Vuosi 2017

 

Hyvää Joulua

20171217
Joulu on Juhlaa
Joulukuu on täynnä juhlaa.
Me juhlimme meidän kultahäävuotenamme 50 kertaa vain itseämme varten. Tänä vuonna itsenäisyyspäivä juhlitti tavallista enempi. Katajaisilla oli kaksi pikkujoulua, koska siellä on myös eläkeläisjaosto, joka piti oman juhlansa. Koska seurassa on vain eläkeläisiä, niin sama porukka sai juhlia kahdesti. Niin ja samalla porukalla juhlittiin vielä Suomi 100, siinä pikkujoulujen välissä.
Isojoulu vietetään Tiinan perheen luona syöden suomalaiset ja ruotsalaiset jouluherkut sekaisin. Joulukuusi hankittiin jo marraskuulla ja koristeltiin ennen Luciaa.
Siinä väliajalla luin viimeisen kirjan minun tuhannen kirjan sarjasta. Sen sarjan voit tutkia tuosta ”Kirjoitus” osiosta.
Lukeminen jatkuu vieläkin, mutta teen niistä uuden listan.

Onnellista Uutta Vuotta

Guldbröllop

20171115
Juhlat jatkuu
50 vuotta ja 50 juhlaa. Siihen mahtuu eriarvoisia vuosia ja eriarvoisia juhlia. Viime viikon juhlimme Itämerellä ja sen itäpuolella. Kotona on lehtien lukua ja toisten haravointia. Muutama kerta viikossa vierähtää Katajaisten parissa. Pikkujouluja ja varsinkin isompi juhla Suomi 100 6/12. Siinä jossakin välissä renkaiden vaihto ja niin se eläkeläisenkin päivä saadaan iltaan.
Boulea olemme heitelleet tiistaisin ilman sääntöjä ennen porukan ruokailua. Siinäkin saa itsensä vanhenemaan tunnilla. Mutta nyt alkaa Joulu ja joulun haaveilut. Saa nähdä mitä se tuo tullessaan.

Iloista Pikkujoulun aikaa!

Ruska

20171015
Luonnon muutos
Ruska aikaan kamerat säästävät erivärisiä kuvia ja niitä pääsee nauttimaan koko ystäväpiiri. Puut ovat keltaisia, pensaat punaisia ja heinät harmaita. Minä otin kuvan meidän villiviinistä vähän ennen ruskaa. Sen sisällä on vietetty kesän kuumimmat helteet. Nyt pusikosta on jäljellä vain muutama oksantynkä, joista uudet köynnökset versoo kevään tullen.
Syystöistä on jäljellä tomaattien syönti. Niitä kypsyy 5 uutta joka päivä, joten pikkujouluna ne loppuvat.
Nyt kuitenkin on aika lähteä Viron palveluista nauttimaan. Sen jälkeen talvi on tervetullut. Joulu muuten alkoi jo viikko sitten meidän ruokakaupassa. Ensiksi laittoivat hyllylle glögipullot, mantelit ja rusinat.

Leppoisaa sadonkorjuuta!

 

Sienisateet

20170913
Hot end of the summer
Meillä kesä oli lämmin ja kuiva. Nurmikkoakin kastelin ensi kertaa tällä vuosituhannella. Siinä samalla sai sopivan pohjarusketuksen Maltan matkalle. Euroopan eteläisin valtio oli kait kuuminkin meidän vierailun aikana (30 – 40 astetta). Ympäröivä meri piti oleskelun miellyttävänä, vaikka merivesikin oli 28 asteista rannalla. Kaksi viikkoa auringossa muutti ihon värin tummaksi.
Samanaikaisesti oli Västeråsin kuivuus muuttunut kosteudeksi. Sienisateet jatkuvat ja aamukaste nurmikolla kestää puolille päivin. Sienet kasvavat ennätysvahdilla ja niiden noukkijat ovat iloisia. Varsinkin tattisato on valtava.
Naapuri oli ruiskuttanut vettä kasvimaallemme siinä määrin, että nyt siellä on yli 200 tomaattia neljässä varressa. Nurmikin on vihreä ja tasainen. Tasainen siksi, että ruohonleikkuri hoitaa homman itsenäisesti.
Suomiseuralla aloitimme touhut neljänä peräkkäisenä päivänä ja viikon lopulla touhuamme suunnistajien parissa.

Mukavaa ja touhukasta syksyä!

 

Isabelle 13 år

20170809
Isabelle vanhenee
Perheen nuorin alkaa olla jo aika vanha hänkin, vaikka syntyi vasta minun ollessa 61vuotias. Hänellä ovat sukulaiset äidin ja isän puolelta hajaantuneet suurelle alueelle. Isabelle aloitti syntymäpäivänsä juhlimisen Ruotsin eteläkärjessä. Sitten hän matkusti Göteborgin kautta Helsinkiin, Turkuun, Maarianhaminaan ja takaisin Göteborgiin. Uutta vaatetta laukkuun ja suuntana Västerås. Mummon ja Ukin luona Isabelle valmisti 13v kakun, joka maistui juhliessa. Pistomatka Mariefrediin serkkujen luo ja siellä Heidin valmistama kakku mansikoilla. Takaisin Mummolaan loppuviikoksi ja sitten kotiin Göteborgiin, jossa koulu alkoi availla oviaan syksyn opintoja varten.
Huomenen grilli-ilta aloitetaan oman maan ensi perunoilla ja sillillä. Eilen jo maistelimme punajuuria ja tomaatit odottavat vain väriä poskiinsa.

Sydämelliset Onnittelut Isabelle!

 

Keskiyön aurinko

20170717
Keskikesä
Jo kesäkuun puolessa välissä lähdimme Suomeen. Jukolan suunnistusta seurasimme paikanpäällä Lieksassa. Keskiyön aurinkoa ihailimme Kangos nimisessä paikassa Ruotsin Lapissa. Parin viikon reissu meni rattoisasti ystävien parissa (meinasin kirjoittaa ”ystävien ja sukulaisten parissa”, mutta kait ne sukulaisetkin ovat ystäviä).
Kotona oli kasvillisuus selvinnyt hyvin, koska sadetta ja lämpöä oli ollut sopivassa suhteessa. Nyt ovat sateet jääneet vähiin ja lämpö kuumentaa ihoa pihalla pyöriessä.
Yhden viikon touhusimme ”Västerås Summer Meet” tapahtuman parissa. Siellä Amerikan raudat pärisivät toinen toistaan komeampina. Meidän tehtävänä oli pitää huoli Suomesta tulleista vieraista.
Eilen jo noukimme ensimmäiset vaapukat metsäaukealta. Viinimarjat kypsyvät. Kasvimaa kukoistaa. Siellä kehäkukkien, valmujen ja auringonkukkien ympärillä rönsyilee perunanvarret ja tomaatit. Alimmaisena varjossa yrittävät punajuuret saada ravintoa kovassa kilpailussa.

Kaunista kesää meille kaikille!

 

Jonna ylioppilas

20170611
Jonnan juhlat
Vanhin lapsenlapsi on opiskellut jo 13 vuotta ja edessä on vielä ainakin viisi. Kuvassa myös Mummo ja Ukki, joiden valkolakit ovat jo tummuneet vuosien saatossa. Meitä oli suuri katras onnittelijoita Jonnan kotona. Hän on asunut kolme vuotta Hallsbergissa opiskelun ja suunnistuksen parissa. Kesän hän asuu perheensä parissa, mutta syksyllä on taas muutto edessä yliopistokaupunkiin Uumeåån. Kun on taitoa, halua ja avomies, niin elämä hymyilee nuorelle Jonnalle.
Paljon Onnea saavutuksillesi Jonna ja onnea ja menestystä tulevaan!

 

Heidi 17v

20170527
Heidin juhlat
Nyt jo keskimmäinen lapsenlapsi on kasvanut naiseksi ja me mummot ja ukit alamme jo huomata myös oman vanhenemisen. Kauan siinä menikin kun luulimme olevamme samanikäisiä, mutta tänään olemme vain yhtä suuria. Heidi on kehittynyt vauhdilla ja silti säilyttänyt nuoruuden ilomielen. Hän oli suunnitellut ja valmistanut syntymäpäivä kaakun jonkun aiheen mukaan, jonka ymmärtäminen oli liikaa kaksi sukupolvea vanhemmille ihmisille. Silti me kaikki innolla maiskutimme hyvää kakkua suihimme.
Sydämelliset onnittelumme Heidille!


Kia
Meidän laiska auto kyyhöttää vain tallissa tyytyväisenä. Tämä reissu Mariefrediin oli sen uusi ennätys. Matkaa kun kertyy lähes 90km per suunta. Polttoainetta on kulunut niin että kohta on tankattava toinen kerta. Hyvä sen on saada jaloitella Suomen reissua varten, koska silloin mittarin lukemat nelinkertaistuvat. Tässä reitti, joka varrelta meidät tavoitat. Helsinki-Lahti-Joensuu-Vuokatti-Rovaniemi-Sodankylä-Haaparanta-Umeå.
Nähdään!

Vappu

20170503
Vappu
Moni raapii päätään tuon nuotion takia vapun ajan kuvassa. Ruotsissa on viimeinen nuotion poltto huhtikuussa. Toukokuusta lähtien avotulen teko on kiellettyä (ainakin jos kysyy lupaa). Voihan sitä kutsua vappukokoksi, mutta minulla menee vanhasta muistista juhannuskokoksi.
Minäkin jouduin raapimaan päätä, kun ihmettelin ruotsalaisten ja suomalaisten vapunviettoa. Suomessa juhlivat hattupäiset ja Ruotsissa hatuttomat?

Huhtikuun toinen puolisko olikin aika viileää ja vanhukset viihtyivät sisätiloissa. Paitsi päivittäiset kävelylenkit teimme ulkona ja tauolla poikkesimme lounasravintoloihin. Tänään vatsat täyttyivät kotona, kun ostimme toista kiloa painavan lihakimpaleen, jonka sitten grillasimme. Maistui niin hyvälle pitkän talven jälkeen, että söimme kerralla koko köntän.

Tänään touhusin puutarhassa ilman paitaa ja annoin auringon työntää D-vitamiineja ruumiiseen. Huomenna menen taas piirtämään koulukarttaa, koska suunnistus on pakollinen aine kansakouluissa.

Minun tekemät suomiseura Katajaiset lehdet löydät osoitteesta, katajaiset.se

Lämmintä ulkoilukesää!

Puhdas kuin pulmunen

20170403
Terveiset uimalasta
Rengasmatka mennen tullen. Alku ja loppu sujuivat vanhaan malliin, mutta Riikassa ja Pärnussa saimme miellyttäviä uusia vivahteita. Viiking hotellissa Tauno ja Leena Hoffren yllättivät meidät täysin koputtamalla oveemme. Siitä piisasi lystiä koko viikoksi, koska vietämme kaikki 50v juhlia koko vuoden. Enemmän matkat jutussa.

Kevät tulee usein, mutta talvi sitten taas yllättää. Kun aurinko saa vapaan reitin säteilleen, niin lämpöä riittää jo maan pinnalla. Katkoin lehtipuiden oksia vaasiin pari viikkoa sitten ja nyt luumupuu kukkii, koivu on lehdessä, viinimarjat nupulla, sireeni aukeamassa ja pensaskasvit nupuilla. Näin saa luonnon sisään ja oksat harvennettua.

Seuraavaksi kirjoitan jutut RSKL-lehteen, juhlin Pääsiäistä, täytän veroilmoitukset ja odotan kuumaa kesää.

Hauskaa Pääsiäistä

 

Lumivalkoinen talvi

20170219
Terveiset tunturista
Lunta on, talvi on, latuja on ja paljon kaikkea talveen kuuluvaa, kun vain on oikeassa paikassa. Äärimmäisyys on parasta. Oikea talvimaisema silmien edessä ihailtavana, taikka kuuma hiekkaranta selkää polttamassa. Tällä kertaa kohteena oli Sälenin tunturi lähellä Norjan rajaa. Mahtavat ladut, mutta vähemmän mahtavat hiihtäjät. Pitkät ja monet ladut luikertelivat maastossa, mutta hiihtäjillä lyhyet ja harvat lenkit. Kuitenkin kunto kohentui noin 20 % päivittäin. Onneksi hiihdimme vain kolmena päivänä ja saamme istua Lahden MM ajan TVn ääressä toisten riuhtoessa laduilla.

Kotona alkoi makuu- ja työhuoneen tyhjennys. Tänään tuli kaksi remonttimiestä tasoittamaan seiniä ja kattoa. Huomenna he maalaavat ja ylihuomenna tapetoivat. Torstaina tulee erialan ammattilainen laittamaan uudet lattiat. Sitten päästäänkin etsimään uusia rojuja huoneiden täytöksi. Näin siinä käy kun talon ikä on 30v ja nurkat näyttävät vanhanaikaisilta. Kulutus on ollut melkein olematon, kun talossa on asunut vain vanha pariskunta kerrallaan.

Kasvot kohti aurinkoista kevättä!

 

Onnellinen 2017 on alkanut

20170108
Viime vuoden muistot
Ensi vuosi on alkanut ja kulunut vuosi on viime vuosi. Me kulutimme sen vanhan vuoden aika tarkkaan, joten hyvä että saatiin ihan upouusi uusi vuosi. Monet paikat koluttiin ja tarkkaan tutkittiin, mutta yllä oleva kuva kertoo siitä parhaasta paikasta, jossa vietimme vuoden parhaan viikon.

Vuoden aloitimme joulujuhlalla, koska me kaikki kolme perhettä olimme reissussa allakan joulun aikaan. Kuusi koristeltiin ja lahjat saatiin ja iloisia oltiin.
Helmikuulla nautimme spa-hoidosta Pärnussa ja turistina olosta Riikassa. Tuo hemmottelu on joka vuosi tärkeämpää vanhoille luille.
Kevään ahersin Dobyn (ruohonleikkuri) kanssa. Suunnittelin ja asensin rajanauhat nurmikon ympäri. Ohjelmoin leikkurin ja nautin laiskana olosta.
Kesäkuulla minä ja Sofia sekä Tauno veli ja hänen Leena siirryimme Karjalaan. Lähemmin Suuren Onkamojärven rannalle Joensuun eteläpuolelle. Siellä vietimme vuoden parhaan viikon Matruusin Majakassa. Oma ranta, vene, grillikatos, liiteri, savusauna ja iso vastantaitto metsä, kaikki meidän käytössä onkimatoja myöten.
Heinäkuulla kuuluimme vuotuiseen Västerås Power Meet sisärenkaaseen. Viikon aikana saimme kokea ja nähdä 50-luvun dollarihymyjä ja niiden kyydissä olioita. Paljon oli töitä, mutta ”rackarien” jututtelu ja heidän kertomukset olivat kaiken väärti.
Elokuulla matkustimme takaisin Suomeen. Turku, Kaarina, Naantali ja Rauma. Veli Martti ja hänen Arja kuskasivat meitä ympäri lounas Suomea.
Syyskuulla matkustimme Mallorcalle, siihen suomalaisten ensimmäiseen turistikohteeseen, Playa de Mallorca. Nyt siellä oli vain saksalaisia meidän lisäksi. Suomalaiset on ajettu pohjoisosaan saaresta.
Lokakuulla remonttimiehet laittoivat meille uuden vaatteidenhoitohuoneen.
Marraskuulla seilasimme taas Pärnuun saamaan niitä ihania hoitoja viikon verran.
Ja joulukuussa tuli joulu. Nyt olimme kaikki koolla allakan jouluna ja taas saatiin lahjoja ja paljon ruokaa.

Ahertavaista vuotta ja paljon rentoa oloa reissujen välissä!