Raamattu

 

Vuoden 2010 aikana olen lukenut Raamatun kannesta kanteen. Paljon sieltä löytyi tuttuja juttuja kouluajoilta. Aika paljon löytyi sellaistakin, jonka olin eritavalla ymmärtänyt.

Vanhassa testamentissa alkupää vaikuttaa arvailulta. Vuosien pituus ja määrä ovat epävarmoja. Luultavasti juttu alkaa jääkauden aikoihin. Isällä ja pojalla oli luultavasti sama nimi monien sukupolvien ajan. Tästä johtuen luultiin heitä samaksi henkilöksi ja satoja vuosia vanhaksi.

Ennen jääkautta elivät neandertalilaiset ja jääkauden jälkeen Aatamista alkaen nykyihmiset. Tämä meinaa, että Abrahamin, Isakin ja Jakobin aikana ja varsinkin ennen heitä eli monta sukupolvea, joita ei mainita Raamatussa. 14 + 14 + 14 sukupolvea Aatamista Jeesukseen on riittämätön. Ensimmäinen 14 voidaan kertoa kymmenellä ja saadaan ajat paremmin käymään yhteen. Vielä Mooseksen, Daavidin ja Salomonin aikanakin vuosien pituus oli epävarma.

Mooses sai Jumalalta käskyt Egyptistä paluumatkalla, jotka hän hakkasi kivitauluihin. Myöhemmin apostolit, varsinkin Paavali, saarnasi näitä tietoja matkoillaan Turkissa, Kreikassa ja Roomassa. Heillä oli taipumus lisätä omia juttuja ja käsityksiä, joita ei ollut kivitauluissa.

Ympärileikatut juutalaiset: Jo Abraham sai käskyn Jumalalta, että kaikki oikea uskoiset on ympärileikattava. Uudessa testamentissa apostolit lupasivat autuuden myös pakanoille, jos he alkavat uskomaan Jeesukseen Kristukseen. Myös ympärileikkauksen merkitys loppui ajanlaskun alussa.

Israelilaiset joutuivat orjiksi pari eri kertaa, ensiksi Egyptiin ja myöhemmin Baabeliin.

Jaakobin poikain isän nimi oli Israel, koska Jumala antoi hänelle uuden nimen. Koko Israel jaettiin Jaakobin poikain nimien mukaan kahteentoista osaan. Leeviläiset määrättiin papeiksi, joita toiset perhekunnat elättivät. (Vastaa nykyistä kirkollisveroa).

Pää näkösällä vai piilossa: Mies olkoon paljaspäinen ja lyhyt hiuksinen. Nainen peittää päänsä pitemmillä hiuksilla taikka, jos on kalju niin huivilla. Missään ei kerrota, että naisen olisi peitettävä koko pää hunnulla.

Yleisillä paikoilla: Mies puhuu ja nainen vaikenee yhteiskunnassa.

Kotona: Mies on naisen ja nainen miehen, kotona ollaan samanarvoisia, kun ollaan keskenään.

Papit: Papit olivat kaiken pahan takana. Vainosivat Jumalan lähettiläitä. Aiheuttivat Jeesuksen kuoleman. Todistivat vääryydellä apostoleja vastaan ja yrittivät surmata heitä.

Profeetat: Kuninkailla, keisareilla ja muilla hallitsijoilla oli satoja selvinnäkijöitä. Nämä ennustivat mahdollisimman positiivisesti, että saisivat elää. Jumalan profeetat ennustivat Jumalan käskyjen mukaan ja joutuivat kuninkaiden epäsuosioon. Oikeita profeettoja (kuten Abraham, Isak, Israel, Mooses, Daavid, Salomon ja Jeesus) eli vanhan testamentin aikaan ja he saivat käskyt suoraan Jumalalta. Uudessa testamentissa levittivät apostolit Jumalan sanaa. He saivat tiedot Jeesuksen kautta taikka vanhasta testamentista. Kun apostolit kuolivat, ei kukaan ole saanut uusia tietoja.

Raamattu toimi aika hyvin pappien kovan kouran kautta 1800 luvulle asti, mutta nyt ei vaimot kunnioita miestään ja lapset niskuroivat. Harhaoppiset, juoruajat (naiset), väärän valan antajat (miehet) ovat kaikki hyväksyttyjä yhteiskunnassa.

Yrittäjiä: Myös nykyaikana on ollut yrittäjiä, jotka ovat halunneet vaikuttaa kaikkia. Marx loi uuden ajattelutavan, mikä suosi suuria joukkoja. Moni alkoi käyttää samaa ideaa, mutta suistui raiteilta. Gastro uskoi Marxin oppiin liian kauan ja menetti ymmärryksen.

Hitler puhui ja lupasi paljon sekä vakuutti olevansa oikea johtaja. Hän kuitenkin luisui raiteilta ja menetti ohjakset.

Saddam luuli, että vahva johtaja hävittää vastustajat. Hänellä oli epävarma uskonto, jonka tähden joutui epäsuosioon.

Vieläkin on maita, joissa hallitsijat eivät kestä ajan tasalla.

Raamatun alkuperäiset uskovaiset ovat juutalaisia. He ovat vieläkin maailman ahkerin ja luottavaisin kansa. Lehdistö ja monet yksityisetkin pelkäävät heidän uskoaan ja yrittävät etsiä syytöksiä niin kuin Raamatun ylipapit.

 

En tiedä miten paljon tästä on oikein tai väärin. Tein vain lyhyen yhteenvedon lukemistani.