Vuosi 2009

20091219

Hyvää Joulua

Tällainen näky on meillä, kun oven aukaisee. Sofia on jo ehtinyt lapioida enimmät lumet sivuun. Viikko sitten oli maat sulat ja muutama plussa aste. Nyt on 15 astetta pakkasta ja 30cm lunta. Ihanat ovat maisemat ikkunasta katsella, mutta ulos meno vaatii pukeutumista.

Pikkulinnut hyppivät pirteinä lintulaudalla. Radiosta kuuluu joululauluja. Netistäkin kuuluu joululauluja. Televisiossa hiihtävät kilpaa, hyppivät mäestä ja jotkut tekevät kumpaakin. Joulukuusi nuokkuu lumipeitossa ja odottaa sahanterää juurellensa. Joulukoristeet levittäytyvät ympäri huoneita joulumieltä toivottaen.

Joulutortut ja piparit ovat jo purkeissa. Laatikoiden nurkista on jo maistiaiset maistettu. Pakaste on jo täynnä jotakin. Jääkaappi alkaa kadottaa tyhjyyttään. Sukset odottavat talven ensi voitelua. Oravat, kauriit ja jänikset tekevät polkujaan pihan pehmeään lumeen.

Kaikkialla on havaittavissa Joulumieltä. Mieluisaa Joulua minulle, sinulle, heille ja meille kaikille.

 

Sulut: ( Jos haluat katsella topintutut kuvia, niin he löytyvät http://my.opera.com/topintutut/ . Kuvat ovat aakkos- ja vuosi järjestyksessä. Lähetä uusi kuva jos on parempi. Ilmoita jos et halua kuvaasi mukaan.)

 

 20091206

Laivamatka

Kun Europa niminen laiva seilasi ympyrää Itämerellä, saimme kotimatkalle uusimman laivan, Baltic Queen (kuva yllä). Meidän meno ja tulo laivamatkan väliin sopi yksi kokonainen viikko. Viereisen taulun kuvasin Hangossa. Siellä kiertelin taas Rudin kanssa nuuhkimassa naaraiden jättämiä hajuja. Minun vanha nokka ei löytänyt mitään mielenkiintoista, mutta Rudi hengitti innolla tuoksuja joka puskasta. Vettäkin ripakoi sen verran, että meidän silmät eivät tavoittaneet yhtään naarasta.

Turussa samoilimme mennen tullen. Kauppahalli oli mielenkiintoisin kohde ja sen kuljimme päästä päähän päivittäin. Seuraavan kerran kun syön nahkiaista, niin otan pään ja suolet pois. Oppia ikä kaikki. Opin minä muutakin matkallamme, nimittäin kuinka ”Parantaja” tekee ihmeitä. Makasin hänen ritsillä tunnin verran ja kerroin neljä minun seitsemästä viastani. Parantaja piteli käsiään noin kolmen sentin korkeudella sairaan paikan yläpuolella. En minä käynnistä sairaammaksi tullut. Kun kotia tultuani menin sairasvoimistelijan tarkastukseen, niin hän ei halunnut olla huonompi, vaan tökki ”Akupunktur” neuloja minun velttoihin lihaksiin.

Tänään on Suomen Itsenäisyyspäivä. Sitä juhlimme Joulutorttujen kera kynttilän valossa.

Hyvää Joulua.

 

20091107
Halloween

Halloween on juhlittu ja Isänpäivää vietetään. Kaikki lapset ja lastenlapset kävivät mummolassa parin viikon aikana. Siinä taas iloa riitti. Sillä hyvällä mielellä pärjääkin muutaman viikon. Eikä jouluunkaan enää kauaa ole. Lahjakasat jo alkavat kasvaa hyllyillä. Se hyvä puoli lahjoja hankkiessa on, että lapset eivät ujostele toiveitaan kertoessa. Vanhemmat ihmiset luulevat, että ei mitään enää tarvita, kun kaikkea on yllin kyllin. Kun lapselle antaa paperin ja kynän sekä sanoo, kirjoita tähän lahja toiveesi. Parin minuutin päästää kuuluu pyyntö. Saanko lisää paperia, tämä on jo täysi.

Lunta satoi toissa päivänä niin paljon, että valkoisia läikkiä jäi maahan. Nyt on taas normaali talvi, eli maa mustana. Hiihtomatkoja suunnitellaan.

Turkin rusketus vaalenee hurjaa vauhtia. Sormet ovat jo ihan valkoisina. Muu osa ruumiista vielä arvostelun kestää. Seuraavalle lomalle on aikomus lähteä sinun kanssa.
Sitä odottaessa kirjoittelen kirjaa.

 

20091005

Ruskea turkkilainen

Kesän päätteeksi ruskistimme itseämme vielä lisää Turkissa. Kyllähän se kotiolot voittavat näin synkän syksyn saapuessa kauniin kesän jälkeen. Lue ´Matkat´ sivulta koko Turkin aurinko kertomus. Saa nähdä miten kauan menee seuraavaan matkaan. Olimme lähdössä Taimaahan, mutta matkakaverit menivät Portugaliin talveksi. Hiihtelemään sitten talven tultua varmaankin. Siihen asti tarjoilemme marjapiirakoita kotona.

 

20090906

Satoisa syksy

Kesä on ollut vuoroin sadetta ja aurinkoa. Lämpö on noussut muutaman kerran yli kolmekymmentä astetta. Yölämpö kun vielä pysyttelee 10–20, niin kasvillisuus siitä tykkää. Viljasato on ennätyslukemilla, marjaa ovat metsät täynnä ja sienet kasvaa. Me poimimme mustikkaa 85 litraa, mutta suurin osa jäi vielä metsään. Puolukoita sopi enää 10 litraa pakastimeen, kun kantarellitkin vievät oman tilansa. Viinimarjapensaista saatiin ennätyssato. Olenkin sanonut, että vieraat saavat vain marjapiirasta ja kantarellikastiketta lähimmän vuoden ajan. Syksy alkaa näyttää merkkejään sen verran, että päiväkahvittelu on harvinaista ulkona.

Kyllä se metsässä vaelteleminen voittaa kaupungilla maleksimisen. Tosin kolmen tunninkin lenkillä ehtii tuskin kuulomatkan ulkopuolelle. Vauhti on sopiva kartanpiirtoon, jota harrastan mielelläni. Hyvää syksyä toivotan sinulle ja antoisia marjareissuja.

 

20090811

Loimuava lohi

Kolmatta viikkoa kestävä Suomen reissu ”2009 Pohjanlahden ympäri” on nyt nähtävänä ja luettavana Matkat sivulla. Erityisesti jäi mieleen iloiset ihmiset ja alkuperäiset ruuat. Esimerkiksi: marjamehut, makkarat, rantasaunat, muikut, kylpyvastat, lanttukukot, kalareissut, hillat, uudet perunat, kuivat lihat. Tulevaisuudessa täytyy ottaa vierailupaikat pienemmissä erissä, ettei ole niin paljon riippuvainen aikataulusta.

Yritimme mennä juhlimaan useiden ihmisten synkkäreitä, mutta he matkustivat ulkomaille. Mekin matkustetaan heidän innoittamina ulkomaille, kun syksyn juhlat lähestyvät. Matkan kohde luultavasti Turkki, mutta toistaiseksi hyvin salainen.

Uutta tapaamista odotellen.

 

 20090712

Vanhasta uutta

Aivan puoli vahingossa minusta on tullut vanhojen talojen ”entisöijä”. Kuvan rakennus löytyy Slåstadista Norjasta. Siinä asui perhe elukoineen joskus pari sataa vuotta sitten. Vasemman päädyn alla on tilaa lehmälle ja muutamalle lampaalle. Se tilan yläpuolella, kuvan aukon takana olevasta ovesta sisään, asui perhe. Vasen pääty oli aittana. Yläkertaan oli ajosilta ja siellä säilöttiin heinät. Päädyissä on pienet huoneet kesänukkumista ja varastoimista varten. Nyt se on rauhoitettu rakennus, vaikka onkin yksityisellä tontilla. Seinät on tervattu, sillä maalia ei saa käyttää. Entisöintiä on tehty lähes kymmenen vuotta. Sisätiloissa on vielä töitä.
Mariefredissä Ruotsissa tehtiin 1800-luvun maalaistalo asuttavaan kuntoon. Siinä kului aikaa kahdeksan vuotta, mutta asumaan pääsi jo vuoden päästä. Nyt on aitta ja talo valmiina, sekä kanalasta tehty vierastalo. Navetta ja lato kaipaavat vielä sipistelyä.
Nyt touhuan joutessani vanhan maalaistalon parissa lähellä Västeråsia. Talo on luultavasti 1700-luvulta, koska siinä ei ole edes savuhormeja. Suurin osa tästäkin entisöidään ja jätetään vanhaa näkyviin. Suuri lato on hyvässä kunnossa ja hyvä työpaja sateella.
Kaikki nämä vanhat talot ovat hirsistä rakennettuja. Kuvan rakennus on rakennettu esimerkillisesti korkealle. Siinä eivät hirret pääse mätänemään ja ovat täten ikuiset. Tällainen työ täytyy ottaa harrastuksena eikä ajatella liikaa maksuja, sillä muuten se jää haaveeksi. Uuden talon rakentaminen on paljon halvempaa. Yhdenkin vanhan maalaistalon entisöinti maksaa enempi, kuin kaksi uutta taloa. Vanha sanonta, että luulo ei ole tiedon väärti, pääsee oikeuksiinsa. Onneksi vanhat ihmiset paikkakunnalta voivat kertoa rakennusten historiaa.


20090629
Norjan loppu
Kävimme viettämässä norjalaisten kaverien kanssa viikon heidän maailman lopussa. Se sijaitsee Oslosta 150km etelään pitkän saariketjun eteläkärjessä. Paikan nimi on Tjöme ja me olimme siitä etelään lähellä Verdens ende (Maailman loppu). Asuimme Rica Havna Hotellin talossa. Pitempi matkakertomus löytyy ”Matkat” sivulta. Kylläkin ruotsiksi.
Nyt leikkailemme nurmikoita ja loikoilemme auringossa kirja kädessä. Kuun alusta vietämme Jonnan synkkäreitä Mariefredissä pari päivää. Sitten taas loikoilua ennen seuraavaa matkaa.
Kesän parhaat ilmat ovat luvassa meidän Suomen kiertueen ajaksi.

 

20090610
Kesä alkaa
Vaikka onkin koleaa, niin kesä on alkanut. Tolkkiset olivat kesävierailulla ja me rynnättiin porukalla Kolmårdeniin katselemaan kaiken maailman eläimiä. Päivät olivat leikin täyteisiä ulkosäästä huolimatta. Tuulin ja Tuukan kanssa touhutessa ei joutanut omia vaivojaan ajattelemaan. Ulkonakin tarkeni sen verran, että pelit pelattiin. Kun Jakobssonit ja Skalbergit olivat illallisella, niin samalla muodostui oikea maaottelu. Tikanheitto, boule, möykky ja golf. Tulostaulukko osoitti, että kaikki olivat voittajia.
Juhannuksen lähestyessä kitken kasvimaata ja suurennan makkara varastoja. Sen jälkeen onkin aihetta mennä viikoksi Norjaan laihtumaan. Siellä kun ei syödä lounasta. Aamiaiset siellä ovat kylläkin sitä suuremmat. Eikä tarvitse juoda kahvia heti aamusta.

Suunniteltu on myös Suomen reissu Pohjanlahden ympäri. Tukholma, Helsinki, Lusi, Jäppilä, Joensuu, Vuokatti, Jokijärvi, Salla, Sodankylä, Rovaniemi, Pello, Umeå, Västerås.
Jos asut näiden paikkojen lähellä, niin kutsu meidät kylään.

20090502
Iloista Vappua
Vappu on juhlittu ja tänään istutettiin perunat Isabellen kanssa. Tiistaina tulin Lapista pilkkimästä. Siitä tarkka selostus ”Matkat” sivulta. Nyt on oikea kesä. Ulkona leikimme koko päivän. Grillasimme ja söimme jäätelöä. Illalla paistoin pilkkitammukoita. Eilen naapuri ajoi jo nurmikon. Kesän viettoa suunnittelemme niin, että sinäkin voit vierailla meillä. Juhannukselta vietämme yhden viikon Etelä Norjassa. Synkkäreiteni jälkeen kiertelemme Suomea kuukauden. Joutavalla on aikaa, kun ei työ sotke tahtia.

20090219
Hyvä talvi
Tämä talvi on ollut hyvä hiihtotalvi. Lunta satoi kaksi viikkoa sitten entisen vähän päälle ja nyt on melkein 20cm. Latuja on joka paikassa, tasaisella, mäkisessä ja jopa jäälläkin. Sunnuntaina teimme retken parin järven yli maastoon. Käristimme makkaraa nuotiolla ja keitimme kahvit tikun nokassa keikkuvassa pannussa. Onneksi vielä löytyy sellaisia kavereita jotka viihtyvät metsässä. Vaikka kyllä me tasapainotukseksi käymme myös elokuvissa, ravintoloissa ja teatterissa (ei se kuitenkaan metsässä oloa voita). Parin tunnin päästä loppuu tämä hiljaiselo sillä MM kahinat alkaa Liberecissä. Lykkyä tykö. Kakku paistetaan jokaiselle Suomalaiselle kullalle. Hurrrraaaa.

20090203
Hiihtoloma
Hiihto on vieläkin miellyttävä harrastus vaikka pää on vielä happivelalla. Harsassa oli reilu puolimetrinen lunta ja hyvät ladut. Sitten vielä sopiva maja sekä hyvät kokit niin jo passasi antaa ajan rientää. Kotona on yksi sentti lunta ja kuusi miinus astetta. Siis on sopiva keli metsissä samoilla reppu selässä ja kartta kourassa. Liisan mummon kirjoja olen jo lukenut yhdeksän. Saat jo suunnitella niiden hakua.   

20090124
Lumihiutaleet
Lumihiutaleita sataa harva se viikko, mutta maassa on vain jääkerros vaanimassa varomatonta kulkijaa. Metsässä on saanut samoilla ilman lumiesteitä. Lämpötila on joko plus yksi tai miinus yksi. Ei siis ihme että suunnitteilla on aina meno joko kylmempään / lumisempaan tai lämpimämpään paikkaan. Olen tehnyt uuden ruotsin kielisen kotisivun jonne pääsee Orientering på svenska" nappulalla. Siellä minulla on ratamestarin koulutusta ja muuta suunnistuksesta.

20090106
Hyvää vuotta
Nyt on taas vuosi melkein käyttämätön, niin kuin oli edellinenkin vuosi sitten. Menneestä vuodesta tehdään yhteenveto ja uusia lupauksia aletaan rikkoa. Minun saavutukset olivat: Hiihtoa lähes 40km. Kirjoja luin 65 kappaletta. Omat muistelmat, ensimmäinen painos, ilmestyi ennen joulua (1kpl). Seuraava painos on työn alla. Suunnistus tietoa ja taitoa levitin ruotsalaisten parissa. Kolme kahden viikon aurinkolomaa vuoden aikana on uusi ennätys.
Alkava vuosi 2009 sujuu luultavasti vielä enemmän matkustaessa, kirjoja lukien, kirjaa kirjoittaen, karttoja piirrellen, ratamestareita opettaen, tuttavissa ja sukulaisissa majaillen (vierailu on lyhyt aika, mutta majailu pitkä. Varokaa).
Sain uuden tietokoneen ja paljon uusia ohjelmia jouluksi. Kokeile jos ne toimivat.