota har fabriker här. GM och Nissan håller på att starta tillverkningen i Petersburg.

          

 Isaks katedral byggdes 1818-1858. Den är 101,5 meter högt. (Peters kyrka i Vatikanen är Världens högsta kupolbyggnad). Munk Isak var Romanov släktens skyddshelgon. Egentligen denna är den fjärde Isaks kyrka, men de tidigare var av trä och höll inte eller sjönk i träsket. I den första vigdes Peter I och Katarina I år 1712.

De flesta turister hamnar här i parken mellan Isaks katedral och Lenins palats. Även våra minibussar stod här och väntade på oss.

Den sista bilden från Sankt Petersburg visar Tsar Peter den store. Statyn heter ”Bronsryttaren”. Katarina II byggde den 1782. Det tog 12 år att få det färdigt.

Sammanfattning: Husfasader är som i Prag, fast här är det glesare mellan husen. Bra gjord av ryssar att restaurera det fina och vackra fram till ursprunget. Kyrkor är av modell ´Vatikan-´. Trafiken flyter bra och på turist området är trafiken gles. Vädret var soligt och varmt. Vi åt glass och drack vatten. In och ut passagen gick utan köer. Vi reste utan visum.

 

     

 På båten österut var ca 75 % av passagerare ryssar 25 svenskar samt 2 norrmän och 2 finländare. På hemvägen var de färre ryssar och båten var bara halvfyll.

Kvällen på båten var lika som tidigare. Mycket mat och samvaro. Bilden från horisonten tog jag kl.23, när solen hade försvunnit till Skandinavien.

Hela tisdagen fortsatte resan över Finska viken och Östersjön. Vi hann se mycket vatten och sol. På bilden svettas Ole-Kristian, Sofia och Kari.

I Stockholms frihamn hittade vi Volvon som hade väntat på oss. När vi närmade Västerås blev asfalten blötare och blötare. Det visade sig att regnandet hade fortsatt nästan hela tiden när vi njöt av solen i öst.

Idag var E18 stängd hela dagen och i vår gångtunnel var det 1,5 meter vatten.

Tack Estland och Ryssland att ni gav oss sol och glada minnen.

 

 

Hälsningar från Öst / Toivo