Web 2010

 

20101222

Hyvää Joulua

Hyvää, Rauhallista, Miellyttävää, Mukavaa ja Yhteistä Kunnon Joulua toivotan minulle, sinulle, hänelle, meille, teille ja heille.

Kävin juuri raahaamassa Joulukuusen takapihalle. Samalla lapioin enintä lunta pois ja sitä onkin 35cm paksulti. Korvia kirveli ja sormenpäitä pisteli. Kurkistin pakkasmittaria ja se näytti miinusta peräti 24 astetta. Siis voi jo sanoa, että Joulu on valkea niin kuin sitä aina toivotaan.

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki. Lanttulaatikko on jo ulkona (siellä on kylmempää kuin pakasteessa). Porkkanalaatikko on jäähtymässä pöydällä. Maksalaatikko on uunissa. Joulutorttuja jo maistellaan kello kahden kahvilla. Kinkku on vain koristelua vailla. Piparkakut, Hanna-tädinkakut, pullat ja kuivat kakut ovat myös valmiita. Karjalanpiirakat tehdään huomenna samoin kuin munavoi. Syltyt, juustot ja makkarat tekee kauppias. Sillit, lohet ja muut kalat tuo Timo perheineen. Lihapullat, prinssinmakkarat ja punakaalit tuo Tiina perheineen. En jaksa enempää, maha tuli jo täyteen kirjoittaessa.

Joululahjat ovat nimettömiä ja arpanappulalla pelataan niiden kohtalo. (Nuorimmat lapset saavat joitakin paketteja nimelläänkin).

Onnellista Uutta Vuotta

 

20101115

Paksu lumi

Tiistaina 9/11 pyyhkäisi sellainen lumipyräkkä Västeråsin yli, että maassa oli 30cm lunta. Siitä varoitettiin jo pari päivää etukäteen, mutta monelle autoilijalle se silti oli yllätys.. Heidi tiesi talven tulevan ja kierteli talviostoksilla Mummon ja Ukin kanssa muutamaa päivää ennen pyräkkää. Kuvassa hän esittelee uutta asuaan piposta kenkiin.

Lokakuu oli yhdessäoloa, mutta nyt istutaan yksin kirja kourassa. Kirjoista puheen ollen. Kirjoitus sivulta löydät pari uutta kirjoitusta. Kirjahyllyssä on paljon luettuja kirjoja, mutta lukemattomat ovat vähissä. Kohta lähden tyhjän kassin kanssa kerjuulle. Jos haluat luettuja kirjoja, niin ole hyvä, hyllystä löytyy.

 

 

20101020

Päivämäärä on 2010-10-10

Kello on 10.10 aamupäivällä ja me olemme Hakaniemensillalla Volvon kyydissä. Autossa istuvat Topi ratin takana, Erkki vierellä, Sofia ja Tuija takapenkillä. Olemme muutamaa minuuttia aikaisemmin ajaneet ulos Viking laivan uumenista.

Tänä kuuluisana päivänä ehdimme kahvitella Tuijan asunnolla Lahdessa ja vähän myöhästyneinä saavuimme Ainin 80v päiville Joensuuhun. Joensuussa vierähti muutama päivä siskojen hoivissa, ennen kuin matka jatkui Imatran kautta Lahteen. Seuraavana päivänä tutkimme Jari Litmasen uutta patsasta kuvanveistäjän kanssa. Iltasilla olimme jo Hangossa, jossa vierähti kolme yötä ja monta reissua metsissä Rudin (koira) kanssa.

Tikkurilasta noudimme Helenan ja Paulin, ennen kuin Volvo kiipesi Silja Serenadin piippuhyllylle. Levähdimme Västeråsissa yön yli ja aamulla ajelimme Eskilstunaan Saaran ja Pekan luo.

Tämän eriskummallisen päivän 101010 matka kesti siis tasan 10 päivää.

 

20100921

Rondane tunturi Norjassa

Taas oltiin reissussa. Tällä kertaa ihailemassa Norjan syksyn värejä Rondane tunturissa. Rondane on laaja kansallispuisto Lillehammerin ja Trondheimin välillä. Näkymät olivat mahtavat. Jo ensimmäisenä iltana satoi lumen korkeimpien huippujen rinteeseen. Siihen sitten paistoi aurinko mustien pilvien alitse. Moni juoksi etsimään kameraansa. Me olimme siellä norjalaisten kaverien kanssa. Porukalla kiipesimme lähimmäisen tunturin huipulle. Se on 1280 metriä korkea. Kauempana häämötti Rondalen korkein huippu 2178 metriä merenpinnan yläpuolella. Rondablikk hotelli on 880 metrin korkeudessa, joten kiipesimme 400 metriä ylemmäksi. Ihan oli sopivasti vanhoille sydäntautisille, entisille suunnistajille.

Matkakertomus löytyy ”Matkat” sivulta. Kylläkin ruotsiksi, koska norjalaiset eivät ymmärrä suomea.

Nyt olemme kotona ja siivoamme puolukoita joita poimimme Norjasta. Syksy on täälläkin ja koleaa, vaikka puskat ovat vielä vihreitä. Varmaan on paljon sieniä metsässä. Sen näkee huomenna.

 

20100821

Kuuluisat paikat

Tuli siitä jonkinlainen turnee Suomea sivuten nytkin, vaikkei ihan tavanmukainen. Tällä kertaa etsimme kuolleita kuuluisuuksia. Umeåssa löysimme Vänrikki Stålista tutun kenraali Von Döbelin patsaan. Pajalassa löysimme Lapin kuulun saarnamies Lestadiuksen patsaan. Oulussa seisoi jämerä pollari (kuvassa Topin seurassa). Hänestä sanonta ”Pelekkeet sie polliissii”. Oulussa uimme maan kuulussa kylpylä Edenissä. Pyhäjoella löysimme Hoffrenin suvun lähtöpaikan, Hourukosken. Raumalla emme ymmärtänyt murretta.

Siinä sitä pari viikkoa taas vanhettiin ja nuoriso varttui. Kotona vastaanotti kylmä vihreys. Lämpöä jäljellä vajaat kaksikymmentä ja nurmikenttä viheriöi hyvinvoipana.

Touhukkaimmat jo hätistelee kartanpiirtoon ja ratojen tarkkailuun. Kaikki eivät ymmärrä että touhut on annettu touhuajille ja vain vapaus pidetty itsellä.

Nyt vain muutama viikko olemista ja sitten voimmekin tehdä syöntireissun Norjaan.

Tarkempi matkakertomus löytyy tietenkin Matkat sivulla.

 

20100801

Kukat

Kukat kasvavat kesän lämmössä. Väliin on liian kuumaa ja väliin liian kylmää. Toisinaan liian kuivaa ja sitten liian märkää. Se on sitä kesän ihanuutta. Suurin osa ihmisistä tykkää, että kesä on paras vuodenaika. Nautitaan siis vielä kuukausi ja sitten aletaan poimia sieniä.

 

 Kukat kauneimmat kedolla

Tuoksut sieraimiin tunkevat

Väriloisto silmihin

Aurinko ihoa hyväilee

 

Kesä virkistää mielen

Niin kuin punamansikka kielen

Kiireet pois pyyhkäisty

Talvisäilöön laitettu

 

Ollaan vain olemalla

Koho keinuu aallokossa

Kala makaa kaislikossa

Me makkaraa grillataan

 

20100703

Italia

Taas tuli kaksi uutta maata kierrettyä, Italia ja Vatikaani. Olimme neljän hengen porukalla matkalla. Kuvassa on kolme ja minä itse neljäntenä. Meillä oli vuokra auto koko kymmenen päivää. Kiersimme paljon maaseudulla ja pienissä kylissä asuimme. Tietenkin pyörimme Roomassa ja Vatikaanissa kaksi päivää. Paljon sai nähdä vanhaa. Useimmat kaupungit ovat mäkien huipulla ja rakennukset tuhatvuotisia kivikasoja.

Luulimme että Italiassa syödään vain pitsaa ja makaronia, koska ravintoloissa ei paljon muuta nähnyt. Vasta viimeisenä iltana, kun meidän emäntä ja isäntä tuli valmistamaan italiaksi ruokaa meille, saimme oikean tuntuman ruokatavoille. Illallinen otti kuusi tuntia syödä. 

Vatikaanissa kiipesimme 551 rappua Pyhän Pietarin kirkon kupolin katolle. Sieltä olivat mahtavat näköalat ympäri Roomaa.

Pitkä matkakertomus tulee myöhemmin.

 

20100603

Kesä

Viimeinkin puhkesi taivaan pilvikerros ja aurinko kuumottaa jo ennestään ruskeaa ihoa. Porkkanan ja punajuuren harvennus on päässyt jo vauhtiin. Perunat onneksi istutin sen verran harvaan, ettei niitä tarvitse harventaa. Nurmikko viheriöi ja rikkaruohot ovat kadonneet. Kirjoja tulee luetuksi aika paljon aurinkotuolissa istuessa. 52 kertaa olen käynyt sairasvoimistelijalla ja jatkossa hoitelen itse homman. Voimat ovat taas melkein oikeissa paikoissa.

Kesä on lekottelun aikaa myös niille, jotka palvelevat toisia. Sukulaisissa ja tuttavissa vieraillaan eniten kesällä, vaikka aikaa olisi vuoden ympäri. Mekin tehdään pari reissua. Ensin kesäkuun lopulla käymme Italiassa ja sitten elokuun alussa Suomessa. Oheisessa taulussa istuu kaunotar, jonka maalaajan nimeä kantavalle lentokentälle laskeudumme Rooman rannikolla.

Jos tiedät taulun nimen, niin ilmoita tietosi. Oikeasta vastauksesta on mahdollisuus saada suuri voitto.

Perjantaina käyn kokeilemassa polven kuntoa metsässä. Jos kestää, niin silloin olet haasteen edessä kesällä, kun tavataan.

 

20100503

Tunisien

Terveiset Tunisiasta. Tunisia on aika paljon erilainen paikka kuin turistipaikat Välimeren pohjoisrannalla. Sadekausi loppui juuri kun me sinne tulimme. Kaikki paikat olivat vihreitä ja kukkivia. Vihannesmarkkinoille tuli valtavat määrät vihanneksia kuorma-autojen lavoilla. Me asuimme pienessä kaupungissa nimeltä Hammamets. Koko kahden viikon aikana näimme vain parikymmentä turistia, koska turisti aika alkaa vasta toukokuulla. Saatiin mekin aurinkoa tarpeeksi. Olemme aika tummia.

Taxi on Tunisian kulkuneuvo. Niitä tarvitsee odottaa korkeintaan 20 sekuntia ja kyyti melkein ilmaista Eurooppalaiselle. Kerran erehdyin kysymään kuskilta, tietääkö hän missä meidän hotelli on. Hän vastasi, I am taxi driver. (Olen taxikuski). Joten hän tunsi siis kaikki paikat. Moni osasi englantia 50 sanaa ja niitä käyttivät jutellessa. Arabia on pääkieli ja ranska toinen.

 

20100403

Isabelle matkalla Kyöpelinvuorelle

Tänään se tapahtui. Kevät tulla tupsahti. Tuuli kääntyi etelään ja aurinko paistaa selvältä taivaalta. Parin viikon aikana ovat lumet sulaneet niin, että pälvet ovat jo suuria. Toissa yönä olivat kunnon hankiaiset ja tänään tuli kevät. Luonto heräsi kuin on/off nappia painamalla. Leskenlehti pulpahti kukalle. Lintu alkoi tehdä pesää pönttöön. Kaksi perhosta kisaili keskenään. Itse kaivoin kahvipöydän ja tuolit esiin terassilla. Siinä istuin auringossa ja luin kirjaa kaikessa rauhassa samalla kun lammaspaisti kärventy liikaa uunissa. Kevät on suloista aikaa. Onneksi ennätimme suunnitella kesän reissuja eilen illalla munakuppien ääressä. Niistä lisää tulevissa uutisissa.

Minun vanhat hiihtosuunnistuskarttatelineet innostuivat taas voittoisaan kulkuun yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Nyt ne kylläkin roikkuivat Jonnan ja Heidin rinnalla (lapsenlapset). Maanantaina heillä alkaa kesäsuunnistukset ja kilpailuja riittää aina lokakuulle asti. Siinä pääsevät niiaamaan monesti palkintojenjaossa. ONNEA.

 

20100304

Lumikasa

Nyt on kaikkien aikojen ennätys lumimäärässä. Kuten kuvasta näkyy, vielä autolla pääsee ulos, jos taitavasti peruuttaa. Kerran jo kauhakuormaajalla siirsivät kinokset pois, mutta vielä on riittämiin.

Päivisin aurinko lämmittää puiden oksia, joilta lunta tippuu. Talojen katoilla on paksut kinokset, eivätkä ne vielä sula. Lämpötila pyörii viidestä kymmeneen miinusta.

Isojen rakennusten katot sortuvat, kun niissä on tasakatot. Ostokeskuksia, urheiluhalleja, eläinsuojia ja varastoja on sortunut kasaan lumen alla. Lumenluojilla olisi töitä, mutta sellainen ammattikunta on melko pieni.

 

20100214

Kirja KINI

Älä ole huolissasi ajankulusta olympialeikin jälkeen. Menipä siellä hyvin tai huonosti, niin sinun mielenrauha on turvattu. Mene sivulle Kirjoitus ja lue paras kirja, mitä näillä sivuilla on julkaistu. Kirjan nimi on KINI ja on tarkoitettu luettavaksi rauhassa ja ajan kanssa. Kun olet lukenut viimeisenkin osan pihakeinussa lepäillessä alkukesästä, ilmoita ilosi ja surusi.

Mutta ensin tarkkaillaan Suurten Suomalaisten menestys Suuressa Maailmassa. Lykkyä tykö! Paras voittakoon! Hyvä Suomi! Hurrrraaaa!

 

20100121

Oikea talvi

Joulu on vietetty, Uusi vuosi vastaanotettu, Loppiainen ohitettu ja rutiininomainen elämän kulutus jatkuu. Rutiinista poikkeavaa ovat hyvät hiihtokelit. Näin hyvää talvea ei ole ollut miesmuistiin. Vanhukset kylläkin muistelevat, että ennen vanhaan oli hyviä talvia aina 1988 vuoteen asti. Me kuitenkin ajelimme vielä vanhasta muistista Harsaan hiihtoleirille. Sieltä on oheinen kuva. 30 vuotta sitten Harsassa käynti oli kilpailua ja pitkiä lenkkejä. Nyt se oli syömistä majassa ja nuotiolla sekä hiihtoa mökin ja grillin välillä.

Lasten lapset ovat nyt ne, jotka kilpailevat ja tuovat kunniaa. Onnea ja menestystä heille.

Kirjojen luku on suurin harrastus näin talvipimeydessä. Viime vuonna luin 88 kirjaa. Se on ennätys, jota en yritä rikkoa. Ratamestareiden koulutus ja karttojen piirto saa enemmän tilaa. Matkojakin on enempi suunnitteilla. Mutta nyt hiihtämään. Moi.