2008 Gran Canaria

Kahden viikon aikana, lokakuu 22 – marraskuu 5, vierailimme Gran Canaria. Asuimme siellä San Augustin, huoneistohotelli Los Manueles. San Agustin (SA) on kolme kilometriä itään Playa Del Ingles (PI). Kolme kilometriä itään SA on rakennettu Bahia Feliz (BF). Vertailen nyt näitä kolmea paikkaa joista SA on keskimmäinen. Kävelemällä kylien väli on kolme varttia kävelyteitä pitkin.

  Kaktukset, palmut ja kaikki vihreä on istutettu turisteja varten.

 

Ranta:
PI on aivan Maspalomas hiekka-aavikon (Sahara) yläpuolella. Sahara on hienohiekkainen, kumpuileva ja viettää aivan vesirajaan asti. PI ranta on suurin ja siellä on aina paljon porukkaa.
SA ranta on kaksi osanen. Yksi hiekkaranta on länsi puolella ja toinen itäpuolelle. Kumpikin on laajoja ja vähäväkisiä. Aina löytyy runsaasti vapaita paikkoja tuoleissa ja hiekalla. Rauhalliset ja hienohiekkaiset rannat.

BF ranta on kivinen ja kallioinen ilman hiekkarantaa. Paljon ihmisiä majoitettu pienelle alalle ilman omaa rantaa, joten porukka tungeksii alimitoitetulla altaalla. 
Onkijat lähellä BF kivikoissa

 

Ruoka:

Aamiaistarjonta on parasta PI mutta SA myös aika monipuolinen. Lounas kaikissa keskinkertainen. Illallinen vaihtelee eniten.
BF syöttää suuren joukon nopeasti ja siinä on kouluruokalan tuntua.

PI on vähän samanlaista, mutta siellä on enemmän pieniä ravintoloita jossa saa hyvän kohtelun.

SA on pienin paikka ja vähiten turisteja. Isoja hotelleja vain pari ja eniten omistus asuntoja. Harvoin pääsee antamaan jollekin ravintolalle 10 pistettä, mutta SA sai niitä kaksi. Ostokeskuksessa oleva Mälaren ansaitsi täydet pisteet. Ruoka sisälsi: Hummerikeitto lämpimällä leivällä, Suuri häränfilee sparriksen kanssa lankulla, Omenapaistos vanilja kastikkeella. Drinkki, kalja, viini ja Iriscoffee. Hinta kahdelle 40 euroa.

Toisen kympin sai Grill Paco, noin 100 metriä itään ostokeskuksesta, aivan Los Manueles vieressä. Kun menimme sisään, niin hovimestari tervehti ovella, sitten tervehti tarjoilija, seuraavaksi kokki jolla oli grilli ja raaka-aineet keskellä lattiaa kaikkien nähtävänä, sen jälkeen tervehti toinen tarjoilija ja viimeksi toinen kokki. Meidät ohjattiin pöytään kaikkien kumarrellessa, vaikka olivatkin espanjalaisia. (Tavallisesti vain aasialaiset kumartelevat niin innolla.) Tilasimme sparista eturuuaksi ja Paella pääruuaksi sekä kaljaa ja viiniä. Ravintola on pieni. Asiakkaita oli kahdeksan paria ja vain muutama paikka oli vapaa. Koko henkilökunta palveli jollain tavalla meitä ja me tunsimme itsemme kuninkaallisiksi. Jopa yksi pikku ukko, jota emme olleet vielä nähnyt, tuli keittiöstä ja kyseli millaista kahvia juomme. Olimme jo aikaisemmin syönyt Paella, Sailor Steak House ravintolassa ja antanut 9 pistettä, mutta tämä oli vielä parempi ja kauniimpi. Hinta kahdelle 42 euroa. (Kun olin pieni, niin ajattelin että jos olisin kuningas, niin söisin vain sparristen pehmeitä päitä. Siksi sparris on vieläkin herkkuani.)

 Paella on hyvää jos kokki osaa hommansa

Asuminen:

BF on pieni alue täynnä suuria hotelleja. Koska siellä ei ole rantaa, niin porukka joutuu ahtautumaan altaalle. Penskoja on paljon ja meteli sen mukainen. Alue on sen verran kaukana muista paikoista että turistit pyörivät vain hotellien välissä ja pienessä ostokeskuksessa.  

PI on isoin alue vanhassa turisti keskuksessa. Sitä kunnostetaan uuteen kukoistukseen. Monta pienempää ostospaikkaa ja ravintoloita. Kauemmista hotelleista aika pitkä matka ihanalle rannalle. Paljon suuria hotelleja ja vähemmän huoneistoja.

SA lepää kapeana pitkin rantaa. Aina lyhyt matka rannalle ja suureen ostoskeskukseen. Pieniä ja rauhallisia huoneistohotelleja. Helppo valmistaa itse aamiainen jos ei halua heti lähteä liikenteeseen. Hiljaista ja palvelualtista. 


 Tässä meidän asunto, parvi ja allas. Paras mahdollinen. 10p.

 

Yleistietoa:

Taxia käytimme pitemmillä matkoilla. Se on edullisempaa kuin vuokrata auto, jos ei ajele koko aikaa. Lähin taxi on tavallisesti aina paikalla tilaamattakin.

Päällystettyjä kävelypolkuja pitkin pääsee koko matkan Bahia Felizestä, San Agustinin ja Playa del Inglesin kautta, Maspalomakseen. Matka on noin 10km.

Rusketusta saa usein. Meillä oli melkein kaksi viikkoa aurinkoista ja pari viimeistä päivää pilvistä. Lämpö vaihteli 29–20. Pohjarusketusta olimme jo saaneet kaksi viikkoa Kap Verdillä ja kaksi viikkoa Portugalissa sekä aika paljon kotona takapihalla.

Ruotsalaiset tarjoilijat vetävät ruotsalaisia ja suomalaiset suomalaisia, sillä silloin turisti tuntee olonsa turvalliseksi. Parhaat ruuat ja palvelut saat kuitenkin muissa paikoissa. Aasialaiset ovat aina kohteliaita ja saavat sillä asiakkaita. Aitoja kanarialaisia ravintoloita on harvassa ja ne löytyvät usein sivukadulta. Niitä kannatta etsiä jos haluaa aitoja elämyksiä. Kielitaito ei ole esteenä jos rohkeutta riittää. Huonokin ruoka saattaa olla hyvä toisella kertaa. Me söimme ensi kertaa Paella Teneriffalla viisi vuotta sitten. Se oli huono. Nyt kokeilimme uudestaan ja se oli hyvä. Muutamaa päivää myöhemmin söimme taas Paellaa ja se oli erittäin hyvää. Paljon riippuu kokista. Hyvä kokki on usein vähän kalliimpi. Halvimmalla söimme seisovasta pöydästä. 6euroa / henki. Halvin etu-, pää- ja jälkiruoka sekä juoma maksoivat 6,90 euro. Vaikka kuinka törsäsi, niin aina jäi alle 30/henki.

Aurinkolomapaikoista tämä San Agustin sijoittuu korkealle, mutta Rhodoksen ja muiden Kreikan saarien jälkeen.

Kreikassa on ruoka monipuolisempaa. Espanjassa paljon pihvejä joita saa kaikissa maissa. Suomi ja Kreikka ovat parhaita ruuan laittajia. Mussakaa, karjalanpiirakka, pita cyroa, muikkua, kefanoa, lanttukukkoa, mustekalaa. Jos ei ole mieltynyt seuraaviin. Ruotsi ja hapansilakka. Norja ja kapakala. Tanska ja punainen makkara. Saksa ja suuret ruuat. Ranska ja tyhjä pöytä. Aasialaiset ruuat ovat aina hyviä.

Gran Canarialla vierailee vuosittain yli 6 miljoonaa turistia. Heistä englantilaisia reilut kaksi milj. ja saksalaisiakin yli kaksi milj. Muut maat siis yhteensä loput kaksi milj. Heistä on eniten norjalaisia.

 Tuuli ja Tuukka Kanarian kukkien äärellä