Vuosi 2014

 

 

2014-12-17

Hyvää Joulua

Iloisena Joulumielin matkustamme aikalinjalla. Joulu on sitä riemun ja yhdessäolon juhlaa. Kulkuyhteydet parantuvat, mutta samaan aikaan välimatkat lisääntyvät. Ennen lapset muuttivat pellonreunaan rakentamaansa taloon perheineen. Tänään he lentelevät ympäri Maailmaa. Meille vanhoille tulee niitä vähemmän iloisia uutisia ikäisiltämme kavereilta, mutta silti iloitsemme Joulua.
Jopa Joulupukkikin on vanhentunut ja tänä Jouluna me menemme hänen tykö lahjoja saamaan. Nämä viimeiset odotuspäivät valmistamme lanttu- ja porkkanalaatikot, joulutortut ja paljon muuta. Eilen tunsin itseni ”Iloinen antaja” tontuksi, kun tein joululahjapaketteja pienoinen pilke silmäkulmassa.

HYVÄÄ JOULUA ja ONNELLISTA UUTTA VUOTTA

 

 

 2014-11-20

Merikylpylä

Taas yksi uusi kokemus lisää elämän aikalinjalle. Tällä kertaa kohteena oli Viron länsirannalla oleva Haapsalun kaupunki. Siellä tapasimme paljon vilkkaita suomalaisia, joiden kanssa oli helppo jutella. Lue lisää Matkat sivulta.

Eilen samoilimme jo vanhaan tyyliin metsässä kartta kourassa. Kantarellit kasvavat vieläkin, suppilovahverot ovat jo suuria ja yhden jalkapallon kokoisen kukkakaalisienen kannoimme kotiin. Tämä viimeinen on meille uutuus, mutta yhtä mauton sekin oli, kuin kaikki sienet jos niitä ei mausta.

 

 

 2014-10-29

Open Office Writer

 Niihen vielä Windows 8,1. Niin ja FileZilla Client. Unohtamatta Skype, Outlook tai kuvien käsittely. Kirjurikin löytyy ilman johtoja ja ilmateitä käyttää myös netti. Ajatteluaikakin on poistettu. Ennen ehti lukea muutaman sivun kirjaa tietokoneen touhutessa.
Paljon siinä on näpsyttelemistä ennen kuin uusi läppäri on vanhan veroinen. Ja sitten vielä ne uutuudet. Sormenpäästä se tuntee käyttäjän kuin vanhemmankin tuttavan. Kaikki ohjelmat haetaan netistä ja tehdyt työt säästetään pilveen. CD ja DVD levyt joutavat kasvimaan aidaksi. Edellisessä vaihdossa hävisi ne neliskulmaiset kovalevyt ja sitä ennen nauhakasetit, joilla aloin tietsikkatouhuni 1974. Miltähän tämä touhu näyttää vuonna 2054, kun seuraavat 40 vuotta ovat vierähtäneet ja minä vietän 111-vuotis päiviäni.
Vieläköhän ehtii sieneen tänä syksynä? Ainakin Spa-viikko olis hyvä. Vastaus sienikysymykseen on, että tänään poimittiin kolme pussia suppilovahveroita kartan piirto reissulla.

 

2014-09-21

Adrianmeri

Uusi matka uusiin paikkoihin. Tällä kertaa kohteena olivat Montenegro, Bosnien i Hercegovina ja Kroatia. Kahden viikon aikana teimme viisi erillistä matkaa oppaiden avustamana. Lopun aikaa makailimme altaalla ja voimme paksusti.

Kuvassa oleva kallis Tudjman silta johtaa takana näkyvään Dubrovnikin kaupunkiin.

Me asuimme kymmenen päivää kuvan oikeassa laidassa ja tutustuimme parina päivänä kuvan takareunassa olevaan vanhaan kaupunkiin.

 Matkasta on pitkä kertomus matkat sivulla ruotsiksi, mutta kuvat ovat suomeksi.

  

 

2014-08-26

Suomi

Pari viikkoa Suomessa ja seitsemän kyläpaikkaa. Sinne veri vetää uudestaan. Monesta paikasta ajeltiin ohi, vaikka mieli olisi tehnyt sielläkin pysähtyä. Matkat sivulla pieni yhteenveto ”2014 Suomi”. Kuvan talossa asuin ensimmäiset yöni kotoa muutettuani vuonna 1960. Sama talo oli vielä pystyssä.

Kesäkurpitsaamme oli naapuri kyllästynyt ja toi yhden takaisi. Muutenkin vihreyttä riittää, vaikka lähtiessä oli ruskeaa. Taas paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta ja lämpöä on 20 astetta. Metsä on vielä märkänä ja sienireissut saavat odottaa.

Aika kuluu, kohta on 10v kun järjestimme suunnistuksen MM, WOC 2004. Sitä muistellessa pengon esiin voittajien kartat. Niitä tutkiessa tulee onnistumisen ilo mieleen.

Nyt alkaa syksy ja metsä kutsuu

 

2014-08-11 

Isabelle 10v

Kesän kolmas juhla. Isabelle 10v. Vieläkin kesä jaksoi järjestää ulkona kisailemis sään. Reilun kuukauden lämpötila pyöri kolmenkymmenen asteen yllä. Oli rentouttavaa istua auringossa kirjaa lukemassa ja siinä samalla sai oikean välimeren rusketuksen.

Mansikka ja mustikka aika jatkui niin, että Isabelle sai tuoreet marjat kakun koristeluun. Hän osti vielä pari rasiaa suklaa koristeita ja valmisti makoisan kaakun.

 

 

Jonna ja Heidi onnittelemassa syntymäpäiväsankaria. Ensi viikolla kaikki kolme istuvat taas pulpetissa opiskelemassa eripuolella Ruotsia. Isabelle Göteborgissa, Heidi Eskilstunassa ja Jonna Hallsbergissa. 

Herkuttelua riitti koko viikoksi, mutta paras menekki oli muurinpohjaletuilla. Mustikkamaitokin veti suun vehnäselle.

ONNEA ONNEA ONNEA

 

 

 

Lähistöllä palava metsä kierrätti savua yhtenä päivänä niin että näkyvyys oli vain reilut sata metriä, vaikka matkaa palopaikalle onkin 30km. Nykyisin kaskipoltto on poissa muodista ja tällaiset palot virkistävät luontoa. Uudet kasvit ja eläimet lisääntyvät muutaman vuoden ennen kuin kaikki on taas ennallaan.

Hyvää kesän loppua ja sienirikasta syksyn alkua.

 

 

 

2014-07-20

Norja

Meinasin kirjoittaa norjaksi, kun ehdin oppia taas muutamia sanoja, mutta olen jo unohtanut nekin vähät ja tekstaan tämän suomeksi. Teimme sinne reilun viikon reissun. Yksi päivä sinne ja toinen tänne, mutta itse Norjassa pyörimisen teimme norjalaisten kaverien kanssa. Ajelimme autolla Bergeniin, laivalla Sogne vuonon läpi. Junalla takaisin Bergeniin. Autolla Atlantin rantaa pohjoiseen. Laivalla Geirangin vuonon läpi. Autolla Lillehammerin kautta takaisin. Tuossa matkat sivulla tarina on ruotsiksi, koska norjalaiset osaavat suomea heikosti (vain yksi kaksi kolme).

Nyt otetaan kotona aurinkoa, kerätään marjoja ja syödään.

  

 2014-07-06

  Keskikesä

Minun pikkutytöt, jotka alkavat tulla suuriksi, täyttävät vuosia alkukesästä, keskikesästä ja loppukesästä. 3/7 juhlimme Jonnaa 16v. Hänen iässä tapahtuu paljon enempi, kuin minun. Heti juhlien jälkeen hän lähti ajelemaan autolla (16v saa alkaa harjoitella auton ajoa). Loppu heinäkuu (3 viikkoa) suunnistuskilpailuja. Sen jälkeen alkaakin pakkaaminen ja muutto omaan asuntoon koulupaikkakunnalle.

Vähän vaihtelua saan minäkin, kun lähdemme viikon kiertueelle Norjaan.

Kantarelleja olemme syöneet jo kahdesti ja yhden herneen palon söin aamulla. Muutaman viinimarjankin olen noukkinut, mutta suuret sadot poimimme myöhemmin.

Tänään makasin auringossa ja verrytellessä leikkasin nurmen.

Hyvää Kesää

  

2014-06-04

Toukokuu

Toukokuu meni monenlaisine ilmoineen. Yhtenä päivänä oli 28 astetta lämpöä ja seuraavana päivänä vain 7 astetta viileää. Sadekin tuli vaihtelevasti, mutta luonto heräsi ja kasvillisuus kukoistaa.

 Kuun lopulla kasaannuimme koko Heidin suku hänen juhliinsa. Siellä söimme Heidin ja Jonnan tekemiä kakkuja (kaksi voileipä- ja kolme limsakakkua). Kaukaisimpana juhlavieraana olivat Isabelle isänsä kanssa Göteborgista.

Poutapäivinä kävimme metsässä ja sadepäivinä piirsin Pälkjärven karttaa. Julkaisen Pälkjärven kartan pienissä osissa FB Pälkjärvi sivulla (siihen pääsee mukaan Pälkjärvi juuriset). Kartta kuvaa vuotta 1936 ja siinä ovat talot ja nimet.

  

2014-04-27

Hyvää Vappua

Pääsiäisen ja Vapun väliä on vain muutama päivä tänä vuonna. Pari nousukuntoista Karjaalaista kävi kohentamassa kuntoaan Västeråsissa. Kahden päivän aikana he ehtivät ravata niin metsässä kuin kuntoradallakin. Minä ja Sofia viihdyimme paremmin katsomon puolella. Iltapäivät pujottelimme ostoskeskuksissa ja keskikaupungin vilinässä.

 Nyt siis rusinat simaan ja uudet kuvat facebookiin. Siitä muutama päivä ja 10-milaa katselemaan netin avulla läpi yön. Eilen ostin kirppiksestä neljä kirjaa á 1 euro, joten ei se luku ole varallisuudesta kiinni.

Kasvimaan laitoin itämään ennen auringossa loikoilua. Nyt hiljennyn odottamaan herneiden, kurkun ja kesäkurpitsan kasvua.

Lämmintä kesää myös sinulle!

     2014-04-09

Hyvää Pääsiäistä

Napa on hilseillyt ja enin väri hävinnyt. Nyt alkaa pääsiäinen munineen ja mämmeineen. Luutaämmät lentelevät Kyöpelinvuorelle. Siinä matkalla virpovat naapurit karkkimunan toivossa. Pari päivää on sade maata kastellut ja pääsiäiseksi tulee lämpöä, joka saa luonnon kukoistamaan. Me aloitamme Norjan kaverien kanssa, jatkamme lasten parissa ja lopetamme Suomen kaverien kanssa pääsiäisen vieton. Pitkänäperjantaina ohjailemme vieraitamme suunnistuskilpailuumme, jossa mämmi muuttuu lihakseksi (jos ei solahda läpi).

Maa on jo sen verran lämmin, että nurmi kasvaa ja kasvimaa odottaa kylväjää. Routaa ei ole ollut koko talvena ja madot möyrivät pinnassa räkättirastaiden iloksi. Västäräkkikin on saapunut pihamaalle ja siitähän on vain vähäsen kesään (lorun mukaan).

Hauskaa Vappua Hyvän Pääsiäisen jatkoksi!

 2014-03-18

Ruskea napa

Näin kävi navalle kahdessa viikossa Fuerteventuran auringossa, vaikka tuuli yritti tehdä parhaansa viilentääkseen ilmaa. Maha sai muutenkin olla mielenkiinnon kohteena, koska sinne nieltiin kaikenlaisia herkkuja päivittäin. Kämmenet ja jalkapohjat ovat vieläkin vaaleat.

Matkakertomus on ruotsiksi vaihtelun vuoksi ja koska suurin osa vaikuttaa osaavan sitä paremmin. Nippu kuvia tulee myös FBlle.

Kesäisessä metsässä olen jo samoillut kotiin tultua. Kyllä se vaan tuntuu melkein paremmalta kuin taapertaa laatta ja kivi käytävillä.

Hyvää kevättä!

 2014-02-15

Kolea nollakeli

Lumet sulivat ja kolea nollakeli alkoi. Se taas tuo mieleen kaktusten kasvupaikat. Kävelylenkit on kuitenkin tehtävä joka päivä, jos mielii pitää lihakset kunnossa polven ympärillä. Polvi paukkaa heti jos muutama päivä tulee laiskoteltua. Niin ja onhan siitä varmaan hyötyä muillekin ruumiin osille. Parhaat kävelypaikat löytyvät umpimetsästä ja aurinkorannalta.

Pääsiäisen suunnistuskilpailua varten samoilen metsässä karttaa ja ratoja kunnostellen. Siinä on sopiva vauhti minulle, kun kävelen muutaman metrin ja sitten tutkin karttaa, kävelen taas vähän matkaa ja harkitsen rastin paikkaa. Seuraavalla pysähdyksellä sitten lasken repun selästä ja kaivan eväät mättäälle.

Päivät pitenevät sekä aamusta että illasta. Parhaiten sen huomaa aamulla, kun herää valoisaan eläkeläisen aamuun. Illalla ja melkein koko päivän saa pitää valoja päällä kirjojen kimpussa hääriessä.

Kaktuksille tervehdys

 2014-01-22

Talvi

Talvi tuli vihdoinkin, kun tammikuu oli jo ohi loppiaisen menossa. Lunta satoi sentin kerrallaan viikon ajan. Nyt sitä on seitsemän senttiä. Lämpötila keikkuu viiden ja kymmenen välillä. Joskus toki tuulee ja se riittää syyksi pysytellä sisällä. Toivottavasti helmikuu on hyvä sisällä istumiskuu, koska Shotsy näyttää mielenkiintoista ohjelmaa.

Ensin kuitenkin vuotuinen hiihtomatka tunturiin kaverien kanssa. Tällä kertaa ilman suksia.

Kuvasta näkyy tämä nykyaikainen Joulu. Takkatuli on keinotekoinen ja lapset ovat keinotekoisia.

Hyvää Talvea!

   2014-01-05

 Uusi vuosi

Viime vuodesta tuli vanha vuosi ja ensi vuodesta uusi vuosi. Kaikki ovat vanhenneet kuvan moottoripyörästä lähtien. Vain vuosi on uusi. Onneksi me kaikki kuljemme ajan mukana ja toisiamme tavatessa olemme samoja kuin ennenkin. Vanhojen asioiden muistelemista on kylläkin kertynyt jo niin paljon, että uusimmat asiat jätämme nuorempien muisteltavaksi.

Viime vuosi oli tosi hyvä. Me matkustettiin parin viikon reissuja joka toinen kuukausi. Miellyttävimpiä olivat ne monet reissut jotka teimme ystäviemme ja sukulaistemme luo. Kait sitä vanhemmiten kuori pehmenee, vaikka nahka sitkistyy. Ainakin eronhetket ovat haikeita.

Hyvää Uutta Vuotta !!!!