Vuosi 2016

 

Hyvää Joulua

20161217
Joulu
Joulua on odotettu muutamalla lämmittelyerällä. Puuroa syötiin jo ajat sitten eläkeläisporukan kanssa ja lauloimme joululauluja. Joulumarkkinoilla saimme laatikoita, kakkuja ja jo paikanpäällä söin viisi karjalanpiirakkaa munavoilla. Sitten juhlimme itsenäisyyttä oikein valkoinen paita päällä sadan muun juhlijan seurassa. Aitoa vanhan hyvän ajan joulujuhlaa vietimme samanhenkisten parissa ruuan, laulun ja ohjelman kera. Huomenna vielä Joulupolku, jossa lapset ja aikuiset leikkivät sekä ulkona että sisällä.

Kotonakin valmistelemme joulun aikaa ajan kuluksi. Valmistuu ässää, hannatätiä, tiikeriä, hiekkaa, torttua, lanttua, porkkanaa, sikaa, piiraita ja komistuu kuusi, seinät, katot, ovet ja koko talo. Tarkkaavainen lukija ihmettelee, missä ovat lohet, sillit, makkarat, pullat, rosollit ja monet muut mahan täyttäjät. Mutta ei hädän päivää. Lapset perheineen täyttävät pöydän tyhjät kulmat ja kaikilla meillä on niin mukavaa ja kun vielä saapi olla mukana.

Iloista Joulua ja Positiivista Uutta Vuotta!

 

Painonnostoaika

20161122
Viiking spa
Pärnun Viiking spa hoidoilla aloitimme Joulun vieton. Täytyy olla hyvässä kunnossa, kun alkaa painoaan nostaa kaikilla hyvillä Jouluruuilla. Tuo kyseinen reissu olikin tavallista antoisampi, kun vanhat ihmiset eivät ujostele samanhenkisten parissa. Mutta lue siitä enempi matkat osiossa.

Perjantaina seuraa jatkoa, silloin maiskutamme joulupuuroa Katajaisten porukassa kinkulla höystettynä. Siellä aloitamme Joululaulujen hoilauksen. Sitten vain viikko lisää ajassa eteenpäin, kun järjestämme Joulumyyjäiset Suomituvalla. Ostettavana on lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa, karjalanpiirakoita, tiikerikakkua, sukkaa, pipoa, kirjaa ja muuta Joulutavaraa.
Vielä viikko lisää ja alkaa oikea pikkujoulu kaikkine tykötarpeineen.

Hyvää Joulua!

 

Syntymäpäivä

20161002
Mallorca
Matka Mallorcalle on tehty ja juttu siitä tuossa vierellä. Samalla vietimme Sofian syntymäpäivää. Nyt voidaan sanoa, että Mallorcalla on käyty. Seuraavalla kerralla sitten jonnekin muualle, vaikka kait sitä jo tällä iällä voi kaavoihinsa kangistua.

Kotia tultua huomasi, että maailman meno jatkuu ja on jatkunut meidän poissa ollessakin. Kolme remissiä sairaalaan odotti. Fiiberikaapeli oli rullalla seinän takana (tietokoneen ja TVn vauhti lisääntyy). Pesuhuoneen uusija kaivoi lähtökuoppia. Pihamaa oli muuttanut muotonsa syksyiseksi. Lehtinivaska keittiön pöydällä otti kuitenkin eniten aikaa selata.

Saa nähdä miten kauan menee ennen, kuin seuraavan reissun suunnittelen. Lehtipuut ja pensaat ovat niin kirjavia, että niitä kelpaa katsella ainakin hallaöihin saakka. Edellisen kerran lämpömittari oli miinuksella maaliskuussa.

Alahan nyt lukea sitä matkakertomusta!

 

Kesästä syksyyn

20160828
Metsässä
Kesä loppuu ja syksy alkaa. Siitä on osoituksena myös seuratoiminta. Kesällä suomalaiset matkustavat Suomeen vanhasta tottumuksesta, vaikka eläkeläisenä voisivat käydä tapaamassa toisia eläkeläisiä pitkin vuotta. Näin iltojen hämärtyessä he alkavat ilmestyä Suomituvalle suuremmilla joukoilla. Sellainen tilaisuus oli lauantaina, kun Katajaiset järjesti ”Kuntovaunu” tapahtuman (olotilan tarkistus).
Tilaisuuden yhteydessä ilmestyi Katajaisten lehden syysnumero. Sen voi lukea Katajaisten sivulta ja RSKL sivulta. Jos on piilossa, niin kysy.

Sofian kanssa lenkkeilimme metsässä ja saaliina oli mustikkaa, puolukkaa ja sieniä. Sofia tulee erittäin iloiseksi jokaisesta kantarellista, jonka löytää sammalmättäältä. Aika erikoinen sieni se onkin. Jos sitä etsit, niin ohi menet, mutta kun tallustelet metsässä vihellellen, niin jo apajat kohdalle sattuu.

Minä olen pihamaalla nurmikon reunoja laitellut Dobyn ajolinjoja ajatellen. Nyt hän pääsee melkein joka paikkaan ja minä saan loikoilla entistä enempi.

Lykkyä tykö syksyn suunnistuksiin!

Itämerellä

20160807
Laivamatka
Kesä jatkui taas kerran Itämeren yli seilaten. Edellisellä kerralla testasimme Commodore hyttiä ja tällä kertaa Executive hyttiä. Tässä oli erikoisuutena suuri ulkoparveke ja sen etupuolella lasitettu veranta. Sisätiloissa oli olohuone ja makuuhuone, jonka voi verholla eristää. Seinillä riippui oikeita tauluja ja sängyssä oli satiinilakanat. Jääkaapista löytyi iso Champagne pullo ja paljon muita juomia. Pöydällä komisteli hedelmäkori. Mittailin pitkillä askelilla lattiapinta-alaa ja sain leveydeksi 5m ja pituudeksi 12m. Koska olemme Tallin Siljan ”Club One” kortin omistajia, niin saimme kummankin matkan alhaiseen hintaan.

Se siitä ja nyt istutaan kotona ja ihmetellään, kuka se voittaa minkin mitalin Riossa. Urheilijoita katsoessa tuntee itsensäkin voimakkaaksi ja minä menin tontin laitaan, josta kaivoin suuren kiven esiin ja puh puh, siihen se jäi voimanpuutteen takia, vaikka sen uusi paikka on vielä keksimättä.

Ensi viikolla kuitenkin koukimme muutaman sangollisen mustikoita talven varalle.

Niin tuo kuvan vekotin, sillä kannettiin laastia muurareille tikapuita pitkin, kun Turun linnaa korjattiin sodan jälkeen.

Kaunista kesän loppua marjamiehille ja naisille!

 

Power Big Meet

20160716
Suomalaiset
Kesä on parhaillaan, aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta aamusta iltaan ja autokansa Suomesta on purkautunut laivan uumenista. Reilu tunnin ajo ja Katajaisten puomi nousee toivottaen vieraat tervetulleiksi Suomituvalle. Auto toisensa jälkeen saavutti maanmiestensä kokoontumispaikan. Telttoja kasvoi nurmelle, tuttavia tervehdittiin ja uusia tuttavuuksia sidottiin. Katajainen kansa teki heidän vierailusta ikimuistoisen tapahtuman. Tarjolla oli aurinkoinen järvenranta uimapaikkoineen, kuiva nurmikko teltan alle, ihan sitä aitoa suomalaista ruokaa ja suihkut saunoineen. Mutta se siitä tällä sivulla. Koko pitkän kertomuksen saat lukea Katajaisten sivulta elokuunlopussa ilmestyvässä Katajaiset lehdessä. Lehden löydät myös RSKL:n sivulta.

Kesään kuuluu myös monet syntymäpäiväjuhlat. Tällä kertaa kokoonnuimme Mariefrediin ja juhlimme kaikki yhtä aikaa. Tietenkin siihen tarvittiin monta kakkua, mutta Jonna, Heidi ja Isabelle valmisti niitä yllin kyllin. Mustikat koristeeksi poimittiin lähimetsästä. Peter grillasi oman pyssyn antimia, villisikaa, kaurista ja sorsaa. Tiina touhusi salaattien kimpussa ja johti kattausta. Mummo ja Ukki odottivat valmista.

Seuraavalla viikolla Timo, Gunilla ja Isabelle saapuivat Västeråsiin. Isabelle tarkasti kasvimaan sadon, jonka hän oli käynyt keväällä kylvämässä. Kauriit olivat kitkeneet aika tarkkaan punajuuret ja herneet, mutta kesäkurpitsat kukoistivat. Myös valmut, kehäkukat ja auringonkukat nauroivat terälehdet ammollaan.

Tänään kävin Sofian kanssa poimimassa kaksi sangollista vaapukoita (á 2L). Huomenna sieniä, sitten marjoja ja pikkuhiljaa taas matkalle.

Hyvää keskikesää sinulle ahkera lukijani!

 

Oma Hattu

20160702
Omat vaatteet
Kevään aikana suunnittelin ja tilasin hatun, paidan ja mukin. Näitä olen sitten jakanut läheisille Hoffréneille.
Minulla oli hatut ja paidat mukana myös meidän neljän hengen ryhmälle Matruusin majakalla. Hyvin se muuten onnistui, mutta Leena ei mahtunut paitaan. Niinkin saattaa käydä, kun harvoin tapaa, mutta voihan Iiris sitä käyttää Hangon vierailuilla. Matruusin majakasta voit lukea pitkän kertomuksen matkat sivulta Onkamojärveltä.
Koko lähes kaksi viikkoa pitkän reissun saimme nauttia aurinkoisesta Suomen suvesta. Kotona naapuri kertoi, että vettä on satanut tavallista enempi. Sen huomasi myös kasveista, jotka viheriöivät ja herneet olivat jo kukalla. Nurmikko odotti Dobyn teriä ja loppuviikosta se olikin sileäpintainen, jossa etanoilla oli helppoa madella.
Muutama päivä kirjoittelua ja sitten alkaa Power Big Meet. Siellä me touhuamme joka päivä Katajaisten kentällä. Sofia hikoilee keittiössä ja minä saunassa tai portilla.
Esa ja Kami saapuivat eilen Trondheimiin (alla oleva juttu).

Tervetuloa Power Big Meet

 

Tahdonmoimaa5000km

20160603
Esa Karjalainen
Toissa päivänä haastattelin Esaa Katajaisten ja RSKL:n lehtiin. Tapahtuma sivusi omia kokemuksiani niin läheltä, että kirjoitan myös tähän omalle sivulleni.
Esa kertoi hurjasta nuoruuselämästä ja koulutuksesta. Hän kouluttautui media alalle, mutta sisällä istuminen ei sopinut luonnonihmisen elämään. Luonto- tai matkaoppaana pääsisi liikkumaan ja luontoon. Tähän vaiheeseen ne haaveet jäivät sillä kertaa, kun Esa sai kahdesti aivoinfarktin 26 vuotiaana. Tapaus oli niin vaikea, että jouduttiin kirurgisesti avaamaan verisuonet päässä.
Esan tahdonvoima auttoi kävelyn, puhumisen ja muiden ruumiin toimintojen uudestaan opetteluun. Nyt 31 vuotiaana hän on vieläkin riippuvainen tahdonvoimasta, vaikka ulkopuolinen näkee hänessä vain terveen ja elämänhaluisen ihmisen.
Viime kesänä Esa otti yhteyttä Aivoliittoon ja he päättivät yhteistoimista aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneiden hyväksi. Siitä alkoi Esa Karjalaisen ja Kami koiran yhteisen matkan valmistelut. Matka taittuu 21-vaihteisella polkupyörällä ja Kami istuu yksipyöräisessä peräkärryssä. Painoa vähän ja matkaa pitkästi on vaikea yhtälö. Esimerkiksi Kamin ruoka 3kg, juomavesi 3 litraa yhteensä, telttailu tarpeet, ruokailu, tiedotus ja monta muuta tarpeellista tavaraa yksinäiselle matkailijalle läpi Pohjolan autiomaiden.
Alkumatka Oulusta Pohjanlahden rantaa Turkuun ja Tukholmasta vanhaa merenpohjaa Osloon on aika tasaista polkea. Oslosta pääsee Gudmundslaaksoa seuraillen aika hyvin Lillehamarin ohi. Norjan länsi viiva on vuonojen kuluttama ja tasaista saa etsiä. Kilometrin korkeuserot ovat toistuvia ja matkamies joutuu tyytymään lyhyisiin päivämatkoihin. Tosin rikkaan Norja uudet tiet ovat hyviä ja läpäisevät korkeimmat kalliot tunnelien kautta. Esa on varannut koko pitkän kesän urakan läpiviemiseen. Oslosta pohjoiseen aina Nordkappiin asti ja sieltä maaliin Rukalle syyskuun lopulla.
Reissu on samalla Esan ja Kamin muuttomatka. He ovat asuneet Oulussa ja maaliin tulon jälkeen asettuvat asumaan Kuusamoon.
Seuraa matkaa Facebook sivulta tahdonvoimaa5000km

Hyvää matkaa Esa ja Kami

 

Kesäpesä

20160522
Kesä alkaa allakassa
Oli lämmintä, oli kylmää, oli hellettä, oli viileää, oli kevättä, oli kesää. Paras on ollut kuitenkin luottaa allakkaan, joka näyttää joka päivä kesän tulevan lähemmäksi. Siitä on varmana merkkinä etanalaumat metsän reunassa. Onhan kosteutta riittänyt myös nurmikolle, joka hohtaa vihreyttä enempi kuin koskaan. Doby saa sitä lyhentää joka kolmas päivä.

Lintuja me syötetään talvella ja kesällä ihmetellään niiden touhuja. Pesän ne rakentavat parissa päivässä moitteettomaan kuntoon. Paitsi kyyhkynen meidän tuijassa rakentaa koko ajan lisää, kun tuuli puistelee risut alas. Hömötintti sai kolme poikasta ja loput yhdeksän munaa kylmenivät, kun täytyi alkaa kuoriutuneita syöttämään. Talitintillä jäi viisi munaa kokonaisiksi ja kolme pyrähti lentoon maailman tuuliin. Kirjosieppo sai oman pöntön. Mustarastas hautoi poikaset, mutta kun menin katsomaan, niin naapurin kissa istui pesässä.

Kaikkien marjojen kukinta onnistui täydellisesti, vaikka pikkuviileässä hyönteiset joutuivat koville ehtiäkseen joka kukkaan. Sama koskee omaa tarhaa ja kahvipullana ovatkin olleet vain raparperipiirasta viimeiset viikot. Kesä kun on näin hyvin käynnissä, niin matkasuunnitelmia voi jo laatia loppuvuodeksi.

Lämmintä kesää!

 

Doby kevätnurmella

20160427
Dobyn aherrus
Vain yksi talvi minulta meni suunnitellessa ruohonleikkurin kulkualuetta, voimanottoa ja taloa sille. Nyt se sihisee, surisee ja mönkii pikku monttujenkin yli vaivattomasti. Ainakin minulle se on vaivatonta ja ehdin paremmin voimaharjoituksiin, kun vanhan koneen hikiset työnnöt ovat historiaa.

Toisaalta kylläkin ruumista lämmittävää ruohonleikkuuta tarvitsisi, koska lumihiutaleet leijailevat muutamassa lämpöasteessa. Täytyy monesti tarkistaa allakkaa, joka näyttää Vappua jo viikonlopuksi. Toivottavasti sima ja tippaleivät saavat mielen valoisaksi.

Kuten tuossa edellisessä uutisessa kerroin, minusta on tullut reportteri vanhoilla päivilläni. Jos vielä epäilet, niin napsauta tuolla ylhäällä vasemmalla olevaa Katajaisten logoa. Siellä se lehti muotoaan rakentaa, mutta anna vain rohkeasti tietooni mistä nappulasta saan kaikki kauniimmaksi.

Iloista Vappua!

 

Katajaiset

20160407
Reportteri
Viime viikolla Suomi Seura Katajaisten johtokunta hyväksyi minut seuran reportteriksi. Kuvassa edellinen toimittaja Paavo Jokinen esittelee Toivo Hoffrenille (minulle) tapahtumia vuosien varrelta. Paavo on toimittanut Katajaisten lehteä seuran perustamisesta saakka, eli vuodesta 1963. Siinä on ollut monenlaista tapahtumaa. Alkuaikoina seuran jäsenet olivat nuoria ja kilpailujaostot olivat suosituimmat. Jalkapalloa, lentopalloa, yleisurheilua ja monta muuta jaostoa tarvittiin. Tanssit houkuttelivat niin paljon nuoria, että enimmillään seuralla oli jäseniä 1600. Mutta 50 vuotta myöhemmin kaikki ovat eläkeläisiä ja tahti hitaampaa. Hyvä kuitenkin, että historiaa on säästetty ja laitettu kansiin tulevia asiasta kiinnostuneita varten.
Viime vuosikymmenten aikana on tietotekniikka muuttunut kokonaan ja lehtiä tehdään tietokoneilla. Myös paperi versiot vähenevät, kun kansa lukee uutisensa läppäristä, tabletista tai puhelimesta. Katajaiset-lehti tulee olemaan digitaalisena RSKL:n (Ruotsin Suomalainen Keskus Liitto) kotisivulla. Tärkeimmät uutiset on luettavissa RSKL-lehdestä, joka ilmestyy myös paperiversiona ja jaetaan neljä kertaa vuodessa kaikille suomalaiselle Ruotsissa.

Nähdään Suomituvalla


Kevätpäivän tasaus

 

20160312
Kesä renkaat
Talvirenkaat oli hyvä olla noin pari tuntia koko talvena. Muut ajot rullasivat sulalla asvaltilla. Tosin en ole vielä tänä vuonna tankannutkaan. Nyt kuitenkin Kia kuikistelee siihen malliin tallin ovesta, että sileämmät renkaat alle ja kura pois pinnasta. Täytyy etsiä vapaata aikaa allakasta. Tällä viikolla on mämmin syönti, joten auto saa odottaa ensi viikkoon.
Viime aikoina olen samoillut usein metsässä Sofian kanssa, kun aherran taas karttaa koululaisille. Tällä kertaa Dingtuna saa uuden kartan. Siellä on koulu 1-6 luokalle, joten aarniometsää ei kaivata. Katuja, pellonreunoja, polkuja ja avometsää. Kesällä koulutan nuoren kartanpiirtäjän, joka on saanut kunnalta toimen kuukaudeksi oppimista varten.
Nyt sitten mämmin ja munien kimppuun, mutta ensin on kana kynittävä virpomavihtaan koristeeksi.

Hyvää Pääsiäistä

 

 

Terveiset Baltiasta

20160218
Valoa kohti
Vuosi on jo pitkällä ja talven sydän ohitettu. Päivät valkenevat ja aurinko mollottaa jo metsän yllä. Ajastimia säädellään yötä kohti ja lämpöäkin saadaan ulkoa.
Tammikuu meni ihmetellessä uutta vuotta ja vasta kuunvaihteessa löysin sopivan kohteen kartan piirrolle. Lumitöitä on ollut minimaalisesti ja matkustimmekin Pärnun kylpylään etsimään kadonnutta kuntoa. Ja sieltähän se löytyi poreammeen kyljestä sekä saunan lauteilta. Kirjoitin juuri tuonne matkat osaan jutun suomeksi.
Lintujen syöttäminen on toistaiseksi tärkein tehtävä. Sen siitä saa, kun eläkkeelle jää.