Vuosi 2012

   2012-12-27

 Joulupukki

Joulupukki tuli ja meni sillä aikaa kun Heidi oli lehden ostomatkalla. Kaikki saivat paljon lahjoja. Ensin sai jokainen lahjan kuvien tietotaidossa. Sitten Joulupukki jakoi monta säkillistä lahjoja. Myöhemmin illalla sai vielä jokainen noin kolme lahjaa noppapelissä. Nuorimmat olivat tehneet eniten lahjoja ja saivat itsekin eniten.

Välillä kokoonnuimme pöydän ääreen nauttimaan jouluruokaa sekä valtavaa kahvileipämäärää. Kakki suomalaista vuosimallia 1955 sekoitettuna ruotsalaiseen vuosimalliin 2006. Vaikka kaikki yhdeksän ähkivät kylläisinä, niin silti vielä mahoihin mahtui muutama kilo karkkia, konvehteja ja muita herkkuja.

Jouluaamuna heräsimme vielä valkoisempaan Jouluun. Uutta lunta oli reilu desi entisen kolmen lisänä. Nyt löytyi talosta paljon ruumiillisen liikunnan tarvitsijoita ja lumilapiot heiluivat. Nuorimmat käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja leikkivät lumessa puoli päivää.

Sellaista joulua täällä vietettiin ja nyt siirrytään vanhoille raiteille muutamaksi viikoksi.

Onnellista Uutta Vuotta!

 

2012-12-05

Tonttujen aika

Tonttujoukot hiippailevat varpahillaan. Niin sanottuja pikkujouluja vietetään isoa joulua odotellessa. Mekin olemme siihen joukkoon itsemme hivuttaneet. Viime viikolla aloitettiin, tällä viikolla jatketaan ja vielä seuraavallekin viikolle riittää. Siihen vielä itsenäisyysjuhla niin jo riittää pikkujoulua. Näissä juhlissa ollaan aika selvänä, sillä vain yhdessä tarjoillaan viiniä ja toisissa limsaa. Siis koko makuaisti on varattu ruokaan ja kahvileipiin.

Tänään on talvea ollut vähän liikaakin. Lunta lapioidessa meinasi voimat loppua. Kaikki liikenne on tukossa. Lentokoneet, junat ja linja-autot seisovat. Maanteillä liikkujat vierähtävät ojaan ja sairaalat täyttyvät kiireisistä ihmisistä. Me seurataan keittiön ikkunasta pikkulintujen elämää lintulaudalla.

Joulutortut, ässät ja hiekkakakku (hiekaton se on nimestä huolimatta) on päivän tulos keittiössä. Laatikoitakin on jo maistettu ja lisää tulee. Tehdään sellainen sopiva sekoitus suomalaista ja ruotsalaista jouluruokaa jouluksi. Silloin olemme taas koko perhe koossa. Lapset lapsineen pyörivät kuusen ympärillä mummolassa.

Hyvää Joulua!

 

 

2012-11-13

69 Matka

 Kuusysi matka Kanarialle on tehty ja kertomus on tuossa sivussa. Tee valitus, jos teksti on vaikeaa. Apua saattaa löytyä. Näistä matkoista voit kysellä kun tavataan, mutta omalla vastuullasi. Saattaa olla hankalaa saada minua lopettamaan, kun vauhtiin pääsen. Sitten vielä Sofiakin oikoo minun selostuksia.

Nyt vain odottamaan hilseileekö vieläkin iho parin viikon kuluttua, niin kuin Turkin jälkeen. Ainakaan täällä ei paidatta ulkona juosta. Viime yönä oli miinus 6 astetta. Päivällä vielä on sen verran plussaa, että rospuuttokeli jatkuu.

Joulu on jo tullut kauppoihin ja mainoksiin, joten lahjakasojen hankinta voi alkaa. Nautitaan tästä Joulun odotuksesta ja iloitaan isosta mahasta jo ennen Joulua.

 

    2012-10-08

  Karpalo apaja

Turkin matka on tehty ja matkakertomus on valmiina tuossa vasemmalla. Vuorelle kiipeäminen oli se mieleen jäävin asia matkalla. Kotona odotti kylmänkostea ilma ja nyt olemme rykineet pari viikkoa.

Tänään alkoi hirvijahti ja siksi seikkailimme eilisen päivää eväät repussa salomailla. Tuomisina oli iso sangollinen kantarelleja ja suppilovahveroita sekä toisessa ämpärissä viisi litraa karpaloita. Eilen illalla söimme sieniruokaa ja tänään karpalokiisseliä. Tänään kuitenkin oli pääruokana edellisen kauden hirveä.

Suurin hoppu on kuitenkin saada majoitus ensi kesäksi Sotkamoon. 100km säteellä on jo kaikki varattuja. Sinne odottavat 10 000 suunnistajaa Kainuun rastiviikolle joka menee MM kisojen yhteydessä. Siis lähes 30 000 ulkopuolista.

Majoitus ja koko matka on jo kuitenkin valmiina parin viikon päästä alkavaan matkaan Kanarialle. Vaikka ei sekään itsestään selvää ollut, sillä silloin on koulujen syysloma. Meidänkin perheessä on kolme koululaista ja yksi opettaja, joten täytyy sovitella aikataulua.

 

 2012-09-05

  Aurinko kutsuu

Lämpöä vielä riittää, kun aurinko paistaa, mutta se on sen verran harvinaista herkkua, että nyt lähdemme pari kertaa varmempaan lämpöön. Ensin teemme parin viikon häämatkan Turkkiin, jossa lämpötila pyörii +40 asteen hujakoilla. Meille riittäisi +32. Siellä on vesi 28 asteista, joten mekin voimme uida. Meidän uintivesi täytyy olla yli +24 astetta. Olemme olleet naimisissa 45 vuotta.

Seuraava reissu on sitten 69 matka. Täytämme kumpikin 69 vuotta. Tälle Kanarian matkalle otamme lapset ja lasten lapset mukaan. Siis yhdeksän henkeä ja yhteisoloa. Varsinkin Isabelle on innoissaan, kun saa olla Jonnan ja Heidin kanssa porukassa.

Sieniä ovat metsät täynnä kostean kesän ansiosta. Poutapäiviin samoilemme niitä noukkimassa kartan piirto reissuilla. OK Gripenin kilpailut vietiin onnellisesti ja kohta on Västerås SOKn kilpailujen vuoro. Minä tarkistelen ja korjailen kartat sekä tarkistan radat.

 

2012-08-13

   Kesän rippeet

 Vielä ihmiset kävelevät kesähepeneissään, mutta kesänlopun merkkejä alkaa näkyä. Sieniä ilmestyy pussin pohjalle metsäreissuilla, marjapensaat ovat tyhjiä ja leikattuja, mustikat ja vaapukat ovat joutuneet pakastimeen, kasvimaan sato vähenee ja maistuu, syksyn matkoja aletaan tilailla ja päivät lyhenee kun yöt pitenee.

Isabelle viihdytti meitä viime viikolla ja jatkoi sitten matkaa serkkujensa Jonnan ja Heidin luo.

Lontoon kisat ovat ohi ja jännitystä riitti TVn ääressä. Alison Felix otti kolme kultaa niin kuin Usain Bolt. Suomi oli ainut pohjoismaa joka sai mitalin (yleisurheilu).

Olympialaiset täytyy jakaa neljään osaan. Talvi-, kevät-, kesä- ja syysolympialaiset. Talvi sama kuin nyt. Keväällä vesilajit. Kesällä yleisurheilu. Syksyllä salilajit. Täten järjestetään joka vuosi olympialaiset, mutta sama laji vain joka neljäs vuosi kuten tänäänkin.

   

2012-07-21  

Kalaan

   Monet juhlat on juhlittu ja monet jutut kuunneltu. Jonnan 14v ensin ja sitten Suomeen häihin. Matkaan mahtui paljon muutakin, joista luet Matkat sivulta. Nurmikko on leikattu ja osa viinimarjoista kerätty. Auringossa on istuttu kolme päivää ja luettu kirjoja sekä lehtiä joita on kertynyt häämatkan aikana. MM suunnistuksia on seurattu sekä Tiinan perheen tulossatoa ihailtu. Kohta tulee Timon perhe tänne ja kaikki yhdeksän riemuitsemme viikon verran.

Huomenna lähdemme kuitenkin ensin kalareissulle. Madot ovat jo purkissa ja makkarat kassissa. Vielä kirja kainaloon ja kalastus voi alkaa.

 

  2012-06-24

  Juhannus

  Keskikesää vietetään ja vuoden valoisinta aikaa katsellaan. Kukkaset koristavat taloa jokavuotiseen tapaan. Yllä olevat kuvat ovat tämän päivän satoa. Klementiksen kukat ovat 16cm halkaisijalta. Pionin suurin kukka otettiin sisälle. Sekin yli 15cm. Viimeinen kuva on ulko-ovelta. Siitä täytyy pujotella.

Vuoden alusta aloimme suomiseura Katajaiset jäseniksi ja juhannus aattoa vietimme siinä seurassa. Sata henkeä mahtui tupaan ja kaikki paikat olivat täynnä. (Melkein kaikki ovat vielä tuntemattomia meille.) Karaoken laulajia riitti ja monet olivat mestari luokkaa.

Eilen kävimme Eskilstunassa atimoimassa. Muuten aikaa kulutetaan karttoja piirrellen. Myös kirjojen parissa vierähtää moni tunti päivittäin. Kesän aikataulu syyskuulle asti on valmis.

Hyvää kesää sinulle, minulle ja kaikille muille!

 

  2012-05-28

  Kaunis kesä luonnossa

  Parin kuukauden mittainen ´takatalvi´ loppui ja aurinko kärvensi nahkaa toista viikkoa. Leskenlehdet kukkivat toisen kerran (ensiksi jo maaliskuulla). Heti perään luumupuu, omena ja kirsikka, sitten tuomi, sireeni, voikukat ja juhannuskullerot.

Kasvimaa tuli valmiiksi, kun Isabelle kävi istuttamassa viimeiset perunat (niitä on yhteensä 10kpl). Herneet, salaatit ja punajuuret tököttävät terhakkana, koska kevään sateet kastelivat maan kunnolla.

Eilen vietimme Heidin 12v päivää auringosta ja yhteisolosta nauttien. Jonnan kanssa kävin läpi hänen kilpailukarttoja sekä lehtileikkeitä. Nyt alkaa viikon mittainen viileä kausi, joten nahka saa vähän levätä.

 

2012-04-26

  Viro eli Eesti

Vaikka matkasta ei tullut mitään, siitä tuli matka kuitenkin. Tilasin kylpylämatkan Tallinaan niin lähellä lähtöaikaa, että siitä tulikin risteily. Näin jälkikäteen ajatellen se olikin vain hyvä, sillä yhdessä päivässä ehdimme kierrellä Tallinaa ristiin rastiin. Laivalla uimme, saunoimme ja istuimme poreissa, joten sekin himo tuli tyydytetyksi.

Laivalla, Baltic Queen, keskityimme ruokailuun. Menomatkalla paistoimme itse ruokamme kuuman kiven päällä. Tulomatkalla söimme Maailman pienimmän annoksen ensimmäisenä neljästä annoksesta.           

Luultavasti ykkönen tarjoiltiin, koska kakkonen oli joko pakasteessa tai meressä. Kakkonen näyttää pieneltä, koska lautanen on tarjottimen kokoinen. Kolmonen oli paras mahdollinen. Kokki varmaan keskittyi tähän, sillä kaksi ”alkupalaa” olivat? Nelonen oli annoksista suurin. Siinä tökötti keskellä jokin hyytelö möykky ja ympärillä tyrnin marjoja.

Vaikka laivaan mahtuu lähes 3000 matkustajaa, niin tässä ravintolassa oli meitä vain neljässä pöydässä.

Pikkuhiljaa siirryimme, pienen lukuhetken jälkeen, katsomaan keskiyön kuumaa Etelä Amerikkalaista esitystä ”Munanvispauskoneet”.

 

2012-04-01

   Aprillii

Tämä kertomus on tosi, vaikka kirjoitankin huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Kaksi viikkoa olemme viettäneet opiskelua Emman kanssa. Aineita on ollut: Ruotsin kieli, talouden hoito, aloitekyky, historia, ihmistuntemus ja uteliaisuus uuteen.

Laivamatka yhdessä ja yksin. Elämä ruotsalaisessa perheessä. Urheiluperheen arki ja harjoitukset. Matka 60–80 luvulle. Ruokailu erilaisissa ravintoloissa. Illalliskutsut ja niiden järjestely (ruotsinkieliset vieraat). Talouden hoito ja siivous. Leipominen, karjalanpiirakat, lätyt ja pullat. Ulkoterassin kesäkuntoon laitto ja kahvittelu siellä (+17 astetta).

Turistina kiertelimme Eskilstunassa, Västeråsissa, Tukholmassa ja metsässä. Paljon kulutimme aikaa shoppaillessa ja kauppakeskuksissa maleksien.

Toivottavasti tämä uusi kokemus, koulutus ja työ auttavat tulevaisuudessa.

Koko ajan oli kesä, lämmin ja aurinkoa. Nyt on taas normaalia nollaa ja vilua. Mutta pian on oikea kesä.

  

 

2012-03-19

Kala se on kuhakin

Parin viikon reissu Suomessa, lumisessa talvessa. Västeråsista läksimme lumettomasta maasta. Suomi oli lumenpeitossa eteläisintä rantaa myöten. Aloitimme reissun varovasti Imatran uudessa kylpylässä. Kaksi vuorokautta siellä teki meistä putipuhtaat. Matka jatkui Joensuun poliisilaitokselle, jossa tilasimme passit. Reissun kääntöpiste oli Vuokatti, jossa istuimme pilkillä, hiihdimme ja ajelimme hevosilla. Passien toimitus aika oli viikko. Vietimme loppupäivät siskojeni luona muistellen menneitä. Paluumatkalla otimme Emman mukaamme Ruotsiin. Siskoni Aini on Emman mummo. Nyt on Emma pikkuserkkujensa luona opettelemassa ruotsia.

    

 

 2012-02-26

Kirjakierros

Talven lumet oli ja meni. Pari viikkoa sitä lystiä kesti. Eläkeläisen rauhassa kirjojen lukeminen on ajanvietettä. Monesti on jarrutettava ja lähdettävä liikkeelle. Mutta kuitenkin yksi kirja ei riitä viikoksi. Luen kolmea kirjaa kerralla. Yhtä makuuhuoneessa, yhtä olohuoneessa ja yhtä vierashuoneessa.

Luetut kirjat vaihdan lukemattomiin. Paljon kirjoja lainaan sukulaisilta ja tuttavilta. Aloitin tämän ’urakalla’ lukemisen vuonna 2007, kun jäin eläkkeelle. Sitä ennen luin vain tietokirjallisuutta.

Pieni hyllyni täyttyy luetuista ja vaihdan ne sinun kanssa lukemattomiin. Kierrätystä.

Minut tapaa pienen kirjapussin kanssa:

2012-03-05 Holiday Club Saimaa

2012-03-09 Vuokatti

2012-03-14 Joensuu

Yhteystieto vinkki: FB, Google, jne.

 

  2012-02-10

Hiihtoloma

Tammikuun viimeinen viikonvaihde meni taas Harsan metsissä hiihdellessä. Meitä on kolme pariskoa, jotka olemme kierrelleet Eurooppaa ristiin rastiin yhdessä. Tämäkin Harsan reissu taisi olla jo kymmenes hiihtoreissu. Muut reissut ovat olleet suunnistus voittoisia. Nykyisin tärkeintä on yhdessä olo ja urheilu jäävät joka vuosi vähemmälle ja vähemmälle.

Matkalla Harsaan pysähdymme aina Ockelbossa kahville. Tämä on pieni kylä metsän keskellä, josta Victorian mies Daniel on kotoisin. Me tosi aloimme kyläillä kahvilassa jo ennen hänen kuuluisaksi tuloaan.

Harsassa oli 60cm lunta ja 80km avattuja latuja. Vaikka me valitsemmekin helpoimpia latuja, niin ylämäet tuntuvat jyrkiltä ja pitkiltä. Ihmetyttää miten jaksoin tässä samassa maastossa kilpailla nuorempana hiihtosuunnistusta ja jopa voittaa kisoja. Jotenkin kait se maasto on kupruillut ja mäet päässeet kasvamaan.

Lauantaina meni hiihtokilpailu ”Harsa maraton”, jossa oli yli 400 hiihtäjää. Me istuimme puolivälin laavulla ja grillasimme makkaraa.

Iltaisin laitoimme vuorotellen toinen toistaan maukkaampia ruokia, joita sitten söimme koko illan. Meidän ruuanlaitosta onkin tullut tärkeämpi kilpailu, kun hiihdosta. Täällä maistuu sauna päivittäin myös ruotsalaisille, vaikka eivät kotonaan kylve kuin pari kertaa vuodessa.

Me olemme: Sofia ja Toivo, Lena ja Lars, Birgitta ja Hans-Erik.  Terveiset meiltä teille ja hyvää talvea.

 

2012-01-22

Tämä vuosi

Tämäkin vuosi on hyvää vauhtia kulumassa. Kun vuodenvaihteen raketit oli ammuttu, siirryimme me kaksi vanhusta kanataloon yöksi (kuva). Olimme koko suuri perhe Tiinan perheen luona tätä vuotta vastaanottamassa. Illalla vielä joulupukkikin kävi viimeisiä lahjojaan jakamassa. Vahinko vaan, kun Heidi sattui juuri silloin olemaan kanataloa lämmittämässä.

Kuten kuvasta näkyy, maassa oli vain vähän huurua, mutta ei lunta. Sellaisena on talvi sitten jatkunut. Nyt on maa valkoisena sentin lumikerroksen ansiosta.

Tulevalla viikolla matkustamme Harsaan. Siellä on 60cm lunta ja 80km hyviä latuja. Sitten onkin aika suunnitella seuraava matka Suomen itäreunaan. Kuitenkin kylpyläloma mahtuu johonkin väliin, sillä Sofia sai sellaisen joululahjaksi.

Hyvää talvea sinulle!