WOC 2006 resa

 

Detta är reseberättelsen från WOC 2006 bilresan runt Östersjön.

 

20060723 Söndag

Svensk tid hade hunnit bli femton när vi samlades i Hälleborg för oss gemensam resa runt Östersjön.
Hans – Erik hade hyrt en WW minibuss med extra pagage utrymme. Det var enkelt att stuva in alla ryggsäckar och resväskor som vi eventuellt kommer att behöva under den tryggt två veckor långa resan. Nu är det söndag och tillbaka kommer vi på måndag om två veckor. Vi har bokat en övernattning på Tallin båten, en i Estland, fem i Danmark och en i Sverige. Den sist nämnda hittade vi inte och fick leta en ny. Åtta nätters sovplats letade vi efter på respektive plats. Det gick ganska enkelt fast på några ställen var det ett litet äventyr för sig.

Vi började planera resan i höstas och vi har haft 6 gate möten före resan. Mars 2005 var vi hos WOC 2006 arrangörer i Danmark och berättade under tre dagar hur vi gjorde WOC 2004 till tidernas bästa. De fick all material av oss och skulle kopiera så mycket som möjligt.

 

Vi som skall göra detta äventyr:
Sofia och Toivo Hoffrén
Lena och Lars Jakobsson
Birgitta och Hans-Erik Skalberg

 

Startbilden i Hälleborg.  Lena, Lars, Birgitta, Hans-Erik, Toivo, Sofia tog bilden

 

Termometer visade 25 grader utomhus och så fortsatte det hela vägen. Ibland steg värmen till 30 men vi hade inte så stor nytta av det då den varmaste tiden av dygnet satt vi i den kalla bilen.
Senare på kvällen satt vi i en restaurang på båten M/S Viktoria på väg till Tallin. Redan här fick magen tillfälle att tänja skinnet när vi öste in alla möjliga sorter från smörgåsbordet. På vägen till mittnattshow lyssnade vi karaoke men ingen av oss hade mod att själv stå på scenen.

20060724 Måndag
Redan före elva hade WW hittat P-platsen i kanten av Vana Tallin (Gamla Tallin) och släppte oss till en fyra timmars vandring längs de smala, gamla gator och små torg. För lunch hittade vi ett mysigt ställe som heter Vana Major strax utanför torget. Smala trapporna ledde till en plats på taket där sex personer kunde äta. Alla beställde olika maträtter för att hitta den för oss okända estnisk kulinarisk upplevelse. Alla rätter liknade så mycket svenskt att det blev ingenting kvar på tallrikarna.
Vi hann klättra upp till gamla stans äldsta centrum samt vandra längs stadsmuren. Kvinnofolket ville stanna vid varje stånd fast det var bara handarbete som visades och såldes.

 

Bild från gamla Tallin

 

Vi tog en omväg till Pärnu och hamnade till Tuhala där det finns en underjordisk älv. Älven som rinner 10 meter under marken ger kraft genom träd och stockar vilka stå uppe på marken över älven. Marken eroderas och rasar ner då och då.

Så småningom rullade WW till huvudleden lite dammigt och skakigt.

I Pärnu bosatte vi oss i ett gästhus inom ett villaområde innan kvällsvandringen i city. Här bor mest turister, estländare och finländare, då Pärnu ligger vid Östersjöns strand och är en kurort. Den långa finsandiga stranden lockar folk på varma dagar. Kroppsvård i olika former utövas i vartannat gathörn. Det finns fotvård, manikyr, massage, frisör osv. Årligen besöks stadens hälsoanläggningar av 60 000 personer.

 

20060725 Tisdag

Morgonen var dimmig och det var blött på marken. Förmodligen hade det regnat under natten. Det var säkert välkommen inslag i naturens gång då torkan hade fått övertag. Gräsytorna var halvbrunna och skörden mognade för tidigt.

Apropå skörden: Minst hälften av åkerareal stå i träda i Estland. Samma gäller även i Lettland. I Litauen började de stora vete-, korn-, havre och kålfälten öppna sig och gamla kolchos byggnaderna syntes tydligare. I Polen fortsatte dessa vetefält och även korn växte mycket. Närmare Tyskland och i Tyskland växte mera majs men vete var den stora. Skörden hade hunnit längst i Tyskland där nästan all vete var redan i säckarna. Alla dessa länder är med i EU och får bidrag att inte odla något.

Frukost åt vi på ett ställe där man kunde få alt mellan müsli och pyttipanna. Fast klockan visade knappt nio hade de färdigt mat för frukost, lunch och middag.
Innan övergången till Lettland stannade vi på Östersjöns strand. Där kunde man studera fåglar och simma.

Apropå fåglar: Fåglarna ser ut som hemma i Västerås utom en. Storkar finns överallt längs vägarna och främst vid gårdarna. De har sitt bo på en stolpe. Ofta el ledningstolpe. Många bönder har hjälpt till och byggt en plattform på stolpen som grund för boet. Storkarna verkar trivas bäst i Polen där man kunde se nästan hela tiden någon storkbo med två vuxna storkar stående och två små liggande.

Det finns folktro att om man har storkfamilj på gården då är barnlyckan fullbordat.

 

Detta är en vanlig syn i Polen och i Baltikum

 

Klockan visade redan eftermiddagsfika innan bilen stannade för lunch. Beställningen klarades genom att visa på andra gästernas mat. ”Jag vill ha samma som han med ljus skjorta”. Jag vill ha samma som hon med röd kjol”. Mätta fortsatte vi mot Riga, den största staden i hela Baltikum. Några slalomsvängar i centrum och vi körde vidare till Jurmala.
Jurmala är lite som Pärnu i Estland. Turistlivet och badstranden är dock mycket större. Badstranden räcker åt båda håll längre än ögat når. Närmaste gatan parallellt med stranden är en gata för turister. Där finns liten shop och restauranger. Folk säljer sina bär i små behållare. Smultron, blåbär, körsbär, hjortron, hallon. Området mellan stranden och gågatan var fyllt med nya hotell.
Vi hyrde en lägenhet i ett hus bakom genomfartsleden vilken var gatan efter gågatan. I lägenheten fanns tre sovrum, kök, badrum och samlingsrum. Även här kunde bilen köras innanför grindarna vilket var mera regel än undantag på hela resan. Det finns procentuellt mycket lyxbilar. Nästan inga gamla bilar på vägarna. Huspriserna var höga men de flesta husen i Jurmala såg slitna ut med en ny bil på tomten.

Vi gick ut till gågatan för att fika under tiden när bostaden skulle städas. Under fikat märktes att lettiska kvinnor är bäst formade och vackraste runt hela Östersjön. Nästan alla har idealvikt. Högklackade var extra populära.
Senare på kvällen återvände vi till samma gata för att äta lyxig middag. Det var den vackraste och godaste middagen på mannaminne. Vi åt lamm, lax, kalkon, duva, forell, kalv. Middagen avslutades med Anna Pukatzova bakelse med kaffe och fem minuters fyrverkeri. Alt denna lyx kostade bara 140 Skr per skalle.



Efterrätt i Jurmala. Även mat var vackert.

 

20060726 Onsdag

Under natten märkte vi att människorna har börjat flytta sig och sina varor även i detta land. Vårt lilla hus stod mellan genomfartsled och en järnväg. Bilarna rusade fram i tre leder åt vardera riktningen på den fyrfiliga gatan. Tåget gick femminuters mellanrum.
Morgonhimmeln var helt blå och solen lyste in så att vi blev pigga trots bullrig start på natten. Lars och Hans-Erik hade vaknat tidigare och kutade i närliggande parker och skogar. Vi övriga fixade frukost som vi åt på uteplatsen.

 

Apropå vi: Vi kompletterar bra varandra med olika intresse. Det är dock orienteringen som är gemensamt och håller oss ihop.
Lenas intresse är simning, målning och skrynkliga gardiner. Hon är gruppens kartläsare.
Sofias intresse är ärtsoppa, fotografering och gratulationer. Hon är gruppens baltiska tolk.
Birgittas intresse är mobil, kyrkor och mat. Hon är gruppens shoppare.

Lars intresse är stora OL arrangemang och lädersäcken. Han är gruppens sammanhållare.

Toivos intresse är logistik, resor och skog. Han är gruppens författare.
Hans-Eriks intresse är löpning, lunch och släkt. Han är gruppens chaufför.

 

Apropå förarens tankar:

En hustru stekte ägg till frukost åt sin make.
Plötsligt kommer maken inrusande i köket. "Försiktigt”, säger han, "FÖRSIKTIGT!  Sätt i mer margarin! Du steker för många åt gången."   FÖR  MÅNGA!   Vänd dem!  VÄND PÅ DEM NU!  Det behövs mer margarin. Åh, herre gud!  VAR ska du få plats med  MER  MARGARIN? Dom kommer att fastna! Försiktigt... FÖRSIKTIGT!  Jag sa FÖRSIKTIGT! Du lyssnar ALDRIG på mej när du lagar mat!  Aldrig! Vänd dem! Skynda dej nu!  Är du tokig?  Har du mist förståndet? Glöm inte att salta dem. Du vet att du alltid glömmer att salta dem. Använd saltet.  ANVÄND SALTET!  SALTET!!!  
Hustrun stirrar på honom.  "Vad i hela friden är det för fel på dej?" Tror du inte jag vet hur man steker ett par ägg? ·Maken svarar då lugnt, "Jag ville bara visa hur det känns när jag kör bil."

 

Från Jurmala åkte vi på små vägar söderut för att se äkta liv utan turister. Dessutom var huvudleden Riga – Litauen under vägbygge. Området var glesbyggt med stora myrar och många älvar. Vägen var mestadels bredd och rak men utan asfalt på vissa bitar. Terrängen var småkuperad mellan myrarna.
I Litauen åkte vi till Kaunas. Vägen var under reparation i början men sedan var den fin och snabb. Nu åkte vi hela tiden djupare in i landet bort från kusten. Åkrarna blev jättestora och gamla kolchoser syntes då och då. De var i bruk igen men en del av byggnaderna hade rasat ihop.
Vi lunchade vid en zoo där det fanns struts, björn och kronhjort. Gamla bondeverktyg hade samlats i och utanför flera av byggnaderna. Vi kände många av dessa från eget ungdom.
Maten var äkta litauisk och smakade gott. Svamp inbakad i potatis. Kött inbakad i potatis. Soppa. Korv.
Till Kaunas anlände vi vid fyra tiden. Kaunas har 200 000 innevånare. Turister är sällsynta här och alla pratar obegripligt språk. Vi klarade oss bra med vårt ordförråd. På kartan hittade vi hotell Metropolis som låg mitt i centrum. Kartan ledde oss djupare in på de smala gångarna. Vi kom till en gammal bakgård med liten bevakad parkering. Den högsta väggen mot parkeringen visade sig att vara bakväggen på Metropolis. Det fanns tre dubbelrum lediga på tredje våningen á 300 Skr inkl frukost. Hotellet var ett jättestor gammaldags hotell med stora rum och högt till taket.
Vi hade njutit eftermiddagsfikat på vägen till Kaunas och kunde ta det lugnt ett tag.


Gamla staden var nästan tom på folk. Som sagt det finns inte många turister här.

Kvällens mat, tyckte vi, var den bästa på hela resan fast det var jättebra även i går i Jurmala. Det var nog efterrätter och de olika kaffesorterna som gav extra poängen. Dessutom pris per skalle sjönk under 100 Skr inklusive alt. En flaska Chile vin, två stora öl, en tonic, sex exklusiva huvudrätter, tre skålar sallad, lite bröd, tre stora äppelpajer, tre skålar glass. Alt detta under 600 Skr för sex personer.

 

Sofia och Lena framför Kaunas mittpunkt

 

 

20060727 Torsdag

På förmiddagen passerades gränsen till Polen.

 

Apropå gränsen: Köerna har försvunnit och gränspasseringar tar bara några minuter. Mest omfattande procedur var i Stockholm till Tallink båten. Då scannades allas pass. Detta för att veta vilka som stigit på båten och därmed lättare att identifiera om båten sjunker. Övriga gränspasseringar var bara enkla passkontroller.

Vi irrade på små vägar vilka var smala och gropiga. Först på eftermiddag stannade vi i en liten by för att få lite mat. Under dagen hann vi ändå till Olsztyn vilket var även den planerade övernattningsställen. Där såg vi en 2x2 meter stor plakat om hotell Noclegi Pokoje men det gick inte att hitta den. Lars gick in i villan bakom plakat och fick veta att huset är hotell och de har ett rum ledig i övre våningen och övriga kan sova i deras vardagsrum. Det fanns tre rum i övre våningen men två av dessa var upptagna redan. Bilen fick plats i källaren som var nästan mindre än WW. Det fanns inga restauranger i närheten och en glass från närbutik fick duga som supé.
Senare under kvällen när alla hade fått sin säng gick de andra gästerna bort och vi fick hela övervåningen med tre rum.
Gumman i huset, Danuta, snackade hela tiden men vi förstod inte henne men klarade oss bra ändå. Hon lagade på morgonen frukost som vi åt på takterrassen.

 

20060728 Fredag

I Wjazd, som egentligen är bara en bistro 40 km söder om Gdansk, stannade vi för att äta dagens soppa som lunch. Även här visade vi andra gästernas tallrikar vid beställning. Det var mest vägarbetare som åt här.

I Polen liksom i Baltikum bygger man massor av nya vägar.

 

 Toivo och Lars njuter av soppan i sommarhetta Wjazd i Polen.

Apropå vägar: I Estland har man hunnit bygga nya vägar och folk har samlats i städerna. Lettland har inte hunnit lika långt utan de håller på att bygga vägar nu. Det är dock inga ´runt Hummelsta´projekt utan man bygger 100 tals kilometer på en gång. Trots detta har de lyckats så bra med logistik att vi kunde hålla oss på asfalt hela vägen. Även i Litauen är huvudvägarna färdiga men de mindre är lite sämre. Polen är ett jätteland och mycket långa motorvägar är under arbete. Även mindre vägarna är asfalterade men smala.

Bilarna blir flera, trafiken tätnar och alla har bråttom. Det gäller att vägarna orkar svälja dem alla.
Omkörningen fungerar så att man kör på vänster fil så länge innan man möter en bil. Då styr man in mellan bilarna på sin egen riktning.

I Baltikum hade vi lärt oss att bilarna är stora. När gränsen till Polen passerades klipptes bilarna liksom av. De flesta var korta, små bilar. Ju längre norr och väst vi kom desto mera växte bilarna igen. Det samma gällde husen. I början var de gråa och dåligt skötta. De blev också nyare, större, finare och framför alt mera praktiska ju längre färden gick.

Vägar närmast Gdansk var fina och breda motorvägar. Det lilla som vi såg av stan verkade vara fint, nybyggt och välskött. Förmodligen har restaureringen börjats här i Gdansk där Lech Walensa friade hela Östeuropa.

Färden fortsatte dock på små vägar till Östersjöns strand. Där besökte vi Leba. Leba är strandfolkets paradis. Dit kommer polacker från hela landet för att fira semester. Först gäller det att hitta en parkeringsplats för bilen. Sedan vandrar man längs en kilometer lång gata fullt med shop och restauranger till själva badstranden. Stranden är lång och bredd. Sanden fin och vitt. Solen värmer och temperaturen i skuggan är nära trettio. Vatten är varm och vågorna snälla.
Här skulle man ha kunnat stanna en hel vecka men vi är ju på väg till WOC 2006 i Danmark. Det var bara att vända bilen tillbaka. Efter tio kilometer vände vi västerut och fortsatte parallellt med stranden till staden Slupsk. Från vägen såg vi på långt avstånd de berömda sandvallarna. I Slupsk bosatte vi oss i hotell Atena. Även här var det liten bevakat p-plats bakom hotellet. En gubbe bevakade hela tiden vår bil och en bil till.

På kvällen gick vi på stan och letade efter matställe. Klockan var redan halv nio och de flesta stängde nio. På en bakgård kom en man och sa att han kan fixa vad som helst. Och efter tjugo minuter hade vi tre olika rätter att dela mellan oss. Jättegott och mycket speciellt.

Natten sovde vi i fina sviter vilka var största på hela resan.

 

20060729 Lördag

Resans första regn. Vi åkte iväg klockan nio och då började regnet. Gräsytorna hade redan blivit bruna och regnet var ett välkommet inslag för de flesta. Bönderna hade annan åsikt då skörden skulle påbörjas. Vete var mogen, korn och havre kan skördas nästa vecka, raps blir nästa men majs mår fortvarande bra av regn. Kålhuvuden blir bara större och gurkan växer.

Imponerande utväxnings takt. Under 50 års tid har man inte satsat på det vackra utan det lilla som byggdes blev grått. Nu under senaste 15 års tid har man reparerat, restaurerat, byggt om, byggt nytt, målat och klippt. Svårast är att riva förfallna byggnader. Vad skall man göra med dessa rester? Skall man bygga en Vedbobacke i varje by?

Vägarna blev bättre och bättre ju längre västerut vi kom. Toivo hade visat på kartan var de olika tullövergångarna finns mellan Polen och Tyskland. Vi provade ändå den norra vägen och hamnade i staden Swinoujscie som är gränspassage för fotgängare och cyklister. Här fanns 30 – 40 hästtaxi vilka körde de tyska turisterna bland stånd och restauranger. Även vi fick mat. Polsk gulasch och efterrätt som vi trodde var glass men den var en stor våffla med dekoration.

Många gånger är omvägar mera minnesvärda än raka motorvägar. På denna omväg åkte vi två gånger färja över sundet Dziwna.

Det gick fort att passera gränsen till Tyskland. Tullmannen kollade snabbt passen och sa hej då på svenska.
Klockan var nästan åtta på kvällen när vi hittade lediga rum i hotell Wasserturn i Strasburg ca 70 km från gränsen. Både hotellet och restaurangen Sirtaki (alldeles rätt, den var grekisk) fanns i ett nybyggt vattentorn.
Efter en liten promenad åt vi så god grekisk mat att det sällan serveras ens i Grekland. Ouzo och körsbärsvin glömdes inte heller. Detta gjorde att vi skrattade extra gott åt dagens ”omlaitum”. Både hotell och middagspriserna var dubbelt vad det hade varit under resans gång. Ändå var priserna fortvarande under de i Sverige. Dubbelrum 65 euro. Middag för två 30 euro.

 

Lars börjar äta mat i Sirtaki i hotell Wasserturn i Strasburg i Tyskland. (Detta är faktiskt bara en portion).

 

Temperaturen hade varit över 25 grader under hela resan. Ibland hade den säkert varit över 30 på dagarna men ändå frös vi i den väl luftkonditionerad WW. Det var bäst på framsäten men längst bak var det kallare. Detta gjorde att man fick lida på baksäten.

 

20060730 Söndag

Denna söndag hade solen börjat värma upp Tyskland när vi lämnade Strasburg (inte samma som EU pamparnas Strasbourg).

I den östra delen av Tyskland har man hunnit längst och 90 % av de gamla byggnaderna är restaurerade.

Efter 20 minuters åkning märkte vi att WW är tillbaka mot öst. Det var bara att vända bilen mot väst. Det är nog bara orienterare som kan göra svängar som vi gjorde nästan varje dag. Vi litade mera på egen OL kunskap än vägskyltsanvisningar.

Vi höll oss på små vägar även i Tyskland. Det blev alt glesare mellan de gråa byggnaderna men alt kommer att ta flera år till innan alla är rensade.
Vid fika i en liten by märktes igen våra ovanor. Sofia och Lars dricker kaffe från tidigt morgon till sen kväll. Birgitta och Hans-Erik dricker alltid te. Lena dricker te på morgon och kväll och kaffe mitt på dagen. Toivo dricker te på morgonen och kaffe på kvällen men där mellan blir det antingen läsk, mjölk, glass eller mjöd. Detta gör att det inte går att komma överens om fikat utan alla få sköta sitt.

Vi har skapat bra kunskap om varandras ovanor och böndernas situation i Östra Europa.
Vi har tappat kunskap om:
- Hur börsen utvecklar sig.
– Persson eller pressen som leder i valkampanjen. Är det Bush  eller terrorismen som frälser världen

– Har kommunen byggt nya hinder på gator och vägar.
– Har brandkåren räddat en eller två katter.
– Hur många mål har div. 5 laget sparkat in. 
När man finns här i stora världen känns det faktiskt att Sverige är bara en liten skit vid Nordpolen. Man kan slå ihop alla ödemarkerna, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Lettland och Litauen, till en och ändå blir den mindre än Polen eller Tyskland med sina 60 resp. 80 miljoner innevånare.

Vi passerade Neu Brandenburg innan fikat sedan via Wismar och Lübeck till Plön som ligger före Kiel. Staden Plön ligger på en sluttning med slottet längst upp. Nederst finns en gata för parkering. Därifrån stiger man mellan husen till nästa steg som är shopping och restaurang gata. Alla husen är olika och mycket nära varandra. Det går att passera dessa bara på vissa ställen där mellanrummet är lite större.

 

Samhället Plön och deras slott. Här har det funnits många arkitekter.

 

Ett par timmar senare bosatte vi oss i Thomsen´s Motel mitt i Kappeln som ligger öster om Flensburg vid havet. Dit kommer båt turister ända från Sverige.
Regnet och bortkommen badstrand ändrade våra planer. Lena, Lars och Hans-Erik skulle springa genom skogen till en badstrand. Där skulle de möta Sofia, Birgitta och Toivo med ombyte. På hemvägen skulle vi äta middag i någon av de otaliga restaurangerna. När vi möttes där badet skulle vara enl. kartan visade det vara en privat båtklubb utan badstrand. Då var det bara att kuta tillbaka till motellet. Det började regna och även Birgitta och Sofia blev sura. Alla måste duscha och byta om innan omstart till middag. Regnet hade slutat och alla blev mätta. På hemvägen i mörkret fick vi en nattmössa i en annan bar.

 

20060731 Måndag

Innan man passerar gränsen till Danmark finns det ett måste i Flensburg. Citti Park är ett varuhus där törstiga svenskar fyller i sina bilar. Några bakfyllor senare räknar man hur stor vinsten blev. Vi handlade för ca 600 euro inkl. rejäl fika.

Och då kom vi till Danmark. I tullen fanns inte en människa. Så det var bara att köra vidare.
På slutningen av Himmelsberget hämtade vi nyckel till vår förbokade bondgård. Halv timme senare gick vi på Silkeborgs torg och letade efter matställe. Först restaurang och sedan mathandel.
Bondgården låg 15 km norr om Silkeborg. Byggnaderna var inte så dåliga men lönsamheten hade gjort att ladugården var tom. I ladan stod en traktor och redskap. På åkrarna runtom växte råg och korn. Liten väg ledde ner till bäcken. På gården växte körsbär och bigarråer vilka var mogna och goda men det tyckte även getingar.  Bostadshuset hade renoverats och anpassats för uthyrning. På övre våningen fanns två stora sovrum. I nedre våningen
fanns sovrum, vardagsrum, kök, matställe och tvättrum. Vi bosatte oss för att leva här de närmaste fem dygn.

 

Vy från bondgården. Bostadshus till vänster. Festlokal på mitten. Ladugårdshörn till höger. WW i centrum.

 

20060801 Tisdag

Morgonen var solig med 18 grader kl.8 men när vi gick till bäcken vilken ingår i gården började regnet.

Efter lite vila åkte vi via Gjern backen till Aarhus denna tisdag. I Gjern höll arrangörer att bygga TC för Middle finalen som går på fredag. I Aarhus blir det öppningsceremoni kl. 16 och sprint finalen börjar halv timme senare.

I Event Centre kollade vi Qual resultat och snackade med IOF representanter och arrangörer. WW kördes till Minderparken och parkerades i utkanten av sprint kartan. Därifrån var det kort promenad till city för dagens lunch. Skalbergs och Jakobssons stannade i en makaronibar. Hoffréns fortsatte till en kinarestaurang. På vägen tillbaka kom regnskur och vi fick sitta i bilen 15 min innan inträdet till WOC 2006 Sprint final.

Under dagens tävling var det torrt och mest soligt men så fort vi kom i bilen och började hemfärden började störtregnet som varade hela natten.

Före start träffade Toivo Senior Event Advice Björn Persson. Han blev jätteglad att se Toivo och sa att allting flyter bra men det fattas en Toivo Hoffrén. Danskarna hade ingen huvudbanläggare utan alla banorna gjordes av olika banläggare och det orsakade viss bekymmer för Björn. Även kartorna orsakade extra jobb.

 

Sprint:

Tävlingen öppnades av Kronprinsen Frederik som även delade priserna.

Sprint gick i Mindeparken söder om Aarhus centrum. Parken innehöll mestadels öppet skog. Största öppna ytan var rund TC. Övergången mellan skog och öppet var ritad med ensamma träd. Kartan blev grötigt och svårläst. Banan hade onödigt många kontroller men annars bra. TC var bra.

Tävlingen avgjordes vid passering av travfältet. Före tävlingen var det massor av hästar där och många trodde att det inte går att löpa där. Under tävlingen var dock hästarna borta och det fanns öppningar i staket.

Så kan det bli då alla tävlingsområden studeras så noggrant som möjligt vid förberedelser. Man studerar gamla kartor och tränar i närliggande skogar. Den tävlande vet före start var ormbunkar finns, var ljung växer, hur branta är backar, var finns hygge o.s.v.

Resultat:

Damer:

1. Hanny Alston AUS
2. Simone Niggli SUI
3. Kajsa Nilsson SWE
Herrar 

1. Emil Wingstedt SWE
2. Daniel Hubman SUI
3. Claus Bloch DEN

 

Kronprinsen Frederik of Danmark inviger WOC 2006

 

20060802 Onsdag
Eftersom långfinalen börjar först kl. 14 hann vi annat först.

Liten promenad längs bäcken bakom gården där vi hade fiskerätten men gräset på stranden var så högt att vi avstod. Sedan ut till Silkeborg, staden, som vi började känna ganska bra. Parkeringen orsakade en timmes jobb för Lars. Vi hade parkerat en plats där P-skiva gällde. Vi gick till varuhus för att hämta P-skiva men under tiden hann vakten skriva en böteslapp på 500 kronor. Efter en timme pratade han med en annan vakt och då kom gubben från varuhus som hade hjälpt honom med skivan och kände igen Lars. Han tog böteslappen och lovade fixa den.

Vi kände oss 500 spänn rikare och gick till en vietnamesisk restaurang för lunch.           

Danskarna verkar inte vara uteätare. Det finns nästan inga danska restauranger men det finns gott om andra som grekiska, kinesiska, vietnamesiska, thailenska.

 

Long

Till tävlingen kom vi strax efter 14 och de första damerna hade redan startat. Eftersom dagens disciplin var WOC 2006 Long tog det ytterligare en timme innan första damen kom i mål. Fösta herren startade 14.45.
45 damer och 45 herrar startar i varje final. De har kommit dit via kvalifikationstävlingar. Där har det varit 3 olika heat och 15 bästa från varje går till finalen. Varje nation får ha max tre deltagare plus regerande mästare. I finalen startar man med två minuters mellanrum. Startordningen är omvänd från kvalens resultat så att 15e startar först och1a sist.

Tävlingen gick i Addit/Löndal Skov 20km söder om Silkeborg. Kartan hade justerats många gånger men till tävlingen hann den bli bra. Banorna var en kopia från Västerås med fina långsträckor. Veckans bästa banor. 

Herr tävlingen avgjordes på den längsta sträckan där Lakanen tog långa södra vägvalet. I damklassen sprang Simone ifrån sina konkurrenter.

De två storfavoriterna kunde ingen hota utan Simone blev dam segrare och Jani vann herrklassen.

 

Resultat:

Damer:

1. Simone Niggli SUI

2. Marianne Andersen NOR
3. Dana Brozkova CZE
Herrar 

1. Jani Lakanen FIN
2. Marc Lauenstein SUI
3.
Andrey Khramov RUS

 

Long vinnaren Jani Lakanen med lyckliga Sofia.

Sofia fick Janis signerade nummerlapp.

 

20060803 Torsdag

Detta var s.k. vilodag för VM löparna och de kunde besöka Model Event i skogen.
Vi åkte tillbaka till gårdagens TC för där gick nu 4e etappen av publiktävlingen. WOC 2006 Tour.
Lena, Lars och Hans-Erik sprang en direktanmälnings bana. Sofia och Toivo studerade skogen och gårdagens VM kontroller. Birgitta hejade på löparna vid målfållan.

På hemvägen besökte Silkeborg igen. Bilen lastades med mat och tårta innan resebyrån fick visa kundhanterings förmåga. Med mycket övertalning och lite mutor hittade flickan bakom disken övernattning för oss i Aarhus mellan lördag och söndag. Resultaten var mycket bra då den låg bara ett par hundra meter från banquet Ridhuset i Aarhus centrum.

På vägen till vårt landställe hamnade vi mitt i Tour de Danmark cykeltävlingen och kunde från vägkanten se när deltagarna rusade förbi.

Väl hemma lagade kvinnorna exklusiv mat och därefter åt vi Lars´55 års tårta. Birgittas föråldrande hade vi firat redan ett par dagar tidigare. Grattis båda två!

 

20060804 Fredag

Hela huset väcktes av ´bää, bää´. Vi rusade ut och såg ett par gubbar med hund som försökte få får och lamm från närliggande hage upp på bilflaket. Det var ca 60 djur vilka hade betat i hagen vid infartsvägen. Det tog lång tid innan de lyckades få djuren i bilen.

Dagen verkar bli fin. Bara några vita moln på soliga himmelen. Getingar och fåglar hade frukost i bigarråträdet. Svalorna fångade sitt i luften över gården. Vi kunde ta det lugnt då dagens WOC 2006 Middle går bara ett par kilometer bort på andra sidan av bäcken.

 

Middle

Under tävlingens gång gick flera små regnskurar över men mellan molnen var solen stark och åskådarna var lättklädda.

Kartan var bra men det var svårt att rita de ljungklädda öppningarna med några träd och buskar.
Banorna var lite feltolkade. Banläggaren var stolt med sina tempoväxlingar men hade glömt bort riktningsändringar. Tävlingen avgjordes på de korta sträckorna på gula där både Novikov och Huovila läste på fel sträcka. I damklassen avgörs tävlingarna av Simone men norskan Marianne var nära igen. Damer missade mycket i början och herrar i slutet av banan.

Resultat:

Damer:

1. Simone Niggli SUI

2. Marianne Andersen NOR
3. Tanja Ryabkina RUS
Herrar 

1. Holger Hott Johannesson NOR 
2. Jarkko Huovila FIN
3. Jamie Stevenson GBR

 

Sista kontrollen på Middle.

Samma staty användes även på Sprint.

 

I TC träffade Toivo och Sofia Timo Rapakko. Han har varit med på samtliga VM och kan utantill allt som hänt i samband med någon VM. Han känner personligen alla topporienterare i hela världen. Dessa har deltagit på Timos tävling Forsa Games (Phone Games) som går årligen torsdagen före Jukola.

Även andra orienteringens storheter träffades. Lars och Hans-Erik hade pratstund med IOF bossen Åke Jakobsson och IOF generalen Barbro Rönnqvist. Gamla och nya VM arrangörer träffades och erfarenheter utbyttes.

 

20060805 Lördag

Dagen började med städning. I början gick det bra med sex personer men mot slutet fick en efter en gå ut. När den sista kom ut låste vi dörren och vände WW mot Himmelbjerget där WOC 2006 Relay kommer att avgöras.

Först åkte vi till Himmelbjergsvej för att lämna nycklarna. Det visade sig att vi var redan bakom TC. Vi fortsatte ett par kilometer till och parkerade bilen mitt på kartan ett par hundra meter bakom målfållan.

WOC 2006 Tour gick i samma TC men de hade startat så tidigt att bara de sista kom fortvarande i mål.

 

Relay

Detta var den soligaste och varmaste dagen på VM veckan. Glasskiosken var tom efter några timmar men öl räckte till alla behövande. Tjocka grillkorven med potatissallad och bröd var den mest populära maten. Under veckan köptes WOC 2006 kläder och många såg ut som arrangörer på sista VM dagen. Även kartorna såldes bra men den speciella WOC 2006 vinet stod kvar.

Damerna startade 11.30 och herrar 14.00. Det var tillräckligt mycket omkastningar och varvning på varje sträcka för att hålla spänningen uppe. Storbildskärmen som visade från flera ställen i skogen. Trac Trac som visades på storbildskärmen mera än på individuella discipliner. Dock kunde det användas bara på sista sträckan då de ostartade fanns i TC. Det var imponerande att se Andrey Khramov springa i skogen och föra sitt Russland till seger. Även Minna Kauppi hade den högsta farten när hon såg till att Finland segrade.

Kartan var bra men banorna hade sina brister. Gafflingarna var så ojämna att först i mål visste man vem som leder. Långsträckorna saknades och några onödiga kontroller skulle bort.

 

Resultat:

Damer:

1. FIN

2. SWE

3. SUI

Herrar 

1. RUS
2. FIN
3. SWE

 

 

Relay Women.

 

 

 

 

Total resultat

  1. SUI    2+3+1
  2. FIN   2+2+0
  3. NOR 1+2+0
  4. SWE  1+1+2
  5. RUS   1+0+2
  6. AUS   1+0+0
  7. DEN  0+0+1
  8. CZE   0+0+1
  9. GBR   0+0+1

 

Heja Suomi ropar Sofia och Toivo med Helena och Pekka Kanste

Helena var general och Pekka banchef vid Skid OL VM 2005.

 Pekka jobbar på heltid med kartritning, banläggning och bankontroll.                                                                                                                                 

 

Efter tävlingen ville vi fort till Aarhus. Resebyrån i Silkeborg bokade något ett par dager tidigare. Vi letade adressen och ringde på dörren. Den sa klick och vi klev in. Högst uppe i det gamla huset på femte våningen mitt i city mötte en glad dam oss och visade in. Det var en modifierad lägenhet med fyra rum, kök och samlingsrum samt tvättrum. Ytterligare halv trappa upp på taket fanns ett glasat rum där värdinnan sov. Vi bosatte oss i de två närmaste rummen. Flickorna i ena och pojkarna i den andra. Bilen körde vi in i parkeringshuset runt hörnet.

Närmaste halvtimmen var det liv på våningen. Alla skulle duscha, stryka, spraya, blåsa och klä sig fint till festen.

Banquet i Ridhuset fanns bara 200 meter bort. Det blev lagom promenad i ljumma sommarnatten. Vi satt som VIP gäster. Till banquet kommer bara de som är med i landslaget och deras ledare vilka är anmälda i Bulletin 4. VIP gästerna är IOF representanter, hövdingar och vi.
Först fick man äta och dricka mera än man orkade. Samtidigt visades veckans händelser på storduken. Det fanns två barer och en korvkiosk för att klara resten av festen. Efter att ha minglat en stund började dans med fart. De som hade mest krafter kvar var Jani och Minna. Våra krafter och öron föreslog hempromenad.    

 Festen har börjat för Toivo och Lars

 

20060806 Söndag

Vi vaknade i den centrala vindvåningen redan sju och värdinnan började laga morgonmål. Strax före nio gick vi med all pagage till P-huset. Grindarna var stängda och vi kunde läsa på dörren att huset är stängd på söndagar. Man kan dock ringa till deras ´Securitas` och få bilen ut mot 200 Dkr. Innan vakten hann komma hade vi fått sällskap av ett par som hade samma bekymmer. Vi delade kostnaden och slapp att betala 75 Dkr. som parkeringen skulle ha kostat. Extra kostnaden blev bara 25. Även denna händelse plussades till resans kryddor.

Strax före hamnen i Grenå stannade WW vid den långa badstranden med mjuk, vit sand. Strandens form påminde Copacabana i Rio men mängden folk var bara 1 %.

När Lena hade blivit blött, Sofia samlat sina fynd och Lars med Hans-Erik spanat på träningen längs sanden var det dags att köra på färjan.

Buffé maten på färjan var en blek kopia av den på Tallink färjan. Man blir dock mätt även av pölse och kartoffer.
Efter att ha solat på däck en timme avslutades resan med kaffe och vinerbröd för att bli av med de sista danska kronorna.
Under resans gång behövdes sju olika valutor. Det gällde att spendera alt innan gränsövergång. Lättast var det att köpa bensin för de kvarvarande pengarna.

Till Varberg och Sverige anlände vi klockan fem. En timme senare knackade vi hos en bonde nära Ullared. Vi trodde att vi hade bokat oss in här. (Det visade sig senare att det var hos en annan bonde vi hade bokat). Värdinnan ringde till sina polare och fixade så att vi fick ett helt hus hos en annan bonde i Fegen. Det var bara att fortsätta den dryga milen till vårt nya ställe.

Där hade de redan förberedd vår ankomst. Värdfamiljen bodde i stora herrgården och hyrde ut det mindre. Huset var nyrenoverad och hade inte hunnit göra reklam ännu. Kök, vardagsrum och sovrum i nedre botten. Två sovrum i den andra våningen.

På kvällspromenad gick vi ner till stranden där några tyskar fiskade mört. Lite längre bort fanns en fin badstrand som Birgitta, Lena och Lars utnyttjade direkt.

 

20060807 Måndag

Värdinnan kom till oss lagade frukost samt tog emot 3 x 550 Skr.
WW vände nosen tillbaka mot väster och bar oss till den stora lyckan KåGes i Ullared. Klockan var halv tio men flera tusen bilar hade hunnit innan. Under dagen stängdes ingången flera gånger för att människor skulle hinna ut genom de 53 kassorna. Ju tjockare människa desto mera majonnäs lastades i vagnen.
Vi njöt av tillvaron de närmaste timmarna. Väl ute undrade vi hur kunde även vi bli manipulerade av detta KåGes som inte har något speciellt. Bara massor av vagnar och människor. (En större skräphandel har jag sett bara i Melbourne. Toivos kommentar).

Efter en lunch och smaklig fika anlände vi till Västerås.
Resan gick bra med lagom mycket spännande händelser. Vi är fortvarande vänner efter 15 nätter ihop.

 

Tips till dig som vill göra motsvarande resor. (Detta var vår 4e gemensamma tvåveckors resa).

-          Planera vägrutten ungefär.

-          Planera övernattningar ungefär.

-          Planera/växla pengar för första dagen i varje land.

-          Bli av med dina ovanor som ´varmchocolade varje natt och vattensäng att somna i.

 

The END