Verdens ende

 

I fjol och året innan var vi till Värdens ende. Båda gånger var det i Portugal. Platsen finns i sydvästra hörnet i Europa. Före Columbus tid trodde folk att Världen tog slut där. Årets Verdens ende finns i Norge. Närmare bestämd, ca 150km söder om Oslo, i Tjöme kommun. Den här platsen är sist mot söder på ögruppen som finns söder om Tönsberg. Förmodligen var det Vikingar som trodde att Världen tar slut där.

 

 

Längs ut på udden finns en korg, som kan hissas upp i luften ca 15m. I korgen stod en människa, som kollade om fiskarbåten är på hemväg.

 

 

Denna historia började några veckor tidigare, när våra vänner, Kari och Ole-Kristian från Slåstad i Norge, frågade om vi ville följa med på deras stugvecka till Havna. Så klart ville vi. Midsommardagen styrde vi bilen via Karlstad, Arvika och Kongsvingen till Skarnes. På söndag lastade vi bilar för färden till Oslo och Karis övernattnings lägenhet där. På parkeringen lämnades den norska WW och Volvo fortsatte mot söder. Vi passerade Drammen, många olika långa vägtunnlar, Tönsberg och Tjöme. Vägen blev mindre och mindre. Strax före Verdens ende svängde vi vänster till Havna. Det visade sig vara helt ny anläggning. Rica Havna Hotel. Stugorna var några år gamla, men restaurang och bryggan blev färdig under veckan liksom vägen och parkering. Nybyggda radhus på bryggan var till salu. Även en del av husen var privat ägda.

 

 

Huset var fin och praktisk med vardagsrum och kök på nedre våningen samt två sovrum på övre våningen. Vi trivdes mest på uteplats då solen värmde och termometer visade i skuggan nästan trettio grader hela veckan.

 

 

Det lästes många böcker och tidningar under veckan. Mat lagade vi i huset för det mesta, men någon gång satt vi i restaurang och blev serverade. Även i huset var det servering, då vi lagade maten växelvis.

Varje dag gjorde vi utflykt till Tjöme kommunens olika delar. I centrum handlades mat. På södra spetsen, Verdens ende, gjordes promenad på berget. På ön Hvasser åt vi den godaste fisksoppan. I Mostrand hittade vi en skyddad vik för bad. Varje dag gjorde vi olika långa promenader på de många fina stigar och vägar som finns på området. Kari och O-K sprang lite längre för att anpassa konditionen för OL-tävlingen i veckoslutet.

 

Jag kunde inte undvika att jämföra prisbilden i Sverige och Norge. Lapin Kulta 5,2 % kostar i systembolag 13skr. I Norge kostar 4,5 % i matbutik 23nkr motsvarar 30sek. En Nkr kostar 1,35 Skr. Bensin kostar 17 svenska kronor liter. Inte heller maten är billigare i Norge. Vi, fyra personer, åt i en restaurang och notan blev 3300Skr. I Årjäng åt vi, två personer, för 800Skr motsvarande maträtter. Båda restauranger var nya och fräsa med bra service. Kaffe för fyra kostade 540Skr i Havna. I vårt sällskap gjorde det inte så mycket, då vi hade desto roligare ihop.

 

 

Istiden har format bergen så att de alla ligger i riktning norr till söder. På bergets sidor syns tydliga, runda slitage märken efter att stenar har snurrat och slitit.

 

 

Fiskarhustru med barn väntar på sin man på stranden i Verdens ende.

O-K, Kari och Sofia är med på turistbilden.

 

 

 

 

 

 

 

På fredagen packade vi bilen och körde från Havna efter en mycket bra och lyckad vecka. På eftermiddagen följde vi Världscup tävlingar i orientering i Oslo. Tc var i Bärum, nv om Centrum.

Minna Kauppi vann damklassen överlägsen. Det samma gjorde Kari Vigerhaugen i sin klass.

 

 

 

 

 

På hemvägen stannade Sofia och Toivo i Årjäng. Där övernattade vi i den nya Best Western hotell. Den hade precis öppnat sina dörrar. Från rummets franska balkon kunde Årjäng trollet fotograferas.

 

 

 

 

 

 

 

Text och bilder av Toivo